Laten we die borrel afschaffen, ondernemers

Columns

¨Hoeveel mensen komen er¨ vroeg ik, ¨als jullie na afloop geen borrel aanbieden?¨ Ze keken alsof ze water zagen branden. Ik voegde er aan toe: "Als jullie alleen alcoholvrij schenken, na afloop van de bijeenkomst?" Het kwartje viel langzaam, maar overtuigd waren ze niet. "Misschien zouden we dat moeten doen, maar we zetten het zeker niet in de uitnodiging." Ik vond het al winst.

Steeds meer verbaast het me, dat we bij elke zakelijke aanleiding of gelegenheid afsluiten met een alcoholisch buffet. Want zo mag je het wel noemen, als de bladen zijn volgeladen met bier en wijn. Als je de serveerster apart moet vragen om een sapje of een frisdrank.

Er zijn dagvoorzitters, die al vóór de afsluitende spreker beloven, "dat we hierna naar de bar mogen". Het lachje in de zaal klinkt "bevrijdend". Ontvangst met champagne is ook zo'n ritueel. "Doe niet zo ongezellig", zei een directeur laatst tegen me. "Hou het glas dan alleen vast om te toasten."

Ik ben geen geheelonthouder. Maar sinds een paar jaar is "gewoontedrinken" wel een onderwerp voor me. Ik ben me bewuster geworden wat alcohol met mij doet en ik heb gezien wat het kan veroorzaken. Tegelijk spreek ik veel met groepen over leiderschap; over de overtuigingen en het gedrag die maken dat mensen begrepen, vertrouwd en gevolgd worden. Dat gaat ook over scherpte en duidelijkheid, meer dan ooit nodig in deze complexe wereld. Over het belang van aanwezig zijn en over gerichte aandacht. Indringende onderwerpen, die niet in de koude kleren gaan zitten. En altijd komen we langs de leefstijl van managers.

De gezonde geest en het gezonde lichaam, de voorbeeldfunctie. En na afloop gaan we aan de alcohol.

Als je kennis neemt van de feiten over alcohol en gezondheid, is de boodschap glashelder. Elk glas alcohol dat je niét drinkt is beter voor je. De fabels van de 1-2 onschuldige glazen per dag zijn inmiddels wel voldoende ontkracht. De bewijzen voor negatieve gezondheidseffecten van alcohol stapelen zich op. Gewoontedrinken kan leiden tot ernstige aandoeningen van hart, lever en slokdarm. Tot hersenziekte en borstkanker. Het is gewoon teveel. Wat niét bestreden kan worden, is dat alcohol een sociale functie heeft. Het ontremt en zorgt voor gezelligheid, altijd. Maar gezond is het nóóit.

Ik maak me zorgen over dat gewoontedrinken, overal, ook in de zakelijke omgeving. Hoe scherp, hoe alert en adequaat functioneer je in je werk als je het nodig hebt om met grote regelmaat "je dag weg te drinken". Laatst mocht ik meepraten met een groep experts over het thema van alcohol en gezondheid. Conclusie: alcoholontmoediging legt het af tegen de lobby en reclame van de industrie. Dat is verkeerd om.

Maar ik ben tegelijk positief gestemd over de toekomst. Ik zie een generatie van jonge managers en professionals die bewuster omgaan met hun fysieke en geestelijke gezondheid. Die (ook na een goed besprenkelde studententijd) investeren in een leef- en werkstijl die ze een professionele voorsprong geeft. Die zich meerdere keren per week fysiek onder handen nemen. Die wel ervaren hebben, dat je weinig presteert, als je met regelmaat aan de drank gaat. Ik ben positief, omdat ik een omslag zie van gewoontedrinken naar gewoon nuchter. Die omslag past helemaal in deze tijd. Het is tijd voor ontnuchtering, Nederland. Laten we van borrels zónder alcohol de zakelijk-gezonde gewoonte maken.

Wim Aalbers helpt mensen en organisaties Momentum Maken.
www.wimaalbers.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Work-Life Balance