Bewusteloze leiders creëren toxische organisaties

Columns

Een groot deel van de leidinggevenden binnen huidige organisaties kun je omschrijven als bewusteloze leiders. Met bewusteloze leiders bedoel ik leiders die opereren via hun ratio en hun intuïtie en gevoelens wantrouwen. Een gezegde "in je hoofd ben je dood" zegt al genoeg over het effect van bewusteloze leiders op hun organisatie. Bewusteloze leiders creëren toxische organisatie. Ze hebben hun hart afgesloten en instincten zien ze als minderwaardig. De kille ratio is hun domein.

Kinderen drillen tot gehoorzame medewerkers

Bewusteloze leiders waren in het industrietijdperk geen probleem. Het was zelfs een voordeel. In dat tijdperk kon je ver komen door alleen je ratio te gebruiken. Het schoolsysteem legde het fundament voor het industrietijdperk door kinderen te drillen tot gehoorzame medewerkers. Dat maakte het aansturen via de ratio wel zo gemakkelijk.

Als je het niet kan zien bestaat het niet

Bewusteloze leiders vinden alles wat met gevoel en intuïtie te maken heeft onzin of zweverig. Als je het niet kan zien, dan bestaat het niet. Ze geloven alleen de informatie die via hun 5 zintuigen binnenkomt en hun mening. Andere meningen zien ze als inferieur. Zij zien hun medewerkers als onderdanen die je onder de knoet moet houden. In het leven van bewusteloze leiders geldt dat de sterkste wint.

Binnenkort is de bewusteloze leider een relikwie

Het tij keert voor bewusteloze leiders. De alsmaar toenemende complexiteit van organisaties, de zelfstandiger wordende medewerker, toenemende complexiteit en de klant die steeds meer eist is voor een bewusteloze leider niet meer te managen. De bewusteloze leider probeert het tij te keren door steeds meer regels te verzinnen en harder op te treden. Alleen het zal niet meer baten. Zijn tijd is voorbij. Binnenkort is de bewusteloze leider een relikwie.

Bewusteloze leiders hebben geen connectie met hun hart. Daardoor hebben emoties de overhand en vertroebelen zijn brein

De bewuste leider wint terrein

Zijn tegenhanger, de bewuste leider, is wel in staat om de werkelijkheid te zien en die te doorgronden. Dit vanwege de connectie met zijn hart en bewustzijn. Het hart zendt sneller informatie naar het brein dan de emoties. Bewuste leiders focussen op die informatie van het hart en blokkeren hiermee de vertroebelende invloeden van de emoties. Dit zorgt voor helderheid, focus en rust.

De capaciteit van het bewustzijn overtreft de capaciteit van de ratio

De bewuste leiders vertrouwen hun bewustzijn, die een capaciteit van 5 miljard schakelingen per seconde herbergt. Dit in tegenstelling tot de ratio, die maar 24 schakelingen per seconde aan kan. Die enorme capaciteit van het bewustzijn zet een bewuste leider in om de complexiteit van zijn organisatie te doorgronden en te beheersen. Hij durft te vertrouwen op onzichtbare zaken zoals intuïtie en gevoelens en weet die informatie te duiden.

Bewuste leiders leiden niet maar inspireren

De bewuste leider heeft geen behoefte om zijn medewerkers te leiden en de omgeving te controleren. Hij inspireert zijn medewerkers en activeert daarmee hun motivatie om de juiste dingen te doen in lijn met de organisatie doelstellingen. Dit zijn de nieuwe leiders die bewusteloze leiders gaan vervangen.

Bewuste leiders zorgen voor bewuste medewerkers en gezonde organisaties in verbinding met hun omgeving.

Voorbeelden van bewuste leiders zijn; Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Martin Luther King en John F. Kennedy.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Guus Cruts
Beste Sybren van der Schaar,

Dat is allemaal heel mooi wat ik hier lees, maar is dit nu droom of werkelijkheid? Worden de bewusteloze leiders echt een relikwie? Steeds meer regels en harder optreden, is dat dan straks helemaal voorbij? Zijn dat de laatste stuiptrekkingen van de alom heersende angst- en regelcultuur? Ik vrees dat dit toch de harde feiten zijn die feitelijk precies de andere kant opwijzen.
Richard Bakker
We zien juist nu uitersten ontstaan; je gaat gaat mee met de verandering of je gaat door tot het bittere eind. Voor welk pad kies jij?
Guus Cruts
Beste Richard Bakker,

Ik kies voor: overleven.

Met vriendelijke groeten, Guus Cruts.
N Bay
Lid sinds 2019
Interessante zin:

" Het hart zendt sneller informatie naar het brein dan de emoties.

" Welk onderzoek onderbouwt dit?
Guus Cruts
Als het waar is, dan staat dat vast ergens in het wetenschappelijk goed onderbouwde:

http://www.ako.nl/product/9789045026978/je-brein-de-baas/

Groetjes, Guus

Meer over Leidinggeven