Zeven sleutels voor effectief interveniëren

U kent het wel: een medewerkers waar iedereen - eigenlijk al jaren - ontevreden over is, maar die door de beoordelings- en functioneringsgesprekken heen komt en rustig blijft zitten. Het 'probleem' ligt in het gebrek aan optreden door de leidinggevende. Deze heeft namelijk wel degelijk mogelijkheden om disfunctionerende medewerkers in beweging te krijgen. Er zijn zeven sleutels voor effectief interveniëren. Dat zijn:

1. Lef : de leidinggevende heeft de moed om de confrontatie met de medewerker aan te gaan.

2. Einddoel voor ogen: de leidinggevende richt alle acties en interventies op het einddoel, namelijk dat de medewerker op een bepaald moment 'naar tevredenheid' functioneert.

3. Liefdevol streng: een opstelling van de leidinggevende met een combinatie van enerzijds eisen en grenzen stellen én daaraan vasthouden en anderzijds empathie: oog houden voor de realiteit en het welzijn van de medewerker.

4. Gespreksvaardig: de leidinggevende is open en duidelijk over verwachtingen, eisen en functioneren en is vaardig in het geven en ontvangen van feedback.

5. Consciëntieus: de leidinggevende is zorgvuldig, integer, betrouwbaar en consequent, zowel in de communicatie met de medewerker als in het opbouwen van een dossier.

6. Kennis hebben van het beschikbare P&O-instrumentarium: de leidinggevende weet wat er kan en mag en kent de wegen om dit instrumentarium in te zetten.

7. Ondersteuning en rugdekking van hogere leidinggevende: de leidinggevende krijgt onvoorwaardelijke steun van het hoger management. Deze treedt op als klankbord, sparring partner en, waar nodig, bij interventies.

De praktijk leert dat het knap lastig kan zijn voor een leidinggevende om deze zeven regels helder en consequent toe te passen. De leidinggevende heeft echter wel zes van de zeven sleutels zélf in handen. Voor de zevende sleutel geldt een afhankelijkheid waarop de leidinggevende maar beperkt kan sturen. Voordat hij/zij een traject start met een medewerker is duidelijkheid bij de leidinggevende over de steun die hij kan verwachten hierover daarom van groot belang.

Leiders moeten bewust en passend keuze maken en komen tot een zogenaamde ‘actionable knowledge’, dat wil zeggen kennis die handelen mogelijk maakt en vervolgens weer leidt tot nieuwe kennis.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: K plus V)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Hufters op de werkvloer