Jij kan elk project aan met een Scrum of Agile aanpak

Boeken · Columns

Persoonlijke ontwikkeling kan je op verschillende manieren najagen. Boeken zijn een prima middel. Ik ben Perry de Ruijter (1991) en projectmanager sinds 2011. De scrum of agile aanpak vind ik goed werken. Vanuit mijn ervaring deel ik graag mijn kennis met jullie.

Project Management vaardigheden

Wil jij jouw project management vaardigheden naar een hoger niveau tillen? ? Tegenwoordig zijn project management vaardigheden waardevol in alle beroepen. In deze column sta ik stil bij 'stapsgewijs te werk gaan', waardoor je elk project kan laten slagen.

Jij kan elk project aan met een Scrum of Agile aanpak

Elke uitdaging is op te lossen door de stappen uit te schrijven en 1 voor 1 door te lopen. Dat klinkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk vaak lastig. Bij een grote complexe opdracht slaan sommigen dicht en start het uitstelgedrag. Van uitstel komt afstel en uiteindelijk volgt mislukking. Dat hoeft niet! De aanpak van Scrum of Agile kan je helpen.

Een van de redenen waarom de Scrum en Agile aanpak werkt, is omdat grote opdrachten opgedeeld worden in kleine stukjes. Een stukje mag maximaal 2 of 3 weken in beslag nemen. Omdat het over zo’n korte periode gaat kan jij of jouw team beloven dat het afgesproken werk lukt. Als gevolg zijn het team en de opdrachtgever blij. Na de eerste periode spreek je een nieuwe opdracht af voor de volgende periode. In de tweede ronde neem je mee wat je geleerd hebt. Door tweewekelijks te evalueren blijf je bovendien flexibel en kan je bijsturen waar nodig. Deze aanpak zal jou helpen in zowel privé- als werksituaties.

Heb jij doelstellingen op werk die nooit behaald worden?

Heb jij ook die jaarlijkse evaluatie meeting waarin je doelen formuleert met je manager, waar uiteindelijk niets van terecht komt? Als je stapsgewijs te werk gaat, hoeft dat niet meer.

Stel dat een van jouw doelen dit jaar het opzetten van een softwareprogramma is, om daarmee de efficiëntie van het team te verhogen. Deze taak blijft liggen omdat er teveel dagelijkse to do’s spelen. Zowel bij jou als bij je collega’s. Je komt er nooit aan toe om je te verdiepen in de vele oplossingen, laat staan om ermee aan de gang te gaan. Hoe ga jij dit doel ooit verwezenlijken, de efficiëntie van je team verhogen en jouw manager blij maken?

Vraag jezelf eerst af hoeveel tijd je echt kan missen. Ik kan niet in ieders agenda kijken, maar volgens mij kan elke individu op een ochtend in de week 2 uur vrijmaken om gefocust aan één taak te werken. Mail uit, telefoon uit, geen meetings, dat moet op één ochtend in de week te realiseren zijn. Gebruik die 2 uur om aan jouw doelstelling te werken. Bedenk vervolgens hoeveel werk jij verzet kan krijgen in die 2 uur per week wanneer je jouw project gaat opdelen in stukjes.

Op deze manier kom je stap voor stap bij jouw einddoel, waarschijnlijk binnen een par maanden. Je kan halverwege het jaar al trots zijn en jouw manager aangeven dat je klaar bent voor de volgende doelstelling. Op deze manier kan jij niet één, maar zelfs twee doelen kunnen behalen dit jaar!

Keek jij op tegen het schrijven van jouw scriptie?

Weet je nog dat je moest afstuderen met het schrijven van een scriptie? Het grootste project dat je ooit als individu hebt opgeleverd. Op de meeste hogescholen krijg je 6 maanden de tijd om je scriptie te schrijven. Voor velen is dit een uitdaging. Je kan het jezelf makkelijker maken door de scriptie op de volgende manier stapsgewijs te benaderen.

Spreek met jezelf af dat je 1 hoofdstuk per maand afrondt. Een scriptie heeft doorgaans 4 tot 6 hoofdstukken. Op dit tempo ga jij je scriptie zeker afkrijgen in een half jaar. Een maand kan je vervolgens opdelen in weken. De eerste 2 weken ga je schrijven, de 3e week wil je feedback ontvangen van je begeleider en de 4e week kan je die feedback verwerken. Als je het prettig vindt, zou je die weken ook weer kunnen opdelen. Maandag en dinsdag werk je aan je scriptie, woensdag en donderdag volg je college, op vrijdag kan je werken.

Met deze benadering neemt de megaklus nog maar 2 dagen van je week in, waardoor het schrijven van een scriptie ineens heel behapbaar wordt. Stel je wilt een weekje weg, of het lukt een week niet dan werk je de volgende week 4 dagen aan je scriptie en ben je weer bij. Of je werkt een keer vooruit. Met deze aanpak zal het je lukken en kan iedereen zijn scriptie afronden.

Meer leren over Scrum en Agile?

Stapsgewijs werken is de basis van Scrum en Agile. Ben jij geïnteresseerd geraakt in stapsgewijs, gestructureerd te werk gaan en wil jij meer leren over deze werkwijze? In dat geval raad ik het boek ‘Scrum voor Dummies’ van Michael Franken aan. Aan de hand van praktische voorbeelden leert dit boek jou slimmer en succesvoller te werken. Het boek leest lekker weg en is eenvoudig geschreven. Veel leesplezier!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Theo van Houten
Pro-lid
Kun je met de scrum of agile aanpak elk project aan? Als je alleen een hamer hebt, denk je al snel dat elk probleem een spijker is. Soms werkt scrum natuurlijk prima, maar er zijn projecten en omstandigheden waarbij bijvoorbeeld een 'blauwdrukaanpak' als PRINCE2 veel beter op zijn plaats is. In andere gevallen is Projectmatig Werken, Projectmatig Creëren of bijvoorbeeld Value Based Projectmanagement veel nuttiger. Logisch ook, want projecten zijn er in soorten en maten. Soms is er sprake van enorme spoed (ambulance die naar ongeluk moet) en soms helemaal niet (grondwetswijziging). Soms is er weinig complexiteit (eenvoudige belastingaangifte voor klant) en soms van een enorme complexiteit (ontwikkelen software voor Defensie, aanleg metrolijn). en daar zit nog van alles tussenin! Zou er dus iemand zijn die dan denkt dat voor de aanpak geldt: one size fits all?

Meer over Projectmanagement