De voordelen staand presenteren zonder katheder

Sprekers doen soms de meest malle dingen op een podium. Leunen, zitten of hangen. Ze omarmen het katheder alsof ze verliefd zijn en sommigen zetten zelfs één voet op een stoel. Rare jongens en meisjes, die sprekers. Wat is nou de beste oplossing?
Die vraag stelt Michel Hoetmer op de website SalesQuest. Het antwoord: u bent uw beste eigen audio/visuele hulpmiddel als u gewoon gaat staan.

Voordelen
Volgens Hoetmer heeft staand presenteren een viertal voordelen:

1. U kunt vrijuit bewegen
2. U kunt met iedereen oogcontact maken
3. U bent zelf in staat de apparatuur te bedienen
4. U kunt meer en duidelijkere signalen afgeven

Spiegelbeeld
De toehoorders zullen ook beter opletten, meent Hoetmer. "Zij zijn geneigd u in alles te volgen. Het publiek is een soort spiegelbeeld van de spreker. Als u passief overkomt door te gaan zitten, zullen zij ook passief toekijken. En dat is het laatste dat u wenst," stelt hij.

(bron: SalesQuest)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wil van der Laak
Een andere factor die toehoorders tot toeschouwers maakt is het feit dat een permanante electronische presentatie teveel afleidt. Afhankelijk van de verlichting gebruik ik de Z-toets om de beamer lichtloos te maken, of de W-toets om het scherm egaal wit te maken. (Met een herhaling is de presentatie terug.) Op die manier trek je de aandacht weer terug naar waar die hoort: de spreker!
R. van der Most van Spijk
Staand is volgens Hoetmer - de manier- van presenteren. Communicatie bestaat uit verbale en non verbale communicatie. De verbale communicatie bevat de inhoud van de boodschap. Non verbale communicatie bepaalt de manier waarop de boodschap wordt overgedragen.

'Staand' presenteren hoeft niet beter te zijn dan kathederknuffelen. Succes hangt af van:
1. Actieve houding
2. Articulatie
3. Anticipatie op gedrag uit het publiek
4. Vertrouwen in hetgeen U verteld.

Spiegelbeeld:
Een inactieve houding draagt geen betrokkenheid uit bij hetgeen U verteld. Onduidelijke articulatie leidt tot ongeconcentreerd publiek. Niemand wil zich (overmatig) inspannen om U te kunnen verstaan. Gebrek aan anticipatie leidt tot een kloof tussen spreker en publiek. De band tussen publiek en spreker is belangrijk. Als u geen vertrouwen hebt in hetgeen U uitdraagt, zal dat de geloofwaardigheid en vertrouwen van uw boodschap aantasten.

Meer over Presentatie