24 Uur online zorgt voor permanente lage stress

Columns

Behoor je tot die 30% die hun mobieltjes 's nachts naast hun bed hebben liggen? Of behoor je tot die 20% tussen de 18 en 34 jaar die hun mobieltje tijdens de seks gebruiken? Voel je je ongemakkelijk of gestrest als je niet online bent? Lees dan vooral verder over de schaduwkant van 24 uur online zijn.

Reflexbrein kun je vergelijken met een robot

Uit onderzoek naar de werking van het brein blijkt dat 24 uur online het reflexbrein continue activeert. Het reflexbrein kun je vergelijken met een robot. Het continue activeren van het reflexbrein gaat ten koste van het activeren van het reflecterend en archiverend brein. Deze laatste 2 breindelen zijn essentieel voor persoonlijke en intellectuele ontwikkeling. Het bedenken van intelligente oplossingen stijgt als dagelijkse gereflecteerd wordt op problemen.

Intuïtieve ingevingen komen uit het archiverend brein

De verkregen inzichten, die tijdens het reflecteren op dagelijkse dilemma's zijn verworven worden tijdens rust door het archiverend brein verwerkt en opgeslagen. De bekende plotselinge intuïtieve ingevingen op je problemen zijn hiervan het resultaat. Zonder reflectie heeft het archiverend brein geen informatie om te verwerken en krijg je ook geen intuïtieve ingevingen vanuit je archiefbrein. Als je niet met regelmaat reflecteert, stagneert je persoonlijke ontwikkeling.

24 uur online verlaagt het lerend vermogen tot wel 40%

Het reflexbrein, dat autorijden mogelijk maakt op de automatische piloot is niet bedoeld om de gehele dag actief te zijn. Het is bedoeld om ons te behoeden voor gevaar, zoals in de oertijd en het uitvoeren van eenvoudige dagelijkse taken. Onze intellectuele en emotionele vaardigheden ontwikkelen zich alleen via het reflecterend brein in samenwerking met het archiverend brein. Als het reflexbrein permanent actief is, daalt het lerende vermogen tot wel 40%. Juist dat lerend vermogen hebben we in deze veranderende tijden hard nodig. Constant reageren op berichtjes zorgt dat je gaat multitasken en zet het brein permanent in de reflex mode.

24 uur online maakt van HBO'ers MBO'ers

Ons lichaam kan goed omgaan met korte hoge pieken van stress maar niet met langdurige stress ook al is die laag. 24 uur online zorgt voor een permanenten staat van lage stress. Het IQ daalt door stress met 15 punten waardoor een HBO'er een Mbo'er wordt. 24 uur online zorgt voor een verstoort slaap ritme, gezondheidsklachten, verminderde zin in seks, concentratie stoornissen, dalende intellectuele vermogens en sociale vaardigheden. Het toenemend aantal "korte lontjes" is daar een voorbeeld van.

Leidinggevenden eisen 24 online van hun medewerkers en verlagen daarmee hun rendement

24 uur online blijkt voor permanente lage stress te zorgen wat de gezondheid schaadt en intellectuele prestaties verlaagt. Nu steeds meer leidinggevende eisen dat hun medewerkers binnen 10 min hun e-mail beantwoorden is dat een zorgelijke ontwikkeling. Ook na werk tijd is die eis bij sommige bedrijven van kracht. In de nacht e-mails, sms'jes of whatsappjes beantwoorden is geen uitzondering meer. Uit onwetendheid hoe het brein werkt verlagen leidinggevenden het rendement van hun mensen.

24 uur online laat intelligente mensen domme dingen doen

De verworven 24 uur online mogelijkheden brengen ons veel en als we er zorgvuldig mee omgaan, schaadt het ons niet. Constant reageren op berichtjes en daardoor multitasken de dag door heeft zijn grenzen. Regelmatig offline zijn zorgt dat we rusten, ontstressen en tijd krijgen om te reflecteren en archiveren wat onze wijsheid doet toenemen. Het herstelt ons lichaam, slaapritme, het aantal "korte lontjes" neemt af en intelligentie mensen doen weer slimme dingen.

Bron: Ontketen je brein

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Marieke
Dag Sybren,
Boeiend. Zou je mij de referenties van het onderzoek kunnen geven. Ik ben wel nieuwsgierig. Dank je wel. Groeten, Marieke Wilke (MariekeWerkt en 0/24 Rod)
Guus Cruts
Eveneens van harte aanbevolen:

Adam Alter (2017). Superverslavend: Waarom smartphones, apps en social media zo verslavend zijn (en wat je eraan kunt doen). Amsterdam: Maven Publishing B.V.
Sybren van der Schaar
Auteur
Dag Marieke,

Fijn te horen dat het je aanspreekt. De gegevens komen uit het boek "Ontketen je brein"

Met vriendelijke groet,

Sybren
Sybren van der Schaar
Auteur
Dankjewel Guus voor je tip.
Guus Cruts
P.S.,

Voor alle marketeers die op deze site terechtkomen: Wat betreft het boek dat ik hierboven onder de aandacht bracht getiteld "Superverslavend", het is dus niet de bedoeling dat jullie daar misbruik van gaan maken. Adam Alter beschrijft daarin narmelijk tot in detail hoe je een product verslavend kunt maken. Was misschien ook niet zo handig van hem om dat zo tot in alle details te beschrijven. De bedoeling is dus dat wij consumenten hiermee gewaarschuwd worden tegen verslavende producten en ons nooit meer laten verslaven. Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling dat jullie op grond van die verfijnde kennis nog meer verslavende producten in de markt gaan zetten.
Keijzer Bianca
Lid sinds 2019
Heftig! Het gebruik van mail op werk overdag, heeft hetzelfde resultaat.
Iedereen is de hele dag aan het reageren op mail. Ik ken collega's die de notificatie niet uit durven/kunnen zetten. Zelfs in vergaderingen met de laptop voor de neus mailt men vrolijk door. Volgens mij ook killing!
Guus Cruts
Hoi Bianca,

En heb je wel eens gezien waar Tweede Kamer-leden feitelijk mee bezig zijn, op het moment dat ze eigenlijk hun eigen Tweede Kamer-debat aandachtig zouden moeten volgen? Kijk straks maar eens wat ze allemaal aan het doen zijn middenin het heftige debat over de eierenkwestie.
Guus Cruts
P.S., En dus geen wonder dat momenteel op nummer 1 staat:

http://www.ako.nl/product/9789022581124/dingen-die-je-alleen-ziet-als-je-er-de-tijd-voor-neemt-haemin-sunim/

Groet, Guus

Meer over IT en Business