Agile business: de acht principes van wendbare organisaties

Cover stories

Heeft u ook wel eens het idee dat de veranderingen steeds sneller gaan? En dat het uw organisatie maar niet lukt om dit tempo bij te houden? Terwijl andere organisaties er wél in slagen om zich snel aan te passen? Maakt u zich wel eens zorgen dat dit gebrek aan veerkracht uw organisaties op termijn in de problemen kan brengen? Zeer terecht. Lees hier over agile business en hoe u uw organisatie agile kunt maken.

Overleven in een VUCA wereld

Vrijwel iedere markt is dynamisch, complex en onvoorspelbaar geworden. Of je het nu hebt over muziek, auto’s, kleding, elektronica, bankieren, bouw, vakanties, zorg of overheidsdiensten. En zoals Darwin al lang geleden aantoonde: het is aanpassen of uitsterven. Bedrijven als Kodak, Nokia, Saab, OAD, Mexx, Halfords, V&D en Scapino gingen failliet omda...

Mike,

Het is prachtig om te lezen dat uw beschrijving van Agile Management in een VUCA wereld exact overeenkomt met het van binnen uit beleven van Creatieve wisselwerking (Creative Interchange). Nu is één van de toepassingen van Creative Interchange het succesvol voeren van Cruciale dialogen. U hoeft echt niet mijn boek ‘Cruciale dialogen’ te lezen om mijn bovenstaande boude bewering te kunnen onderschrijven. Op de zuster website www.innovatieforganiseren.nl vind je heel wat columns van m’n hand over zowel Creatieve wisselwerking als Cruciale dialogen.

Reeds meer dan twintig jaar geloof ik sterk in Creative Interchange en beleef ik het, zo goed ik het kan, van binnen uit. Een van de spin-offs van m'n beleving van het proces was de vertaling ervan naar moeilijke gesprekken, hetgeen uiteindelijk uitmondde in m’n boek ‘Cruciale dialogen’. De laatste paar jaar geven meer en meer mensen die het hebben over Agile, Resilience, Reinventing Organizations en dus Teal, Zelfsturing, het ‘afgrijselijke’ kantelen, … mij gelijk; ook al hebben ze misschien nooit gehoord over het onderliggend basis proces, het moeder proces van alle leren en transformeren: Creative Interchange.
Michiel Mos
Wat een fijn stuk om te lezen Mike, dank daarvoor! Veel organisaties worden inderdaad ingehaald door de werkelijkheid en komen te laat in beweging.Kom dus ook in beweging, voordat het te laat is...

Meer over Organisatieontwerp