De film ‘Billy Elliot’ (2000) speelt zich af in de jaren tachtig en gaat over een elfjarige jongen die samen met zijn stugge vader, opstandige broer en demente oma in een arm mijnwerkersdorp woont. Billy volgt verplicht boksles ook al heeft hij er geen talent voor en vindt hij er niks aan. Als hij bij een boksles moet nablijven ziet hij de balletklas van Mrs. Wilkonson. Iets daarin trekt hem aan en na enige aarzeling besluit hij mee te doen. Het blijft niet bij die ene les. Hij stopt met boksen zonder dat thuis te vertellen en verdiept zich in ballet. Wanneer zijn vader en broer ontdekken dat hun weinige geld niet aan boksles maar aan balletles wordt besteed is het huis te klein. ‘Lads do football, boxing or wrestling, no freaking ballet!’ wordt hem toegeschreeuwd. ‘What's wrong with ballet?’ vraagt hij oprecht. Billy mag niet meer dansen. Toch willen Billy en Mrs. Wilkinson alles op alles zetten dat hij auditie kan doen bij de Royal Ballet School in Londen. Hij blijft dus stiekem dansen. Als uiteindelijk zijn vader hem een keer ziet dansen bedenkt hij zich en gaan ze samen naar Londen zodat Billy auditie kan doen. Hij wordt aangenomen en ontwikkelt zich tot een professioneel danser.
Deze film laat zien hoe verlangen en angst met elkaar verbonden zijn. Billy ontdekt een passie en heeft het verlangen daar invulling aan te geven. Echter vanwege het sociale netwerk waarbinnen hij zich bevindt (familie, vrienden, milieu) durft hij er niet openlijk voor te gaan. De angst te worden buitengesloten, gekleineerd te worden of te worden vernederd maken dat hij in het geheim invulling geeft aan zijn passie. Dat maakt dus ook dat zijn ‘groei’ als balletdanser wordt vertraagd.
Dit gebeurt vaker in de werkelijkheid. Wij allen hebben verlangens waar we door een of andere angst geen (volledige) invulling aan geven. Je wilt een nieuwe richting aan je carrière geven maar durft dit niet bespreekbaar te maken omdat je bang bent om… Je wilt graag meer invulling geven aan je waarde van transparantie maar bent bang om te zeggen wat je denkt omdat… Je kunt eindelijk de leidende positie binnen een team innemen maar durft dit niet want… En zo zijn er nog vele voorbeelden te bedenken.
Wat mij opvalt is dat er altijd redenen genoeg te bedenken zijn om iets niet te doen. Maar wat zijn de redenen om het wel te doen in plaats van je door je angst te laten verlammen. Om juist wel een stap in de richting van je verlangen te maken. Wat daarbij kan helpen is je verlangen te onderzoeken en ‘heel groot’ te maken door te visualiseren dat je hieraan invulling geeft. Hoe ziet dat er uit, hoe gedraag jij je dan, hoe kijk je, wat zeg je, hoe reageert je omgeving op je, wat voel je als je het doet, etc. Door deze oefening te doen komt energie en moed vrij om een eerste stap te zetten. En waar dat op lange termijn toe kan leiden… Als je geïnspireerd wilt worden waartoe het kan leiden als je het lef hebt je verlangen achterna te gaan kun je deze video bekijken van een prachtig ballet uitgevoerd door een vrouw met 1 arm en een man met 1 been.
Een veelgebruikt citaat dat ook te maken heeft met invulling durven geven aan je verlangen komt voor in de inaugurele rede van Nelson Mandela (1994). Hoewel tot op de dag van vandaag deze tekst vaak aan hem wordt toegeschreven is het in werkelijkheid een citaat uit het boek ‘A return to love’ (1992) van Marianne Williamson. ‘Onze diepste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn, onze diepste angst is dat we oneindig krachtig zijn. Ons licht, niet onze duisternis, boezemt ons angst in. We vragen onszelf af wie we eigenlijk zijn om te denken dat we briljant, geweldig, talentvol en fabelachtig zijn. Maar wie ben je eigenlijk om dat niet te zijn? Je bent een kind van God en jezelf kleineren dient de mensheid niet. Er is niets verlichts aan jezelf inhouden opdat mensen rondom jou zich niet onzeker zullen voelen. We zouden allemaal moeten stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glorie van God, die in ons allen aanwezig is, te laten zien. En als we onszelf in onze eigen kracht tonen, geven we andere mensen onbewust toestemming hetzelfde te doen. Als we vrij van angst zijn, maakt onze aanwezigheid anderen ook vrij.’
De uitdaging voor deze keer ligt voor de hand. Ga na welke verlangens jij hebt waar je tot op heden geen (of slechts beperkt) invulling aan geeft. Maak hier een lijst van en kies er dan één uit waar je echts iets mee wilt. Neem vervolgens 10 minuten de tijd om te visualiseren hoe het eruit ziet als je wel invulling geeft aan dit verlangen. Nadat je dit hebt gedaan bedenk dan 1 actie die je vandaag of komende week kunt doen om een stap te maken in de richting van je verlangen. Het hoeft geen grote actie te zijn, het gaat erom dat je een stap maakt. En als je deze stap hebt gezet vier dan dat je het hebt gedaan en besluit wanneer je een volgende stap gaat maken. Door stappen voorwaarts te maken in de richting van je verlangen gaat er iets gebeuren!
Volg je verlangen, zet een stap voorwaarts!
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO