Vernieuwing in je team? Luister naar je hart!

Columns

Luisteren naar wat je hart je ingeeft, is geen zweverig, spiritueel gedoe. De Hart Factor betekent hier: (h)erkennen van positieve gevoelens en negatieve emoties, de sfeer en energie in je team: de minder tastbare factoren. Vraag jezelf af: geven we elkaar positieve energie, word ik super-enthousiast als ik met teamgenoten samenwerk, en kan ik mijn passie in kwijt? Enthousiasmeren we elkaar? Benoem ook de negatieve emoties: zijn we onzeker, twijfelend en voorzichtig? Voelen ik en mijn collega’s ons veilig genoeg om ons nek uit te steken? Bespreken we openlijk fouten, zonder vrees voor gezichtsverlies?

De praktijk: Het V-team weer op het juiste spoor
Een V-team van managers dat vernieuwing coördineert, raakt elke keer verstrikt in felle discussies. De managers zijn zo kritisch op elkaar, dat zij vecht - en vluchtgedrag bij elkaar ontlokken. Wat als een positief kritische discussie begint, ontaardt snel in een fel debat waarin de ratio ver te zoeken is. De oplaaiende emoties drijven vervolgens het ego-gedreven gedrag verder op. Het enige wat dan telt, is punten scoren.

Geen enkel teamlid durft zijn verbeter-initiatief nog te bespreken. Want als je niet alle ins en outs van je creatieve initiatief uitputtend onderbouwt, sneuvelt dit in de felle discussies. Jouw kind wordt met het badwater weggegooid. Het gevolg: elk initiatief om te vernieuwen blijft uit.

Tijdens een evaluatie van de samenwerking in het V-team, discussieerde men rationeel en plichtmatig. De negatieve sfeer werd even aangestipt, maar niet echt diepgaand doorgesproken.

Totdat een V-teamlid onthulde: “Ik kom met lood in mijn schoenen naar deze meetings. Ik ben weliswaar een van initiatiefnemers van deze kritische discussies. Maar onbedoeld verzanden we in een fel debat. Waarin elke manager alleen nog maar punten wil scoren. Vervolgens probeert ‘de verliezer’ de winnaar van de afgelopen keer af te troeven. We raken dan in een vicieuze cirkel verwikkeld, die ik jammer genoeg zelf initieer. Het gevolg? Ik kom met flinke tegenzin naar onze V-team meetings”.

Deze kwetsbare opstelling vergt wel kracht: want de ‘onthuller’ loopt het gevaar dat zijn collega’s hem flink onderuit halen. Wat wel te verwachten was, gezien de negatieve sfeer in het team. Men parkeerde echter de rationele discussie, luisterde oprecht en vroeg door om te begrijpen wat hun collega echt dwars zat. En op dat moment, veranderde de sfeer en openheid.

Zijn moedige initiatief om zijn emoties en onvermogen te onthullen, brak het ijs. Elke manager vertelde vervolgens wat hem of haar hoog zat. Zonder de vinger naar een ander te wijzen. En door de hand in eigen boezem te steken.
Je moet je echter wel veilig voelen, om je zo kwetsbaar op te stellen. Je laat alle angst om afgerekend te worden los. Je hebt dan ook geen vrees meer voor gezichtsverlies. Je durft je menselijkheid, onvermogen en imperfectie te laten zien.

Veilig om te vernieuwen?
En juist deze veiligheid is noodzakelijk om jezelf en je team te vernieuwen. Wants als je je nek uitsteekt en iets nieuws onderneemt, ben je niet 100% zeker van de resultaten van je acties. Je loopt bij iets nieuws zelfs meer kans om op je bek te gaan. En als je geen fouten durft te maken, uit vrees voor gezichtsverlies, ga je risicomijdend gedrag vertonen.
Zonder veiligheid geen vernieuwing!

Hart Factor: minder tastbaar, maar wel impactvol
Het is absoluut essentieel om een negatieve sfeer en energie in je team te benoemen en te bespreken. Deze is weliswaar minder tastbaar, maar vaak wel voelbaar en heeft een grote impact op de samenwerking en daarmee de resultaten. Een negatieve energie frustreert elk positief initiatief.

Gebruik daarom je hart als toetssteen om je team onder de loep te nemen. Vraag jezelf af:

  • Krijg ik energie van dit team? Raak ik geïnspireerd om te verbeteren en vernieuwen?
  • Kan ik mijn passie in mijn team kwijt?
  • Klopt mijn hart sneller en heb ik plezier als ik samenwerk met teamgenoten?
  • Enthousiasmeren wij elkaar?
  • Prikkelen we elkaars creativiteit en inventiviteit?
    Of..
  • Slokt het team energie op?
  • Remmen we elkaar af?
  • Zijn we in de ban van twijfels en onzekerheid?
  • Voelt iedereen zich veilig genoeg om zijn nek uit te steken en iets nieuws uit te proberen?
  • Durft men op zijn bek te gaan, en zijn ‘fouten’ openlijk te bespreken?
  • Durft men zich kwetsbaar op te stellen?

Een veilige en open sfeer in je team kan je activeren. Het is eigenlijk heel simpel.

  • Durf te zeggen wat je echt denkt en voelt in je team.
  • Bespreek, zonder te oordelen of te verwijten, of je team energie geeft of energie opslokt.
  • Durf de openheid, veiligheid en het vertrouwen in het team te bespreken. Zonder vecht –, vlucht- of defensief gedrag.
  • Spreek persoonlijke verbeteracties af waarmee je positieve, zingevende en waardevolle momenten creëert. Voor jezelf en je team.

Become the change you want to realize! M. Ghandi

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Team ontwikkeling