- Inleiding
- Domeinnamen: structuur en ontwikkelingen
- Domeinnamen voor het oprapen?
- Wereldwijd één adres
- Chinese marketing
- Frustratie!
- Conclusie
- Stellingen
Inleiding
Zonder dat veel mensen er erg in lijken te hebben is een heuseoorlog uitgebroken. Weliswaar een virtuele, maar toch. Achter deschermen wordt een verbeten strijd gevoerd om de eigendomsrechtenvan domeinnamen. Hoewel de strijd over bekende merknamen gestredenlijkt te zijn, is het wel steeds moeilijker geworden om nogdomeinnamen te vinden die vrij zijn. De meest interessante namen enbegrippen zijn reeds lang vergeven. Wie het eerst komt, wie heteerst maalt. Welke ontwikkelingen zijn gaande, wat staat ons nog tewachten en welke mogelijkheden zijn er om alsnog interessante namente registreren? Bent u in het bezit van www.devries.nl? Hoe is desituatie in Nederland geregeld en voldoet dit nog aan de eisen diehedentendage (lees: in het Internet-tijdperk) mogen wordengesteld?
Domeinnamen: structuur en ontwikkelingen
Domeinnamen zijn de unieke adressen op het World Wide Web. Inveel gevallen hebben deze de volgende constructie:www.uwbedrijfsnaam.com. Een dergelijke domeinnaam is uniek voor dewereld, en wordt ook wel de URL (Unique Resource Locator) genoemd.De toevoeging .com staat voor het feit dat in dit geval sprake isvan een commerciële site. Andere bekende algemene extensieszijn .net (vaak gebruikt door electronic magazines) en .org(gebruikt door non-profit organisaties). Voor overheid, onderwijsen militaire sites zijn daarnaast nog .gov , .edu en .milbeschikbaar. Met name de extensie .com blijkt echter bijzonderpopulair. Dagelijks komen er in Amerika ruim 8000 domeinnamen bij,ruim 3 miljoen per jaar. Dit zijn dan alleen de algemenedomeinnamen. In ruim 80 landen kunnen ook domeinnamen wordengeregistreerd. In Nederland worden deze gekenmerkt door de vormwww.uwbedrijfsnaam.nl. Via de Stichting InternetDomeinregistratie Nederland kunt u kijken of de door u gewenstedomeinnaam nog vrij is. Per 1 januari 2000 zijn er in Nederland albijna 160.000 .nl-domeinnamen vastgelegd. Ter vergelijking, inDuitsland bedraagt het aantal vastgelegde domeinnamen met de.de-extensie ruim 1,5 miljoen.
Domeinnamen voor het oprapen?
Op het Internet liggen de namen dus vrij voor het oprapen. Wieeen nieuw product met een unieke naam op de markt brengt, zal goedmoeten nadenken over de bescherming van deze naam op het internet.Voor multinationals betekent dit bijvoorbeeld dat in ruim 80 landende bedrijfsnaam afgescherm dient te worden. Alleen de .com versiedeponeren is dus niet afdoende. Landelijke domeinnamen worden opdeze wijze niet afgeschermd. En een Fransman zal waarschijnlijkeerder naar www.coca-cola.fr surfen (de Franse domeinnaam) dan naarde .com-site van hetzelfde bedrijf. Nationale gevoelens blijken ophet Internet niet uit te vlakken te zijn. Voor het genoemde bedrijfis het dan wel zaak de betreffende namen vastgelegd te hebben,anders kan een derde gebruik maken van de marketinginspanningen vande mondiale organisatie. Inmiddels zijn de regels voor dergelijkesituaties behoorlijk aangescherpt, maar voor nieuwe namen kan ditwel degelijk tot problemen leiden.
Een voorbeeld van het belang van een tijdige aanvraag vandomeinnamen is bijvoorbeeld de lancering van de campagne van eennieuw produkt of van een nieuwe bedrijfsnaam. Een voorbeeld hiervanis bijvoorbeeld een nieuwe naam die door fusies ontstaat, zoalsCorus of Ix. De domeinnaam www.corus.com blijkt al in het bezit tezijn van een obscuur Japans bedrijf. Heeft het merkenadviesbureaueigenlijk wel aandacht aan de domeinnaam geschonken? De afkoopsomvoor domeinnamen kan tenslotte in de miljoenen lopen. Denk hierbijaan Altavista dezoekmachine die ooit door Digital Equipment werd gelanceerd. Degenoemde domeinnaam was echter in het bezit van een particulier,wiens website werd overspoeld door nietsvermoedende bezoekers.Uiteindelijk heeft Digital voor vele miljoenen dollars de naamkunnen overnemen. Een ander voorbeeld is de site vanmanagement.com, dat voor naar verluid 7 miljoen dollar isovergenomen door een geïnteresseerde partij. Dat een dergelijktoeval ook in Nederland mogelijk is blijkt wel uit de website vande kleine verzekeringstussenpersoon Maxima . Kort na het bekend wordenvan de affaire/relatie/vriendschap van onze kroonprins met deArgentijnse schone, werd deze site overspoeld met bezoekers. Inplaats van 8 bezoekers per dag kwam de site plots uit op 8000bezoekers per dag.
