Channels
Leestijd: 3 minuten

Werken tot je 67e vraagt actie op je 47e !!!

Reflectie halverwege je loopbaan is broodnodig

2 Reacties

De heer Berk slaat de spijker op zijn kop. Ik heb de afgelopen jaren in zo’n traject gezeten en min of meer zit ik nog in een dergelijk traject. In mijn geval kwam het o.a. door de veranderingen in het onderwijs, waardoor de baan minder leuk werd. En toen mijn baas aangaf dat het beter was een andere baan te nemen heb ik mijn ontslag ingediend. Dit was een wijs besluit maar dit viel wel samen met de kredietkrisis. Mijn traject starte rond mijn 45e levensjaar. Ik solliciteerde veel maar werd nergens aangenomen. Ik ging een prima opleiding Leergang Bedrijfskunde volgen maar ook dat mocht niet baten. Ik ging bij TisaNimbas de opleiding Master of Management and Organisation volgen , maar ook dat mocht niet baten. Ik ben nu Register Makelaar Taxateur, dat vind ik leuk, Ik ben nu twee jaar bezig en ik verwacht dat ik nog een of twee jaar nodig heb om weer redelijk te verdienen. Af en toe heb ik nog een klusje bij mijn oude werkgever. Die heeft nu een paar keer aangegeven dat er een plaats vrij is. Maar ik vind het niet meer leuk om een hele week allerlei vakken te geven waarbij er een aantal zijn die ik niet leuk vind en die op een manier gegeven moeten worden die niet bij mij past. Ik bereik met vallen en opstaan mijn positie, ik ben ook een ondernemer maar niet iedereen is ondernemer.

Dertig jaar geleden leek het erop dat men bij bepaalde organisaties de zekerheid van werk had, maar dat is niet meer. Ook in het onderwijs worden en werden regelmatig mensen ontslagen, als docent heb je tegenwoordig weinig zekerheid. En iemand uit het onderwijs is niet zomaar herplaatsbaar. Daarnaast is het waarschijnlijk ook niet goed om 40 jaar hetzelfde werk te doen, dan is de kans om een droeftoeter te worden ook erg groot.

Ik vind dat de overheid voorzieningen voor deze problematiek moeten treffen. Ervaringsdeskundigen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Een coache met alleen een theoretische achterrond levert meestal geen belangrijke bijdrage. Ik heb zelf ook een coache gehad en ik ken mensen die ook een coache hebben gehad. Voor mij was het verspilde enegie. Voor mij zou de oplossing vooral liggen door te starten met 8 uur in de week als zelfstandige iets anders te doen. De vraag naar oudere mensen, van boven de 40, is beperkt, de vraag na een oudere zelfstandige is groot genoeg.

Veranderen is voor mensen meestal geen probleem maar veranderd worden door mensen die steeds met hetzelfde bezig zijn, het veranderen van de mensen en de organisatie, is vaak wel een probleem. Ik zie dat als een groot probleem van deze tijd. Op papier zijn deze veranderaars ook geweldig maar nagenoeg iedereen weet dat de praktijk anders is.

Beste Rinie,

Dank je wel voor je reactie. Ik denk ook dat jouw verhaal weer voor heel veel mensen herkenbaar is. Pijnlijk vind ik overigens dat de overheid keer op keer weer het slechte voorbeeld geeft, alle mooie woorden ten spijt.
Voorlopig hou ik me maar vast aan de demografische ontwikkelingen: de komende jaren komt er steeds meer behoefte aan geschoolde en ervaren mensen door de enorme uitstroom van arbeidscapaciteit. Ik hoop dat dat helpt de vooroordelen tegen oudere (nou ja, 45+) medewerkers te verminderen.
Ik hoop dat je inmiddels weer aardig op de rit bent, het aantrekken van de economie kan je misschien helpen.

Hartelijke groeten, Herman Berk

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x

Inloggen op ManagementSite.nl

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account?

Word gratis lid
x

Inloggen

of