Het managementconcept moet opnieuw worden uitgevonden. Het `moderne management` zoals wij dat kennen stamt uit het einde van de 19de eeuw, is niet voor verdere verbetering vatbaar en is niet toegerust op een sterk volatiele omgeving.
Wat werkt? Of niet!
Management is eigenlijk uitgevonden om twee problemen het hoofd te bieden. Enerzijds voor het aansturen van laag- en halfgeschoolde werknemers en anderzijds voor het coördineren van activiteiten zodat complexe goederen en diensten in grote hoeveelheden geproduceerd konden worden.
Kortom: kwantiteits- en efficiencyproblemen werden opgelost door bureaucratie, hiërarchische structuren, rolomschrijvingen, regels en procedures. De problemen van hedendaagse managers zijn echter van een andere aard: het creëren van veerkrachtige, flexibele en innovatieve organisaties, het motiveren en inspireren van medewerkers, kennismanagement en het tegemoet komen aan divergerende eisen van zowel stakeholders en aandeelhouders.
Om aan deze uitdagingen het hoofd te bieden moeten managers erkennen dat de paradigma`s uit het industriële tijdperk failliet zijn. Ook moeten ze een `road map` voor het `Management 2.0` formuleren.
Waarom zijn managementmodellen populair?!
1. De naam.
Een belangrijke conditie voor een aansprekend managementconcept is een aansprekende naam. Lange en saaie benamingen zijn niet geschikt. Afkortingen als MANS, BPR of TQM zijn wel geschikt.
2. De inhoud.
Een tweede voorwaarde is dat een managementconcept een uitdagende inhoud moet hebben. Een ’sensitizing concept’ moet iets onthullen van de toekomst van een organisatie en het gevoel geven dat de huidige aanpakken niet voldoende zijn.
3. Houvast.
Het concept moet prikkelen om het bestaande ter discussie te stellen vanuit een begin van houvast. Al te wilde ideeën maken dus geen kans. Aantrekkelijke managementconcepten zijn ijsschotsen in een kolkende rivier om op te springen zonder te verdrinken. Managementconcepten bieden zowel een ordening van problemen als een oplossing.
4. Omvattendheid.
Een concept is meer dan een kritiek of een pleidooi, of een visie. Een concept bevat ook een richtingwijzer voor de aanpak: zo kun je het doen.
5. Elan opwekken.
Een concept moet bij voorkeur ook elan genereren. Een concept moet dus niet te confronterend zijn. Het mooi, nieuwe moet sterker zijn dan het negatieve aan het bestaande.
6. Succesvoorbeelden kunnen genereren.
Een concept is kansrijker als er al succesvoorbeelden beschikbaar zijn. Die en die organisatie is erin geslaagd om dit en dat te bereiken op basis van het concept. De reputatie van een organisatie straalt dan af op het concept.
Voorbeelden van recente trends:
• kennismanagement (Weggemans; Nonaka en Takeuchi),
• prestatiesturing (zie ook Kaplan & Norton: balanced scorecard),
• zelforganisatie (Rijkers, bouwen aan zelfsturende teams),
• werken in teams (Belbin; Katzenbach),
• 360 graden-feedback (Kemp & Van der Togt, Prestaties sturen door 360-graden
feedback),
• erkennen van emotionele intelligentie (Cooper),
• coaching,
• binding en boeien (De Geus, De levende onderneming)
De top 10 Global Management Concepts
1. Five Forces, Porter
2. 14 Principles of Management, Fayol
3. Mind Mapping, Buzan
4. SWOT Analysis
5. Marketing Mix, McCarthy
6. BCG Matrix
7. 7-S Framework, McKinsey
8. Value Chain, Porter
9. Competitive Advantage, Porter
10. Balanced Scorecard Kaplan, Norton
Gerelateerd artikel:
Managementconcepten: Wat blijft er van over? door: Robin Janszen
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Express) en Arno Kosten
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>