Beschouw uw medewerker eens als klant!

Twee jaar geleden begon een vriendin van ons een reisbureau. In haar eentje wel te verstaan. Je moet het lef maar hebben. Terroristische aanslagen plagen de branche en reizen boek je toch via internet? Niets is minder waar. Het reisbureau loopt als een trein en inmiddels is personele versterking aangetrokken. Het toverwoord: maatwerk en service.

Zij is natuurlijk geen uitzondering. Organisaties hebben allang begrepen dat hun klanten niet meer als eenheidsworst behandeld willen worden. De hedendaagse klant is kritisch, mondig en zelfverzekerd. Diezelfde klanten zijn onze medewerkers. Medewerkers die weten hoe ze het maatwerkreisbureau moeten vinden, maar door hun organisatie nog steeds geconfronteerd worden met standaard producten zoals: beoordelingssystemen, cao’s, regelingen, opleidingstrajecten etc.

Het voorgaande verbaast ons enorm. Het binden en boeien van mensen wordt iedere dag moeilijker nu de pijn van de vergrijzing steeds meer voelbaar wordt. Leeftijds-fase-bewust-personeelsbeleid moet de oplossing gaan bieden. Heeft u al een organisatie gezien die hier op een pragmatische manier handen en voeten aan heeft gegeven? Wij niet. Ondertussen komt het steeds vaker voor dat vacatures maanden open staan en jonge mensen steeds sneller uitgekeken raken op hun nieuwe betrekking.

Realiseren we ons voldoende dat de betekenis van werken in het leven fundamenteel aan het veranderen is? Waar het vroeger vooral ging om de materiële voorziening, zoeken jonge mensen tegenwoordig naar de zingeving in hun werk. Zij wensen zich niet meer te laten behandelen als een ‘resource’ – de term ‘human resource’ is dan ook allang achterhaald – maar beschouwen zichzelf meer als een partner in een maatschap. In die zin een zelfstandige ondernemer, en dat is toch precies wat we willen, meer ondernemerschap?!

De vriendin waar wij eerder over spraken, heeft de belevingseconomie goed begrepen. Zij gaat in gesprek met haar klanten en voelt goed aan waar de specifieke behoeften liggen. Organiseert vervolgens complete maatwerkoplossingen en presenteert deze met een hoge mate van service. Zij snapt dat ondernemende mensen zich niet laten afschepen met een standaard pakket.

Waarom beschouwen we onze medewerkers niet meer als klant? Is het vanwege het oude adagium “gelijke monniken, gelijke kappen”? Of durven we simpelweg onze nek niet uit te steken om nu eens echte innovatieve maatwerk producten voor onze mensen te bedenken? Waarom vervallen we toch altijd weer in oude reflexen met standaardoplossingen als het gaat om onze medewerkers te binden en te boeien?

Bij onze klanten vinden we het al heel normaal dat we maatwerk moeten leveren. Het wordt hoog tijd ook maatwerk in de relatie met onze medewerkers aan te gaan brengen. Net zoals bij onze vriendin vraagt dat een behoorlijke dosis lef. Durft u de uitdaging aan te gaan?

Frank van Doorn en Ton Martens zijn beide organisatieadviseur en ontwikkelen samen met hun klanten maatwerkoplossingen voor hedendaagse uitdagingen. Zij zijn te bereiken via ton.martens@peopledochange.nlDe website van onze vriendin: www.atuutravel.nl

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>

Martin Swinkels
Of beschouw je medewerker eens NIET als klant. Onze maatschappij gaat al kapot aan het consumentisme en de marktwerking. Iets meer smaken is toch ook fijn. Je hebt klanten, werknemers, burgers, politici, ambtenaren en ga zo maar door. Dat moet je toch niet allemaal op een commerciele hoop gooien door van iedereen maar klanten te maken.