- Puzzles en gebreken van de kapitalistische samenleving
- Ieder zijn verbeteringsdoel
- Verbeteringsideeën
- Statistiek en de toekomst
- Verwijzingen
Charles Handy , The Hungry Spirit , beyond capitalism- a quest for purpose in the modern world
Het nieuwste boek van Handy al gesignaleerd?
Can capitalism be made more obviously for the good of all, everywhere? Can the wealth created be used so that all can benefit, not just the fortunate few and can education be reinvented to give everyone a start in life and not just the clever kids.
Deze vragen stelt Charles Handy zich in zijn nieuwste en wederom zeer inspirerend boek. Charles Handy laat zich ook nu weer filosofisch kennen rond vragen die te maken hebben met b.v. de grenzen van het marktdenken : ( marktdenken op alles toepassen leidt tot grote verschraling), maar ook de grenzen van efficiency en produktiviteit.
Hij laat ook duidelijk in het drie delen tellende boek zijn eigen ervaringen mee tellen aan de hand van een aantal voorbeelden vanuit zijn leven met veranderingen.
Puzzles en gebreken van de kapitalistische samenleving
In het eerste deel gaat Handy in op de puzzles en gebreken van de kapitalistische samenlevingen, die niet zo goed werken als de meesten van ons dat toedichten . De zij-effecten van marktdenken, competitie en efficiency zijn niet altijd zoals bedoeld. Hoewel kapitalisme zich superieur heeft getoond t.o.v. het communisme en extreme vormen van socialisme heeft het nog niet het complete antwoord voor de vooruitgang voor de samenlevingen als geheel.
Een goede aanvulling op de ideeen van Fukuyama in The End of History
Ieder zijn verbeteringsdoel
In het tweede deel van het boek verblijft Handy vooral bij wat we zelf voorstellen .Hoe we ons opstellen en wat onze doelen zouden kunnen zijn, wat onze plicht zou moeten zijn. Een deel met een sterk moraliserend karakter. Dit deel bevat vele beschouwingen over nut en noodzaak van de vooruitgang in relatie tot de persoonlijke doelen in ieders leven. Handy pleit er voor een doel aan ieder mee te geven om de wereld iets beter achter te laten dan zoals we deze hebben aangetroffen. Daarbij zullen we een proper selfishness aan de dag moeten leggen , om van daaruit de anderen om ons heen te beinvloeden.
Verbeteringsideeën
In het derde deel tenslotte gaat Handy in op wat er aan het kapitalisme moet worden verbeterd om het fatsoenlijk te laten werken, en hoe bedrijven op grond daarvan opnieuw moeten worden doordacht. Interesante gedachten over samenwerken binnen professionele organisaties worden verder uitgewerkt. Handy behandelt een goed concept t.a.v. onderling vertrouwen in organisaties. Het onderwijs krijgt eveneens een degelijke behandeling. Het onderwijs zich zal zich moeten richten op het vergroten van onze persoonlijke verantwoordelijkheid en het stimuleren van alle competenties niet alleen die binnen de gevraagde examencultuur nodig zijn. Interessante cases geven veel van zijn bedoelingen en ideeen nader houvast.
Ook voor de overheid heeft Handy een aantal indringende boodschappen. Waarbij de grondgedachte is dat waar het maar kan verantwoordelijkheden weer terug moeten naar de burgers.
Dan hebben we weer meer in eigen hand en kunnen onze waarden de keuzes bepalen over hoe zaken moeten gaan en niet anders om
Statistiek en de toekomst
In het boek komen ook een aantal aardige statistieken voor die laten zien dat alles de verkeerde kant lijkt uit te gaan b.v. over onze quality time: ouders spenderen 40 % minder tijd met hun kinderen dan 30 jaar geleden. Een andere: als we zo doorgaan met 3% groei per jaar dan zijn onze uitgaven over 100 jaar het 16 voudige van nu. En wat kunnen dat dan wel voor uitgaven zijn?
Uitgaven die horen bij de chindogu wereld , de wereld waarin nutteloze uitgaven het beeld gaan bepalen.
Het nieuwe boek van Charles Handy heb ik met veel aandacht en genoegen gelezen. Reflecties over vanzelfsprekendheden, die leiden tot nieuwe gedachten, tot nieuwe voorstellen tot handelen. Handy reikt er vele aan. Mogelijk zijn zijn ideeen soms wat minder direct toepasbaar , dan blijven ze echter nog steed als richtsnoer voor de verdere toekomst uiterst waardevol.
Voor bestuurders en hun adviseurs, voor iedere burger, een welkom boek geschreven door een wijs man die boven alles ook nog eens heel helder kan schrijven. Een boek waarvan hij zelf hoopt dat het mondiale debat er door wordt aangejaagd en dat zou ik graag met hem hopen.
Verwijzingen
Handy: Charles,
The Hungry Spirit, beyond capitalism- a quest for purpose in the modern world, Hutchinson, London, 1997
Fukuyama, Francis: The End of History, the Free Press, New York, 1992
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>