Toekomstbestendig leiderschap in een VUCA-wereld

Columns

Brexit, de handelsoorlog tussen Amerika en China, het fenomeen Trump, de klimaatdiscussie. Stuk voor stuk onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen die impact hebben op de bedrijfsvoering van Nederlandse bedrijven. Managementteams en directies staan erbij en kijken ernaar, maar ondertussen moeten ze er wel wat mee. Hoe ga je als executive om met deze zogenaamde VUCA-wereld? Hoe zorg je dat je bent voorbereid terwijl de houdbaarheidsdatum van pasklare antwoorden is verstreken?

Pasklare antwoorden zijn er niet meer

De huidige volatiele, onzekere, complexe en ambigue macro-ontwikkelingen in de wereld, brengen menig executive in verwarring. Toch zullen managementteams en directies moeten accepteren dat ze op sommige ontwikkelingen geen invloed hebben, terwijl ze wel met de gevolgen ervan worden geconfronteerd. Grip krijgen op situaties die elk moment kunnen omslaan, vraagt om een andere benadering dan voorheen.

De blik naar buiten

Blijven denken binnen de kaders en de sector waarbinnen het bedrijf opereert, levert geen bruikbare antwoorden meer op. Executives zullen de blik naar buiten moeten richten. Juist nu is het van belang te weten wat er speelt in de politiek en in de samenleving. Stakeholdersmanagement is daarom meer dan ooit actueel. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijke gevolgen van alleen al een aantal ontwikkelingen in eigen land, zoals de stikstofcrisis, het boerenprotest en de gaskraan die dicht gaat. We worden geconfronteerd met sector-overstijgende ontwikkelingen. Dit vergt samenwerking met partijen buiten de eigen sector, en het besef dat er gemeenschappelijke belangen liggen, zodat op die vlakken, indien nodig, gezamenlijk kan worden opgetrokken.

Geopolitieke ontwikkelingen door een niet-westerse bril

Tevens is het noodzaak om de ontwikkelingen rondom de besluitvorming over bijvoorbeeld het klimaat en andere internationale ontwikkelingen te volgen en door te vertalen naar wat dit voor de eigen import, export, investeringen, relaties en regelgeving in de eigen sector betekent. Door op de hoogte te blijven van globale trends en deze vanuit meerdere perspectieven te benaderen, wordt het bovendien mogelijk om geopolitieke ontwikkelingen door een niet-westerse bril te bekijken. Dit kan nieuwe inzichten opleveren waarmee grip op ongrijpbaar lijkende ontwikkelingen mogelijk wordt.

Keuzes maken

Bedrijven die begrepen hebben dat realtime betekenis geven aan wat er in de VUCA-wereld gebeurt, bepalend is voor de toekomst van het bedrijf, zien het belang van een strategische rol voor corporate - en public affairs-afdelingen en investeren daarin. Het is echter simpelweg onmogelijk om álle geopolitieke ontwikkelingen te volgen en te duiden. De grootste uitdaging voor directies en managementteams zit ‘m dan ook in slimme keuzes  te maken op basis van de brij die op hen afkomt, en daarop te focussen. Bijvoorbeeld op het terrein van de UN Sustainable Development Goals; welke van de 17 doelen die zijn vastgesteld, staan het dichtst bij jouw sector en bedrijf en hoe kun je als bedrijf aan die doelen bijdragen?

Toekomstbestendige bedrijfsvoering

Ondanks de dagelijkse druk op de ketel, is nu het moment aangebroken de bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken door het denken vanuit verschillende perspectieven op strategisch niveau te institutionaliseren, een interne dialoog te starten om vanzelfsprekende zekerheden in twijfel te trekken en kritisch te reflecteren op hoe huidige besluiten worden genomen.

Wil jij praktische inzichten  die je houvast bieden om risico's in kaart te brengen? Download de onepager '4 risicofactoren in international business'.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leiderschap