Topbestuurders op cursus

Het moet niet veel gekker worden, in het nieuws van 3 november 2009 staat dat de topbestuurders uit de financiële dienstverlening op cursus worden gestuurd. Het gaat om die functionarissen die ons mede de kredietcrisis in geholpen hebben. Ze gaan in 2,5 dag leren hoe ze de fouten uit het verleden kunnen voorkomen en hoe ze risico’s beter in kunnen schatten.

Heerlijk, het is natuurlijk super om in 2,5 dag iets te leren waar we de functionarissen jaren een zeer ruim bemeten salaris voor hebben betaald. De tegenprestatie had moeten zijn dat zij de onderneming adequaat zouden besturen. Wel curieus dat jan-met-de-pet, die zijn werk niet goed doet, met een lege handdruk linea recta de deur wordt gewezen. De bestuurders die verantwoordelijk zijn, worden echter op cursus gestuurd.

Je zou het vergelijk kunnen trekken van de veroordeelde pedofiel die na de cursus in de TBS kliniek na vrijstelling weer de voorzitter wordt van de zwemvereniging voor de jeugd.

De woordvoerder wilde niet zeggen wie zich heeft aangemeld en dat snap ik wel, want daarmee geef je immers toe dat je niet capabel bent. Wordt het niet eens tijd dat nu echt de juiste mannen en vrouwen op de juiste plekken worden gezet en niet achteraf geconcludeerd moet worden dat een topbestuurder zijn werk niet goed gedaan heeft. Capabiliteit geldt juist voor topbestuurders.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Lex van Haarlem
VRAAG NAAR DE BEKENDE WEG
.
Janus Kizuna vraagt: "Wordt het niet eens tijd dat nu echt de juiste mannen en vrouwen op de juiste plekken worden gezet"?
.
Mijn verzoek en vraag aan Janus: "Ga je gang! Wat let je"?
Jos Steynebrugh
In Nederland, het rood-wit-blauw-oranje land van de wetjes en regeltjes, moet je papieren hebben om een creche te openen, een rijbewijs voor een auto, een vliegbrevet voor een vliegtuig. Als je een ongelukje met een creche, auto of vliegtuig maakt, wordt je door de juridische mangel getrokken. Maar aan leiden van een bedrijf met ettelijke tien- of honderdduizenden mensen aan boord wordt door onze overheid GEEN ENKELE (!!!) eis gesteld. Dit is een achterlijk toestand die we met z’n allen accepteren.

Ik pleit voor een bestuursexamen dat, net als een rijbewijs, een aantal gradaties kent.
In de leerstof moeten minstens zitten: management, organisatiekunde, groepsdynamiek, presentatietechnieken, marketing, relevante techniek. Ook een puntensysteem voor bestuursgedrag in ongelukken, bloopers of erger. Met inname van het bestuursbewijs en extreme boetes en desnoods eenzame opsluiting als sanctie mogelijkheid.
En dan goed controleren / handhaven, net als met de snelheidsovertredinkjes van 3 kilometer !!!!!!!

Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
Tony de Bree
Lid sinds 2019
Ik vind bijscholing niet zo slecht. Na het debat over de banken in de Tweede Kamer voel ik echter persoonlijk meer voor de suggesties van de "bankier met de burka" hier:

http://www.go4estrategy.nl/dagboekvaneenbankier/verplicht-bankiersexamen-voor-bewindslieden-en-woordvoerders/

Tjonge, jonge. Wat een niveau.......

Tony de Bree
Willem E.A.J. Scheepers
Pro-lid
Het is toch prima, een beetje bijleren & liefst continue.

Voor dat je het weet loop je nl. achter de feiten aan & heb je geen idee meer over dat wat er in de maatschappij werkelijk speelt.....

Komt dat hier misschien bekend voor? ;-)

Meer over Besturen en organiseren