Bewusteloze leiders creëren toxische organisaties

Columns

Een groot deel van de leidinggevenden binnen huidige organisaties kun je omschrijven als bewusteloze leiders. Met bewusteloze leiders bedoel ik leiders die opereren via hun ratio en hun intuïtie en gevoelens wantrouwen. Een gezegde "in je hoofd ben je dood" zegt al genoeg over het effect van bewusteloze leiders op hun organisatie. Bewusteloze leiders creëren toxische organisatie. Ze hebben hun hart afgesloten en instincten zien ze als minderwaardig. De kille ratio is hun domein.

Kinderen drillen tot gehoorzame medewerkers

Bewusteloze leiders waren in het industrietijdperk geen probleem. Het was zelfs een voordeel. In dat tijdperk kon je ver komen door alleen je ratio te gebruiken. Het schoolsysteem legde het fundament voor het industrietijdperk door kinderen te drillen tot gehoorzame medew...

Guus Cruts
Beste Sybren van der Schaar,

Dat is allemaal heel mooi wat ik hier lees, maar is dit nu droom of werkelijkheid? Worden de bewusteloze leiders echt een relikwie? Steeds meer regels en harder optreden, is dat dan straks helemaal voorbij? Zijn dat de laatste stuiptrekkingen van de alom heersende angst- en regelcultuur? Ik vrees dat dit toch de harde feiten zijn die feitelijk precies de andere kant opwijzen.
Richard Bakker
We zien juist nu uitersten ontstaan; je gaat gaat mee met de verandering of je gaat door tot het bittere eind. Voor welk pad kies jij?
Guus Cruts
Beste Richard Bakker,

Ik kies voor: overleven.

Met vriendelijke groeten, Guus Cruts.
N Bay
Lid sinds 2019
Interessante zin:

" Het hart zendt sneller informatie naar het brein dan de emoties.

" Welk onderzoek onderbouwt dit?
Guus Cruts
Als het waar is, dan staat dat vast ergens in het wetenschappelijk goed onderbouwde:

http://www.ako.nl/product/9789045026978/je-brein-de-baas/

Groetjes, Guus

Meer over Leidinggeven