Vergeet het goedkope krediet en de erectiepillen: er valt meer te verdienen aan spam – ongewenste reclame per e-mail – op de effectenbeurs. Door aandelen goedkoop in te kopen en de koers daarna met spam op te drijven, kunnen fraudeurs aardige winsten opstrijken.
De laatste tijd ontvangen ook Nederlanders met grote regelmaat aandelentips over Amerikaanse fondsen via de e-mail. Obscure bedrijven worden aangeprezen als lucratieve belegging, in mailtjes zo bizar dat het ondenkbaar lijkt dat iemand er in trapt.
De verstuurders van spam trekken de meeste profijt uit die adviezen. Zij hebben berekend dat een spammer in een dag een koerswinst van gemiddeld 4,9 procent behaalt. De gefopte belegger verliest vrijwel altijd. Hij ziet zijn investering in twee dagen met gemiddeld 8 procent teruglopen.
Onderzoekers bekeken voor anderhalf jaar lang meer dan 75 duizend e-mails. Ze gingen daarna na wat er vooraf en achteraf met de koers gebeurde. Gemiddeld stijgt een fonds zoals gezegd 4,9 procent, maar een effectieve spammer kan de beurswaarde van een bedrijf voor korte tijd zelfs met 6 procent opdrijven.
Fraude met aandelenkoersen door het verspreiden van geruchten – Amerikanen spreken van ‘pump-and-dump’ – is geen nieuw verschijnsel. Wel maken fraudeurs steeds vaker gebruik van spam, omdat ze daarmee miljoenen potentiële slachtoffers in een keer bereiken. De gedachte is dat slechts enkele goedgelovige beleggers nodig zijn om de aandacht te trekken en een hausse aan kooporders te veroorzaken. Geschat wordt dat in 15 procent van de verstuurde spam aandelen worden gevent.
Op de website www.Spamstocktracker.com wordt de koers van ‘gespamde’ aandelen gevolgd. Van de circa tweehonderd hebben slechts elf heel even winst geboekt – de periode waarin de fraudeurs toesloegen. De maker van de website, belegde vorig jaar bij wijze van experiment virtueel steeds duizend dollar in de fondsen die werden aangeboden. Van de ruim 70 duizend dollar hield hij 24 duizend dollar over.
Van een groot deel van de aandelen die het afgelopen jaar werden aanbevolen per e-mail, is de actuele koers niet meer achterhalen. Veel bedrijven die het slachtoffer zijn geweest van aandelenspam blijken hun notering te wijzigen.
(bron : VOLKSKRANT)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>