Het zoveelste publieke fiasco?

Columns

Als ik vijf flessen rode wijn uit de blauwe boodschappentas tevoorschijn haal, kijken de leden van de stuurgroep mij verbaasd aan. Een fles voor elk lid. Verbaasd lachend zegt onze voorzitter ‘Dit is een beetje vroeg voor de kerst. Waar hebben we dit cadeautje aan te danken?’ Als manager van een (wettelijk) invoeringsprogramma zit je soms klem tussen de doelen van de wetgever en de ambities van de leiding. Een weddenschap was mijn vlucht uit deze klem. 

Ik probeer de ironie in mijn woorden te onderdrukken als ik hen feliciteer met de winst van de weddenschap. Vanwege hun verbazing vermoed ik dat zij de weddenschap al weer zijn vergeten. Twee weken daarvoor spraken we in de stuurgroep over de inwerkingtreding van de nieuwe wet. De berichtgeving in de media en de geruchten in de wandelgang voedden al enige tijd de twijfel over de datum. Regelmatig werd ik op de gang en in het bedrijfsrestaurant door collega’s aangesproken: ‘Geloof jij nog dat de wet doorgaat op 1 januari?’

Als ik dan antwoordde ‘Zolang ik geen andere informatie krijg geloof ik dat’ was er regelmatig een grappenmaker die reageerde met ‘en in welk jaar?’

Natuurlijk besloop mij ook twijfel. Week-na-week werd de ministeriële brief aan het parlement uitgesteld. Maar als ik aan deze twijfel zou toegeven, dan zou de geloofwaardigheid van ons programma eroderen. En zou het laatste beetje energie en motivatie uit het projectteam wegvloeien. Dus hield ik vast aan de uitspraken van onze blijmoedige minister.

Een opname van Lubach was een paar dagen voor de weddenschap op het Intranet gedeeld. Volgens Lubach is de invoering van de wet het zoveelste publieke fiasco. ‘Heb jij Lubach al gezien?’ vroeg één van de beleidsmedewerkers mij daags na de uitzending. Het was de eerste keer in maanden dat hij mij aansprak. Ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat in zijn woorden leedvermaak doorklonk; vinden mensen het leuk als collega’s onder onzekere omstandigheden moeten werken?

Toegegeven, de video van Lubach was hilarisch. De leden van de stuurgroep hadden de video ook gezien en speculeerden zelfs vrijelijk over definitief afstel. Dat leek sommigen wel goed uit te komen. Toen ik in de discussie wederom vasthield aan de vastgestelde datum, daagden zij mij uit tot de weddenschap ‘om een goede fles wijn’. Dit was een weddenschap tegen beter weten in.

Complexe overheidsprogramma’s vreten loyale professionals in de uitvoering op. Zij doen wat ze kunnen, maar het is zelden genoeg. Het wachten was slechts op het moment dat de minister het uitstel bekend zou maken. De nieuwe datum is over zes maanden. Wedden?

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Overheid