20 tips hoe je wel en hoe je niet moet netwerken

Actueel

Netwerken is essentieel in het vak. Zonder netwerk geen verkoop. Beheerst u de optimale techniek voor efficiënt netwerken?

Hier een overzicht hoe het NIET moet.


1. Bereid u niet voor

U hebt immers geen tijd om de deelnemerslijst door te nemen en uw Elevator Pitch te maken of bij te schaven. U houdt van spontane gesprekken. U ziet wel waar het schip strandt.

2. Probeer meteen zaken te doen.
Een relatie opbouwen duurt te lang. Binnen tien minuten van een netwerkgesprek vroeg een advocaat aan mij of ik zaken met hem wilde doen. Wij hadden niet eens een relatie opgebouwd. Hij wist niet eens duidelijk wie ik was of wat voor werk ik deed en nog belangrijker: waarom ik met hém zaken zou moeten doen (en niet met iemand anders).

3. Besteed zo min mogelijk aandacht aan je gesprekspartner
Begin 45 seconde na de kennismaking al over de schouder van uw gesprekspartner te kijken of u geen andere interessante mensen ziet. Oogcontact, oprechte interesse tonen en doorvragen kost te veel tijd en energie.

4. Praat veel,…
Vertel zo veel mogelijk over uzelf en uw eigen bedrijf. Laat uw gesprekspartner uit de hele woordenbrij zelf ontdekken waar u goed in bent. U hebt (weer) geen tijd gehad om uw Elevator Pitch te oefenen.

5. Luister zo min mogelijk
Het is absoluut niet belangrijk om je gesprekspartner te laten vertellen over wat HIJ of ZIJ belangrijk vindt in werk, of wat hij/zij mooi vindt aan zijn bedrijf, van zijn producten of diensten. Dit is allemaal ballast die je moet onthouden.

6. Ikke, ikke, ikke, en de rest…
Let vooral op wat u kunt verkopen. Het is niet zo interessant om na te gaan wat u voor uw gesprekspartner kunt betekenen. U hoeft hem/haar dan ook niet bij uw relaties te introduceren.

7. Blijf in uw eigen kliekje hangen
U wilt immers de anderen bijpraten over de laatste nieuwtjes en roddels. Nieuwe gezichten die je ziet, redden zich wel. Laat hen maar hun eigen netwerkkring opbouwen.

8. Strooi met visitekaartjes
Deel zo veel mogelijk visitekaartjes uit. Hopelijk blijft uw kaartje wel bij de juiste persoon hangen. Schieten met hagel? U raakt toch wel eens iets.

9. Pleeg geen follow-up
U hoeft de mensen met wie u hebt kennisgemaakt geen kaartje of e-mail te sturen, of na te bellen. Dit neemt te veel tijd in beslag. Zij weten trouwens toch ook waar zij u kunnen vinden. Als u hebt afgesproken om bijvoorbeeld informatie na te sturen, hoeft dat dan ook niet.

10. Neem geen initiatief
Als je voor het eerst bij een netwerkbijeenkomst bent, neem dan geen initiatief. Loop niet naar anderen toe om jezelf te introduceren. Wie zit er nou op jou te wachten? Als zij belangstelling hebben, komen zij vanzelf naar je toe.

Tien tips hoe je wel moet netwerken.


1. Aan netwerken moet je werken, het werkwoord zegt het zelf. Met een passieve houding lukt het nooit. Je moet je actief opstellen.
2. Meer zelfs, je hoort proactief aan de slag te gaan. Hier betekent dit dat je goed weet waar je naartoe wilt. Dan schep je zelf je kansen.
3. Aan netwerken zit geen enkele verplichting vast. Niemand moet iets, in de contacten die je legt. Als je te resultaatgericht te werk gaat, verbrand je de contacten.
4. Vooreerst wil je de andere helpen. Je geeft mensen tips en trucs, je stelt ze aan elkaar voor. Gevolg: je wordt ook geholpen.
5. Je moet altijd beschikbaar zijn. Bij een of ander treffen ben je er echt zeer bewust aanwezig, je komt geen acte de présence opvoeren.
6. Een netwerkevenement bereid je goed voor. Je gaat na wie er sponsort en wat die doet, je bekijkt de deelnemerslijst en maakt uit wie je wilt ontmoeten. Lukt dat niet? Ook goed. Je hoeft immers niet steevast resultaat te boeken.
7. Je volgt de gelegde contacten goed op. Je komt je beloftes na. Al te vaak wordt gezegd ‘we bellen met elkaar’ en dan gebeurt er niets meer. Je dankt mensen ook voor het contact.
8. Luister goed, ook en vooral naar wat niet wordt gezegd. Je stelt daarbij vragen, je bent geduldig, onderbreekt niet. Je toont je nieuwsgierig en leeft je in.
9. Een open geest is daarbij onmisbaar. Iedereen is belangrijk, ook bijvoorbeeld de secretaresse. Je toont altijd respect.
10. Iedereen is keizer voor jou, wanneer je een netwerker bent. Dat is wat anders dan ‘klant is koning’, waarin winstbejag schuilt. Je zoekt geen direct resultaat, maar probeert mensen beter te leren kennen.
11. Je bent alert en wakker, je blijft rustig zoeken zonder te verkrampen of te forceren.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Verkopers Online)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

N Peters
Handelen zit in je
Mensenkennis goede kennis van de eventuele techniek
Het produckt en dan...........................geld
Lange adem
geduld is een schone zaak

Iedereen met euro tekens in de ogen loopt knalhard met zijn kop tegen een muur en valt stil cq dood

dit nog even een reactie van mij
mvrg, N Peters
IPP bv
Nederland
Ronald van Domburg
Sinds kort ben ik lid van BNI: Business network International. een organisatie die al vele jaren bestaat en met een beproefd concept van netwerken werkt.
Het belangrijkste principe luidt: geven loont. Het netwerk is onderverdeeld in chapters met per chapter tussen 20-40 deelnemers: mensen uit verschillende branches en disciplines. Geen dubbelingen, dus geen concurrentie.
Het chapter komt wekelijks bijeen voor een ontbijtsessie van 07.00 - 08.30. Er wordt een vaste agenda gehanteerd van zo'n 20 agendapunten en het 'hoogtepunt' van de meeting is de 60 seconden presentatie van ieder lid.
Ik ben nu enkele weken lid en ervaar de bijeenkomsten als inspirerend en uitnodigend. Het is een uitstekende oefening in het presenteren van je eigen bedrijf in 60 sec maar ook in het verdiepen in wat anderen te bieden hebben en hoe je in jouw netwerk aanbevelingen kunt genereren voor elkaar.
De strakke regie en het commitment dat je met elkaar aangaat zijn factoren die me erg aanspreken. En of het daadwerkelijk nieuwe business genereert zal in de loop der tijd blijken.

voor meer informatie kijk op: www.bni-europe.com

Play to Change
Ronald van Domburg
www.playtochange.com
Nienke Verhoeven
En ik voeg graag tip 12 toe, een gedachte:

Netwerken is gewoon leuk!

Als je een goede netwerkhouding hebt, ben je gericht op het leveren van een bijdrage.
Door een luisterend oor, een tip, en in een optimaal geval door je product. En dat ontvang je ook van de ander. Reuze plezierig, die wederkerigheid...



M.N.C. IJff
Lid sinds 2022
Heel interessant artikel. Gewoon een korte opsomming van de do en do not's.

Meer over Sociale vaardigheden