Verhoog de productiviteit: weg met de deeltijdbaan

Nederland is en blijft deeltijdkampioen. Wie dat wil veranderen moet een harde maatregel nemen: verlaag de deeltijdsubsidie. Maar liefst 45 procent van de Nederlandse werknemers heeft een deeltijdbaan. Onder vrouwen is de situatie nog schever. In Nederland werkt 75 procent van de werkende vrouwen in deeltijd. In Europa is dat gemiddeld 33 procent.

Pallets vol onderzoeken zijn er al verschenen om dit fenomeen te verklaren. En om er iets aan te doen. Want als we arbeidsschaarste in de nabije toekomst willen voorkomen, moet de gemiddelde werkweek langer worden. De jongste generatie werkende vrouwen lijkt zelfs minder geneigd te zijn voltijds te werken dan hun moeders. Het gemiddelde aantal uren dat een vrouw werkt in de nabije toekomst niet zal stijgen. Tenzij er een substantiële verschuiving in de sociale normen plaatsvindt.

De norm volgt vaak het geld. Maak langer werken financieel aantrekkelijker en de voltijdbaan wordt de norm. Op dit moment is het in Nederland erg goedkoop om minder te gaan werken. Vooral voor mensen met een bovenmodaal inkomen. Bij een marginaal belastingtarief van 52 procent, kost een dagje minder werken de belastingsdienst zelfs meer dan de werknemer zelf. Dat is een extra dag vrij voor minder dan de halve prijs. Het progressieve belastingstelsel werkt als een deeltijdsubsidie. De oplossing ligt voor de hand: verlaag de marginale belastingtarieven, en vrije tijd wordt duurder.

Zelfroosteren personeel in opkomst
Momenteel experimenteren al tienduizenden werknemers met zelfroosteren: als werknemer zelf je rooster maken. Veel werkgevers zijn huiverig omdat ze het moeilijk vinden de controle uit handen te geven. Dat is onterecht. Aan het zelfroosteren zitten veel voordelen. Zo kunnen werkgevers de productie en de bezetting beter plannen. Werknemers kunnen als zij zelf invloed hebben op hun werktijden werk en privé beter combineren. Een ander mogelijk voordeel is de verlaging van het ziekteverzuim.

Zelfroosteren is een veelbelovend middel voor de verhoging van de productiviteit. Het is vooral relevant in sectoren waar diensten verdeeld moeten worden, zoals in de zorgsector, bij het openbaar vervoer en de horeca.

Gerelateerd artikel:
Inspanning, prestaties en beloning; een logische trits?!
Prikkelen tot Prestaties
door: Eelke Pol

De arbeidsproductiviteit moet omhoog. We moeten met elkaar de goede dingen op een goede manier doen. Maar hoe zorg je dat medewerkers de juiste prestaties realiseren en hoe moet je dat prikkelen? En: koppelen we nu eigenlijk wel op een verstandige manier doelstellingen aan medewerkers en belonen we dit wel op een slimme manier? De auteur verschaft de nodige voorbeelden alsmede een handig model.
.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Z 24) door Mathijs Bouman

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ron Ladage
Jarenlang hebben we deeltijdbanen gepromoot en nu gaan we weer de andere kant op.
Waarom deeltijd met zowel de voordelen als de nadelen, het grootste probleem was dat we arbeidskrachten te kort komen en door deeltijd konden we de moeders uit hun huizen halen en in de bedrijven gebruiken.
Helaas moet je dan wat zaken oplossen, zoals waar laat je de kinderen?
Daar heeft onze regering weer een puinhoop van gemaakt, veel beloven en in de uitvoering afspraken niet nakomen.
Vrouwen in voltijd laten werken is niet een groot probleem, maar wie vangt de kinderen op?
Zweden heeft dat goed geregeld, werkgevers dragen zorg dat er kinderopvang bij het bedrijf is geregeld. Baas blij, vader en moeder blij, de kinderen.....
Maar onze werkgevers zoeken uitsluitend de goedkoopste oplossingen, uitsluitend gericht op geld en maar klagen over deze zaken.
Ze hebben de moed niet om met goede oplossingen te komen, zoals thuiswerken, variabele werktijden, flexibel omgaan met de werktijden etc.
Werknemers zullen zich ook meer open moeten stellen voor veranderingen en niet te verwend willen zijn.
Het moet niet altijd van de werknemers komen en geef niet steeds de overheid de schuld. Pak nu eens de eigen verantwoording als werkgever en wordt creatief, dat genereert geld en niet de steeds geuit klachten van de werkgevers en hun starre VNO/NCW en MKB vertegenwoordigers!