Het vastleggen van uw bedrijfsnaam met alle mogelijke extensies(ruim 80) kost ongeveer $ 25.000,--. Hiervoor wordt voor twee jaarhet recht op de naam aan uw bedrijf gegeven. Dat het vastleggen vandomeinnaam extensies zelfs in obscure landjes als Tuvalu en Naurunoodzakelijk kan zijn, blijkt wel uit de unieke extensies van dezelanden: .tv en .nu. Voor TV-zenders wereldwijd natuurlijk eenbijzonder belangrijke toevoeging, wat te denken van bijvoorbeeldwww.SBS6.tv of www.voordeel.nu?
Wereldwijd één adres
Inmiddels bestaat er een levendige handel in domeinnamen, metname in de Verenigde Staten en met betrekking tot het .com domein.Het is tenslotte maar voor één bedrijf mogelijk eenspecifiek webadres te bezitten en met name het .com adres is zeergewild. Zodra bijvoorbeeld www.bakker.com is vergeven, kan geenenkel bedrijf of persoon deze optie nog laten vastleggen. Dat kantot veel frustraties leiden als men te laat is. Natuurlijk zijn ermiljoenen namen te vergeven, maar de kunst is natuurlijk een naamte vinden die én kort, én makkelijk te onthouden, énuniek, én ook nog eens passend is bij de activiteiten van deorganisatie. Bij wereldmerken als Coca-Cola of Nike zijn deze namengoed afgeschermd, maar wat als u een bedrijf heeft met een lange ofeen zeer algemene naam? Begrippen als consultancy, security,health, maar ook eigennamen als Jansen, De Vries of Vergouw zijnreeds lang vastgelegd. En dus moet u op zoek naar andere begrippenof namen. En dan blijkt dat nog niet zo eenvoudig te zijn, zekerniet als u deze naam zowel in Nederland (.nl) als Internationaalwil vastleggen. Want er zijn kapers op de kust geweest. Zo zijn erbedrijven die, althans in mijn ogen, hele woordenboeken aandomeinnamen hebben laten vastleggen. In de hoop deze later voorveel geld te kunnen verkopen.
Chinese marketing
Neem bijvoorbeeld eens domeinnamen die gericht zijn op de handelop beurs. Woorden als stocks, share(s), trader, security etceterazijn in alle mogelijke varianten al vastgelegd. De gedachte hierbijis natuurlijk dat internetgebruikers hun zoektocht beginnen dooreen aantal korte domeinnamen in te tikken. Wat is makkelijker danbijvoorbeeld www.stocks.com in te typen? Helaas blijkt deze vliegervoor veel gebruikers inmiddels niet meer op te gaan. VeelAmerikaanse bedrijven gebruiken compleet irrelevante domeinnamenvoor hun activiteiten. Er is dan sprake van een soort ChineseMarketing: zolang er maar veel mensen de site bezoeken, dan zal eraltijd wel eentje zijn overblijven die iets koopt. Ook al was dezein eerste instantie op zoek naar totaal andere diensten ofinformatie.
Frustratie!
Domeinnamen kunnen opveel plaatsen op het Internet worden vastgelegd. In Amerika kan ditonline plaatsvinden, zowel door particulieren als door bedrijven.Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens naar de sites vanwww.Networksolutions.com , www.namesucure.com of via een van degrote portals als Lycos . Meerdan een creditcard heeft u voor registratie niet nodig. U kuntonline zien of de door u gewenste naam nog beschikbaar is en dezedirect laten vastleggen. Wacht niet te lang, want zodra u een naamgecheckt heeft kan het zijn dat deze binnen enkele weken door eenderde is gekaapt. Vastleggen dus!
