Belastingadvies: een stap vooruit en een stap terug

Columns

Een beetje jaloers ben ik wel op belastingadviseurs. Ik was laatst op een 'fiscale actualiteiten'-avond van een landelijk netwerk en massaal waren ondernemers toegestroomd. Ze stelden beleefde vragen en gingen zeker niet met de inleiders in debat over hun adviezen en suggesties. Rolverdeling: de belastingadviseur, hoewel contactgestoord, weet het en de ondernemer neemt diens wijsheid in ontvangst.

Hoe anders vergaat het de economisch adviseur, die uitgenodigd wordt om de bedrijfsresultaten te verbeteren. Bijeenkomsten over economische technieken (werkkapitaal, activity based costing, prijsstelling enzo) worden slecht bezocht. Emoties en weerstand lopen hoog op bij economische advisering. Want om resultaten te verbeteren moet je zoeken naar oorzaken, naar oplossingen en de ondernemer moet het anders gaan doen. Dat alles raakt de ondernemer persoonlijk.

Dragen belasingadviseurs nou zoveel meer bij aan resultaatverbetering? Het lijkt mij niet. Het is meer; een stap vooruit en daarna een stap terug. Laat ik wat voorbeelden geven van belastingadviezen met beperkingen.

Je kunt gebruik maken van de faciliteit van versnelde (willekeurige) afschrijvingen. Dat levert een klein rentevoordeel op (je betaalt later belasting), maar de keerzijde is veel groter. Je afschrijvingskosten worden nu vertekend en je winst lager. Je jaarrekening geeft nu geen juist beeld meer van de werkelijkheid en dat kan problemen geven. Bijvoorbeeld als je voor financiering bij de bank aanklopt laat je een aantal jaren een lagere winst zien.

Hetzelfde probleem speelt bij het schuiven met inkomsten naar een later tijdstip. Je wordt dan op een later moment afdracht-plichtig, wat een rentevoordeel oplevert. Maar ook hier zit een behoorlijk nadeel aan; je periode-resultaat geeft geen juist beeld meer van de werkelijkheid en dat beinvloedt je oordeel en dat van de financier.

Conclusie : Door gebruik te maken van allerlei belastingfaciliteiten ben je genoodzaakt naast je commerciele (echte) jaarrekening er een fiscale bij te houden. Dit 'dubbel'boekhouden is niet gratis.

Ook allerlei imposante subsidie-percentages werken misleidend. Je krijgt bijvoorbeeld een energie-investeringsaftrek van 41,5% op energie-investeringen. Dat lijkt veel, maar als je het omrekent in euro's en relateert aan de werkelijkheid is het weinig. Bij een gemiddelde belastingdruk van 25 % is de belasting-besparing maar ongeveer 10 % van de investering. Op de totale kosten tijdens de levensduur van de investering dus te verwaarlozen.

Omdat er voor allerlei genoten belastingvoordelen het risico van tergbetaling bestaat, wordt hiervoor op de balans een voorziening gevormd. En zo wordt in de loop der tijd de post 'Te betalen belastingen' een hopeloos ingewikkelde post, die alleen de adviseur nog kan boeken en snappen.

Dus wat moet je nou met belastingadviseurs? Gebruik ze, net als alles, met mate. Maar het liefst zo min mogelijk, want ze werken verslavend en zoveel verbeteren ze je resultaat nou ook weer niet op.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

joost
Ach ja, als er hier geen reacties komen op deze ´column´, dan is het niet meer dan fair dat ik de lezers wijs op de plek waar exact deze 'column' wel reacties teweeg bracht (sorry René, maar strijden met open vizier is wel zo fair!)

http://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=25;action=display;threadid=39002

groet
Joost

(belastingadviseur)

Meer over Financieel management