Wat is de X-factor van de high potential

Actueel · Boeken

Waaraan zijn high potentials te herkennen? Sommige werknemers zijn nu eenmaal getalenteerder dan andere, en het is niet meer dan logisch dat organisaties graag weten wie deze mensen zijn. Zij hebben immers de potentie om uit te groeien tot de leiders van morgen.

Wat kenmerkt een high potential?

  • Ten eerste: high potentials zetten sterke resultaten neer. Dat doen ze bovendien op geloofwaardige wijze. Hun prestaties gaan niet ten koste van anderen maar gaan juist gepaard met uitstekende relaties met collega's. De high potential creëert geen tweespalt, maar juist vertrouwen.
  • Ten tweede: high potentials krijgen steeds weer andere, nieuwe vormen van deskundigheid onder de knie. Meestal begint het met technische expertise, die zich dan echter in de loop van iemands carrière verbreedt, bijvoorbeeld richting management en strategisch denken. Omdat de high potential steeds nieuwe expertises toevoegt, zal hij dus ook soms dingen moeten loslaten (want je kunt niet én de beste ingenieur én de beste designteamleider zijn).
  • En ten derde: high potentials beseffen dat ook hun gedrag zich zo moet ontwikkelen dat ze een leidersrol kunnen spelen. Die rol vereist specifieke vaardigheden, van motivatievermogen tot analytisch inzicht en strategische visie, die zij zich dus eigen zullen moeten maken.

Wie deze kenmerken bezit, is getalenteerd en heeft veel potentie - maar staat hiermee nog niet automatisch boven aan de high potentiallijst.

De X-factor van de high potential

Er zijn veel mensen die goed kunnen zingen, maar om een ster te worden heb je nét dat beetje extra nodig - die x-factor. Wat zijn de x-factoren van de échte high potentials?

  • X-factor 1: onstuitbare drive om uit te blinken. Voor de echte high potential is goed (en zelfs zeer goed) niet goed genoeg, en hij is meer dan bereid om de benodigde extra stappen te zetten. Zelfs als hij voor deze buitengewone ambitie de nodige opofferingen moet doen in zijn privéleven.
  • X-factor 2: actie- en resultaatgericht leervermogen. De echte high potential beschikt over de wil en het vermogen om nieuwe ideeën te vinden, heeft de cognitieve capaciteit om zich die ideeën eigen te maken en weet het geleerde daarna om te zetten in concrete voordelen voor klanten en voor de organisatie.
  • X-factor 3: ondernemersgeest. Echte high potentials zijn ontdekkingsreizigers, altijd op zoek naar nieuwe wegen. Dat gaat gepaard met durf om risico's te nemen. Inclusief de bereidheid om de eigen carrière op het spel te zetten, bijvoorbeeld door te gaan voor een riskante internationale aanstelling of voor een functie waarvoor geheel nieuwe vaardigheden zijn vereist.
  • X-factor 4: dynamische sensoren. Tomeloze ambitie en ondernemersgeest, gecombineerd met een sterke drang om nieuwe aanpakken te ontdekken, kunnen desastreus aflopen als er geen tegenkracht is die voorkomt dat iemand uit de bocht vliegt. Dankzij zijn ‘dynamische sensoren' blijft de echte high potential in de rails. Deze sensoren geven hem gevoel voor timing, maken dat hij situaties snel kan doorzien en overzien en geven hem een neus voor kansen die zich voordoen.

Waarom zijn Bill Gates, Steve Jobs, Robert Oppenheimer, Bill Joy zo succesvol geworden en waarom zijn genie Chris Langan (met een IQ boven de 190) en andere genieën niet succesvol geworden. In een notendop ligt dat aan de opvoeding versus aanleg (nurture versus nature) in combinatie met de juiste persoon op de juiste plek met de juiste voorbereiding. En ongeacht het vakgebied je moet minimaal 10.000 uur trainen om het meester te worden. Tja en dan moet je ook nog voldoende talent hebben om echt uit te blinken!

Malcolm Gladwell beschrijft in zijn boek 'Uitblinkers'9789047006060_w215 een stimulerende en verbazende zoektocht naar de herkomst van succes. En die ligt niet, zoals meestal wordt gedacht, in een bijzonder brein of een verbluffend talent. Uitblinkers hebben iets bijzonders, maar dat zit hem vooral in wat ze meegemaakt hebben: hun cultuur, familie en alle eigenaardigheden waarmee ze in aanraking zijn geweest. En niet te vergeten: puur toeval, dom geluk.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. Bron: Sigma Online

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Talent ontwikkeling