Het einde van management zoals wij dat kennen

De dreigende crisis op de wereldwijde kredietmarkt is na de interventies van de centrale banken nog niet opgelost. Mocht de onrust doorslaan in een economische crisis, dan is de kern daarvan een managementcrisis.

Door de continue nadruk van managers op groei en focus is het niet onwaarschijnlijk dat al die karikaturale snelle financiële jongens en meisjes zich alleen maar bezig gehouden hebben met het gewin van hun onderneming en daarmee hun eigen gewin. Wie stond er de afgelopen jaren niet verbaasd van de jaarlijkse bonussen van veelal jonge mensen in mooie pakken? Wie vroeg zich niet af hoe het toch kan dat jaar op jaar spectaculaire groei werd gerealiseerd? Als de volkswoede zich tegen managers keert wanneer blijkt dat er sprake is van een groot kredietschandaal, dan gaan er meer koppen rollen dan tijdens de Franse revolutie.

Managementcrisis
De kern van het probleem en daarmee van een mogelijke wereldwijde crisis is een managementopvatting die sociale innovatie in de wind slaat en alleen maar nadruk legt op kortetermijn winstoptimalisatie. De echte onrust heeft te maken met menselijk gedrag.

Wanneer management alleen de nadruk legt op groei en focus, creëer je medewerkers die alleen maar op groei en focus gericht zijn. Als we af blijken te koersen op een groot kredietschandaal, dan ondermijnt dat het vertrouwen van mensen in managers en ondernemingen enorm. En dat vertrouwen is sinds Enron en Ahold al niet geweldig.

Een crisis in het financiële systeem leidt onherroepelijk tot een crisis in het management. De kans is groot dat dit het einde van management zoals wij dat kennen inluidt. In één keer wordt het vertrouwen van mensen in de economie onderuit gehaald. Wat volgt is een professionele crisis in management. Managers krijgen de schuld van de crisis en managers die oplossingen aandragen worden niet meer vertrouwd. Want hoe ging dat altijd in het verleden? Zo’n oplossing leidde steevast tot massaontslagen. Dan wordt de werknemer eerst als belegger en daarna als werknemer dubbel de dupe.

Wat wel pijnlijk duidelijk wordt is ‘het structurele gebrek aan innovatie van het beroep van manager’. Deze tijden vragen om openheid, bescheidenheid en voorbeeldgedrag van leiders. We weten hoe belangrijk sociale innovatie is, maar het lijkt aan veel managers voorbij te gaan.

Meer in onze rubriek: Globalisatie

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Sociale Innovatie)

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--

Edwin Lambregts
Op de hoogte blijven van Sociale Innovatie? Bezoek de partnersite www.innovatieforganiseren.nl en discussieer mee!