7 tips, hoe je gezag verwerft

Hoe word je eigenlijk een leider? Hoe verwerf je daadwerkelijk gezag?

Een leider moet een duidelijke visie hebben en deze zonder schroom naar voren durven brengen. Als leider moet je soms flink je stempel drukken, maar je moet ook kunnen luisteren. Belangrijk is dat iemand zijn handelen kan aanpassen aan de omstandigheden, snel zijn juiste houding weet te bepalen en een goede balans heeft tussen kracht en empathie.

Toekomstige leiders moeten eigenwijs zijn en natuurlijk ook intelligent. Maar ook weer niet té. Intelligente leiders kunnen organisaties zelfs naar de ondergang leiden. Want zij zijn in staat om foute beslissingen tot in het oneindige te rationaliseren en als goed te verkopen. Het is ook handig als een toekomstige leider jong begint.

Hoe bouw je gezag op?
Hoe krijg je – dat magische woord – charisma? Volgelingen verwachten van hun leiders drie fundamentele zaken:
1. een gevoel van richting,
2. gevoel van vertrouwen en
3. gevoel van hoop.

De sleutel tot leiderschap is zelfkennis en zelfontplooiing. Een leider moet beseffen dat er nooit één gelijk is. Overal zitten voor- en nadelen aan. Een echte leider betrekt anderen bij zijn beslissingen. Hij komt niet met kant-en-klare oplossingen, want dan roep je alleen maar tegenstellingen op. Een slechte leider moet altijd gelijk hebben, een goede leider vindt de weg naar het gelijk.

De oprechte, sociaal vaardige en standvastige leider echter, die heeft gerede kans om door zijn medewerkers ook als charismatisch te worden beschouwd. Want mensen projecteren hun fantasieën graag op iemand die een positie heeft met macht en autoriteit.

De grootste fout die mensen kunnen maken is te denken dat een idee wordt aanvaard op basis van de kwaliteit ervan. Het is te simpel om te denken dat een idee wordt aanvaard op basis van de kwaliteit ervan. De vraag is dus hoe overtuig je anderen dan wel?

Nog een aantal tips:
4. Wees geloofwaardig

Om geloofwaardig te zijn moet je ofwel sympathiek gevonden worden ofwel authoriteit uitstralen. Heel veel mensen echter overschatten hun geloofwaardigheid. Ze zijn overtuigd van hun eigen gelijk en vinden dat hun boodschap duidelijk is. Ook voor anderen.
5. Druk op de juiste knoppen
Uit onderzoek blijkt dat nauwelijk vijf procent van ons gedrag voortkomt uit bewuste reflectie. Voor de rest schakelen we de automatische piloot in. Dus ons gedrag is maar heel weinig gebaseerd op rationeel nadenken. Er zijn daarom twee handige manier om mensen 'ja' te laten zeggen: maak je idee zo aantrekkelijk mogelijk en verminder de weerstanden tegen het idee (zie verderop punt 4). Belangrijk daarbij is te bedenken dat iemand zich makkelijker laten beïnvloeden door mensen die hij beschouwd als bondgenoten.
6. Doe je huiswerk
Je moet eerst zien uit te zoeken wat voor de ander ècht belangrijk is. Daar kun je dan op inspelen, bijvoorbeeld door informatie te sturen die daarop aansluit en die hem verder helpt . Mocht hij je een 'nee' verkopen als antwoord op je eerste beïnvloedingspoging, blijf dan altijd openstaan voor de mogelijkheid dat je tweede poging wel succes heeft en je verzoek alsnog wordt aanvaard.
7. Verminder weerstanden
Als je verwacht dat mensen je boodschap of idee moeilijk zullen accepteren, zeg dat dan onomwonden tegen hen. Door de reserves van je publiek te benoemen, laat je zien dat je hen begrijpt. Dat vermindert de weerstand.

Doe de case:
Directeur in paniek

Arend Ardon
Het economisch tij zit tegen. Het is zwaar weer. Niet alleen de zeilen worden nu getest, maar ook de schipper. Juist nu is het van belang eendrachtig een duidelijke koers te varen. Als daarvan geen sprake is, kan het heel spannend worden... In deze case treft u een illustratief voorbeeld aan. De directeur van een ICT-onderneming belt gespannen de adviseur. 'Je móet me uit de brand helpen.'

(bron: Intermediar)

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>