Amerikaanse ondernemingsmodel werkt niet meer

Ondernemingen die het Amerikaanse model hanteren, strak gericht op cijfers en de beurskoers, hebben het afgelopen decennium veel slechter gepresteerd dan algemeen wordt aangenomen. Hoogleraar Donald Kalff gaat in zijn laatste boek, Onafhankelijkheid voor Europa zelfs zo ver dat hij het einde durft te voorspellen van het Amerikaanse ondernemingsmodel.

Korte termijn
In de VS zijn immers sedert de jaren negentig haast onzichtbare, maar vrij aanzienlijke commerciële en operationele kosten gemaakt en bleven veel mogelijkheden tot expansie onbenut omdat de bedrijfleiders louter in termen van de korte termijn en van de operationele winst hebben gedacht. De spanningen tussen de onderneming en de financiële markten, en tussen de verschillende managementgeledingen binnen de onderneming, zijn intussen op de spits gedreven.

Middenkader
Kalff houdt een origineel pleidooi voor een nieuw model, dat niet langer louter gericht is op winst, maar op de creatie van economische waarde. Daarbij moet vooral het vaak verwaarloosde middenkader in de onderneming meer aandacht krijgen. Kalff was lid van de Groepsraad van de KLM. In 2003 was hij visiting professor aan de Leiden University School of Management.

(bron: Managersonline.nl)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>