Channels

Was will das Weib? Triest voor Sigmund Freud, maar hij heeft nooit het antwoord gevonden op dezee vraag. Dertig jaar vorsen ten spijt; aan het einde van zijn leven had hij geen enkel noemenswaardig zicht op de drijfveren van de vrouw. Je kunt het hen natuurlijk gewoon vragen. Psychoanalytisch is dit weinig baanbrekend. Maar goed, het zou een leuke optie zijn geweest. Voor zover we weten, vroeg hij het één keer. Aan prinses Marie Bonaparte. Een bevredigend antwoord hij heeft er desondanks bij leven en welzijn niet op gekregen. Het is dan ook een grote vraag.

In 2008 heeft Sigmund vanuit Gene Zijde kunnen zien dat een aantal hoger opgeleide, succesvolle vrouwen een poging waagde om het antwoord te formuleren. De vraag wordt nu niet gesteld áán een prinses, maar beantwoord in het bijzijn ván een prinses. Onder wakend oog van Máxima Zorreguieta, presenteerden de dames onder de geuzennaam TopBrainstorm een overeenkomst waarin overheid en bedrijfsleven beloven meer vrouwen boven in de boom te krijgen.

Als bekende bovenbazin mengt ook Neelie Kroes zich in het feest- en strijdgewoel. Zij vraagt zich af hoe het toch kan dat ‘zelfs in India, het land waar meer dan de helft van de meisjes en vrouwen niet kan lezen en schrijven, het aandeel vrouwen in senior managementposities groter is dan in Nederland’. Een jaar later lijkt haar vraag niet naar tevredenheid beantwoord. “Wat zou er gebeurd zijn als de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers & Sisters geheten had?”, vraagt mevrouw Kroes zich wederom in een interview nieuwsgierig af. Inmiddels retorisch, want een sluitend antwoord komt er nooit.

Lees ook:

Vrouwelijk leiderschap

Een duidelijk waarneembaar verschil zou in ieder geval terug te vinden zijn op de portretten die Lehman’s boardroom sieren. Althans, ik stel mij zo voor dat die de wanden opsmukken in de bestuurskamer van de broertjes Lehman. In ieder geval zullen er minder hoekige kaaklijnen te zien zijn. Ook zullen minder donkere borstels boven diepliggende ogen het beeld sieren. En ik vermoed dat ook hier en daar de haargrenzen op de portretten wat minder zullen terugdeinzen. Wat testosteron allemaal niet met een mens doet. Maar gelukkig er is niet alleen sprake van fysieke narigheid. Heel vaak vinden vrouwen die onbehouwen trekken namelijk best aantrekkelijk en hoewel je van te veel testosteron op het sociale vlak wat ongelikt wordt, levert het daarentegen veel voordeel in de wedren op menig werk- en beursvloer. Het verschaft de eigenaar van het chemisch goedje een behoorlijke dosis zelfvertrouwen en voldoende volhardendheid om eindstrepen te halen. Sterker: bazen en ondernemers hebben meer testosteron aan boord dan hun sexegenoten wier naam prijkt op een loonlijst. Mannenleiders hebben meer testosteron dan mannenvolgers. En, het moet niet gekker worden, uit onderzoek blijkt dat het effect ook omgekeerd werkt: meer succes betekent ook weer meer testosteron.

Voor een ander onderzoek leverden MBA-studenten aan de Universiteit van Chicago hun speeksel. Daaruit bleek dat mannen met een hoger testosterongehalte makkelijker kiezen voor een Blitzcarrière in de financiële wereld. Grappig is dat dit ook geldt voor de dames in de speekseltoetsgroep en dat mannen en vrouwen met het zelfde testosterongehalte vergelijkbare risico’s nemen. Je zou kunnen stellen dat de brokkenmakers aan de top lopende testosteronvaten zijn. Bovenbazinnen nemen door hun hogere testosterongehalte weliswaar meer risico’s dan hun zusters op de werkvloer, maar altijd nog stukken minder dan de bovenbazen van vergelijkbaar echelon. In die zin is het dan ook een deel van het antwoord op de vraag van Neelie: minder spaanders bij het hakken.

Dat testosteron invloed heeft op risico, heeft alles te maken met schaarste. Als je ergens weinig van hebt, ben je er over het algemeen wat zuiniger op. Als vrouwen met hun vruchtbare leven aanvangen, hebben ze zo’n 500 eitjes aan boord. Vergelijk dit met bijvoorbeeld de paashaas die weet dat hij 40 maal tijdens het Paasfeest op pad moet en derhalve met enige terughoudendheid de eieren moet verdelen. Mannen kennen daarentegen nagenoeg geen beperking op hun voorraad. Dagelijks wordt tot ver na de VUT leeftijd voorzien in nieuw strooigoed. Waarom zuinig doen als je de voorraad toch nooit op krijgt? Ruim zestig jaar carnaval en voldoende confetti om het feest met flink wat luister bij te zetten.

