Zin en onzin over liquiditeit

Deze en vergelijkbare stellingen worden door de meeste externe bureaus voor debiteurenbeheer gehanteerd. Ik gebruikte deze 'benefit' dan ook als vanzelfsprekend. In mijn laatste mailing, waarin ik potentiële klanten aanbood hun rekeningoverzichten en aanmaningen te verzorgen. Maar opeens drong het tot mij door dat dit helemaal niet klopt !

Liquiditeit wil zeggen dat een organisatie in staat is op korte termijn aan haar lopende betalingsverplichtingen te voldoen. D.w.z. een bedrijf is liquide als er een positief werkkapitaal beschikbaar is (vlottende activa minus vlottende passiva). De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) geeft vervolgens aan hoe liquide een bedrijf is.

Maar het debiteurensaldo is al liquide. Het is één van de componenten van de vlottende activa (naast de voorraden en kas/bankgirotegoeden). Dus als een bedrijf de openstaande facturen sneller weet binnen te halen door verbetering van het debiteurenbeheer verandert er verder niets aan de liquiditeit.

Het vrijkomende geld kan echter wel rendement genereren, b.v. door het tegen rente uit te zetten of te investeren in uitbreiding of groei van de organisatie.

Maar recent las ik ergens op internet een artikel van een credit manager van een grote organisatie die vertelde hoe belangrijk het werkkapitaal voor zijn organisatie is vanwege de lage marges en hoe hij het werkkapitaal had verbeterd door o.a. de gemiddelde krediettermijn te verlagen.

Het is mij nu duidelijk dat het begrip liquiditeit twee verschillende betekenissen kan hebben. Aan de ene kant is er de bovenbeschreven boekhoudkundige betekenis en aan de andere kant een meer algemene betekenis van geld dat direct beschikbaar is om te investeren of te beleggen.

Helaas gaan er nog steeds bedrijven failliet aan een te krappe (boekhoudkundige) liquiditeit. Wie herinnert zich niet Oibibio van Ronald Jan Heijn. Het lijkt mij daarom beter om het begrip opportunity costs te gebruiken wanneer we het positieve effect van goed debiteurenbeheer willen aangeven.

B. Kloosterboer
www.rekeningoverzichten.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Financieel management