In Nederland is de situatie fundamenteel anders. Hier kan menalleen een domeinnaam vastleggen indien men is ingeschreven bij deKamer van Koophandel. Ook dient de aanvraag via een serviceprovider te geschieden. Deze beperkingen stroken in het geheel nietmet de vrijheid die het Internet propageert. Daarnaast leiden dezebeperkingen en de afhankelijkheid van de service providers totgrote ergernissen bij consumenten. Zo heb ik zelf zeer negatieve ervaringen met een aantal"service"-providers, die aanvragen voor domeinnamen wekenlang latenrondslingeren. Eindresultaat: een derde gaat er in de tussentijdmet de naam vandoor. Als eerstkomende heeft de aanvrager echtergeen poot om op de staan. Deze vorm van inbreuk op hetintellectueel eigendom is niet goed geregeld in Nederland en daaromeen ernstige inbreuk op het belang van de Nederlandse consumentenen gebruikers van het Internet. Het is tijd dat dit gat in dewetgeving en in de reglementen van de Stichting DomeinnaamRegistratie zo snel mogelijk wordt gedicht. |
Conclusie
Een goede domeinnaam kan veel geld waard zijn of worden.Inmiddels dreigen de meeste namen echter al uitverkocht te zijn.Voor marketeers, merkspecialisten en reclamestrategen vormt hetwereldwijd registreren van een unieke domeinnaam een nieuwespecialisatie en uitdaging. In mijn ogen kan je niet snel genoeg enniet integraal genoeg de domeinnamen op het Internet vastleggen.Anders kunnen de gevolgen nog wel eens groot zijn: dureafkoopsommen, claims, gemiste kansen, ontbreken wereldwijdedekking, verloren marketing-inspanningen en verkwist geld. Voorkomfrustratie. Zorg voor registratie!
Stellingen
- De procedure voor domeinnaamregistratie in Nederland isdiscriminerend voor de consumenten.
- De procedure voor domeinnaamregistratie in Nederland is lek,waardoor aanvragers het gevaar lopen hun intellectuele eigendomkwijt te raken.
- Door het enorme gebruik (of misbruik) van de .com-extensieverliest deze een groot deel van haar functionaliteit.
Drs Gyuri Vergouw MMC is directeur van VergouwConsulting/Funsultancy®, een adviesbureau met alsspecialisatie e-commerce. Van zijn hand verscheen De DigitaleManager, hoe overleeft de professional de Internet revolutie? Klikhiervoor eerdere artikelen van hem.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
Echt bezitten is het zodoende in mijn ogen niet. De afhankelijkheid van providers is er overigens nog steeds. Neemt niet weg dat het in ieder geval beter is dan niets. In vergelijking met Amerika is er echter nog een hele, hele lange weg te gaan.
http://www.domain-registry.nl/p07022000.html
Goed verhaal.
Waarop baseer je het bedrag van $25.000
Als je je naam ook wilt terugvinden
dan moet je ook links arrageren via bijvoorbeeld
www.realnames.com.
Met vriendelijke groet,
Teije
Het bedrag is afkomstig van een Amerikaanse domeinnaam-organisatie. De gekozen naam wordt dan wereldwijd vastgelegd, wel zo handig, omdat het zelf doen heel veel werk kost en het verschilt tussen het bedrag dat je zelf moet betalen als je het allemaal zelf regelt ($ 8-9.000 a $ 15.0000) en het uitbesteden rechtvaardigt. Al kan dat verschillen per persoon natuurlijk.
Je bent er echt dagen mee bezig om het voor alle landen te regelen.
groet, Gyuri
ICTspecialist.com is tekoop mail uw bod...
(Misschien heb je je eigennaam al verkocht?) Er zijn nog vele miljoenen namen te koop, vraag is alleen of net de naam vrij is die je zoekt en of niet net een partij een dag eerder de naam heeft vastgelegd of zelfs goed haar oren te luister heeft gelegd om met uw naam te vertrekken (met name in Nederland).
Inmiddels is het goed mogelijk namen te laten zoeken of construeren via robots bij domeinnaam bedrijven in de VS.
Vraag is dan natuurlijk wat je met een naam alleen doet, inhoud hieraan geven is natuurlijk nog veel belangrijker.
In ieder geval veel succes.
Daarnaast zou bij een algemene extentie verplicht moeten worden in welk land deze naam is gevestigd, dus bijv. cocacola.com.us, wat sommige landen al doorvoeren (UK, Australia, Japan), zodat het territorium enigszins beschermd kan worden.
Verder pleit ik er voor om de landenextenties met één letter uit te breiden: nl> nld , us> usa, belgië> bel.