ArrayEen leuk vicieus verband dat testosteron heeft, is de verbinding met het aanwakkeren van de concurrentiestrijd. Als de concurrent weer eens wordt verslagen, neemt het testosteron gehalte toe. Wat vervolgens weer noopt tot het verslaan van meer concurrenten. Tot meneer overloopt van de geprikkelde zinnen en de verbinding met de realiteit totaal is kwijtgeraakt. Bij vrouwen werkt dit proces ook zo, maar omdat ze bij de start als paashaas op achterstand staan in verhouding tot de praalwagen, is het risico nog wel te overzien. Zuinig zijn op de eitjes levert bedrijfmatig aantoonbaar meer op dan je confetti laten vertrappen in met verschaalde bier gevulde goten. Uit menig onderzoek blijkt dat, zelfs tijdens de onverkwikkelijke crisis, bedrijven waar meer vrouwen op het glazen plafond vertoeven, de resultaten beter zijn.

Of het voorgaande een sluitend antwoord is op de grote vraag van Sigmund Freud valt te betwijfelen, maar één ding is zeker: wanneer Pasen en Carnaval op één dag vallen, ziet de wereld er beter uit.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

@Wilco

Bravo: schitterend en vooral met veel fijnzinnige humor geschreven stuk. Zeker geen droogkloterig verhaal. Kunnen we wel gebruiken op deze meestens best wel serieuze site.

Ben zeer benieuwd of vanuit deze invalshoek nog meer verklaard kan worden, zoals de betere organisatiegraad bij mannen, de meer op het resultaat dan op het proces gerichtheid en wellicht nog andere facetten die we in het glazen gebouw zoal tegenkomen.

Blijf vooral schrijven Wilco.

Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant

Dank voor de veren!

Vooralsnog ga ik er vanuit dat masculien organiseren niet per definitie beter is. We doen dat als soort weliswaar al honderden jaren, maar dat komt omdat mannen de zaken nogal domineerden. Denken in harkjes van bazen en bovenbazen maakt het voor hen eenvoudiger. Dat concept wordt hier en daar toch wat sleets. Voor (tijdelijke) netwerkorganisaties zet de beschikking over meer feminiene gaven je op een Olympische voorsprong; klein, maar voldoende om te winnen…

Wilco van Gelderen
http://www.denkeninrollen.nl

Dag Wilco,

Volgens mij is de goede bedoeling van jouw artikel niet helemaal helder geworden, althans voor mij niet meteen, dat duurde een paar keer lezen, ook van de reacties. Voor mij gevoel komt dat door jouw woordgebruik, waarmee je aanhaakt aan negatieve connotaties in ons onderbewuste en dat je een heel duidelijk verschil neerzet tussen mannen en vrouwen. Jammer, want jouw reactie laat heel duidelijk zien dat je een positieve boodschap wilde uiten. Dus dankjewel voor die toevoeging.

Overigens staat er in deze nieuwsbrief een artikel over mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten die in beide geslachten aanwezig zijn. Wel handig dat artikel ook even te lezen voor mensen die nog erg in mannen en vrouwen denken en vergeten dat we allemaal mens zijn met beide kwaliteiten aan boord :-)

Hartelijke groet,
Marjolein Hins
MM&P boardroomcounseling

Dag Marjolein,

Bedankt voor je reactie en aanvulling!

Ik krijg veel reacties op het stuk. Vooral als ik mij in de wandelgangen ophoud. Het houdt de gemoederen blijkbaar bezig. Maar ja, er hoort dan ook een grote vraag bij en Freud kwam er ook al niet goed uit…

Met androgene groet,
Wilco van Gelderen

http://www.denkeninrollen.nl

dag marjolein,
zijn er dan geen verschillen tussen man en vrouw?
vind het stuk hilarisch EN leerzaam. Idd niet eenduidig, en niet naar een keiharde conclusie toegeschreven.
negatieve connotaties? welnee? realiteit, testosteron speelt een rol.

schreef zelf ook al iets in deze trant, maar dan anders: http://www.managementsite.nl/7293/human-resources/vrouwen-top.html

Middas Dekkers gaf ooit in een interview aan dat een column schijven is als het dansen van een mot rondom een lamp: nooit direct, maar met een omweg en vooral de kern pas laat raken, anders verbrand je.

Nu ben ik geen volleerd woordkunstenaar, maar in de slotalinea haal ik toch helder aan dat meer vrouwen hoog in de boom zo slecht niet is? Hoewel met kritische ondertoon, had ik op het werk nog nooit zoveel aandacht van vrouwen. Klopt het dan toch, dat schrijvers iets hebben…

Met de vriendelijkste groet,
Wilco van Gelderen

http://www.denkeninrollen.nl

Toon alle 6 reacties
x
x