Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Het is me uit het hart gegrepen. Vooral het ‘”laat maar, het is wel OK ” en vergelijkbare gedachten of uitspraken. Dat alles onder de noemer: flexibiliteit, buigzaamheid dus. Een mens buigt wat af op een dag. En meestal naar beneden, zodat je onder je buigzaamheid gebukt kan gaan.
Uit vrees voor star te worden aangezien, kan flexibiliteit denk ik uitlopen op meegaandheid. Meegaandheid betekent als ik dat woord letterlijk opvat, dat je niet zelf een weg kiest maar mee loopt/ gaat met een ander.
De oplossing die Annemarie Steen geeft is op het eerste gezicht simpel: je afvragen of je dit echt wil. En dan niet doen wat je niet wil, en wel doen wat je wél wil. Je eigen weg kiezen dus.
De acceptatie bij de ander, wanneer jij je eigen weg kiest, is wel een factor waar je rekening mee moet houden. Ik denk dat het ‘managen van de verwachtingen van de ander’ daarbij nuttig is. Leg de ander uit wat maakt dat je je anders gaat gedragen. Als je altijd meegaand bent geweest en je kiest plots een andere weg, kan dat tegen het belang van de ander ingaan. Hij/zij zal mogelijk protesteren. Calculeer dat maar in, zou ik zeggen. En niet alsnog tolerant zijn en toegeven, want dan ben je ongeloofwaardig. Eigenlijk is het niets anders dan: assertief zijn. En je houden aan de afspraken met jezelf.

x
x