Prijzen voor Schoongewoon en Buurtzorg Nederland

Actueel

Werknemerscoöperatie Schoongewoon is de winnaar geworden van de Finext Nieuw Organiseren Prijs 2014. Dit maakte de jury bekend tijdens het Nieuw Organiseren Event in Den Haag. De Nieuw Organiseren Publieksprijs ging naar Amy van Son van het project Your Song powered by humanism.

Dit jaar reikte het online magazine nieuworganiseren.nu in samenwerking met consultancybedrijf Finext voor het eerst de nieuw organiseren prijs uit. Deze prijs wordt uitgereikt aan een persoon, organisatie of initiatief die op een innovatieve manier organiseert of met een vernieuwend concept de wereld een betere plek maakt.

De jury-prijs

De jury, bestaande uit Sandra van Kolfschoten, Jaap Peters, Edwin de Bree, Iris Meerts, Frank Fondse en Ben Kuiken, koos unaniem voor Remmelt Schuuring en de door hem opgezette organisatie Schoongewoon omdat zij een revolutie proberen te ontketenen in een sector, de schoonmaakbranche, die zwaar onder druk staat. ‘Zij geven zwaar onderschatte medewerkers hun vak en trots terug, en maken ze bovendien eigenaar van de organisatie en het werk. Zij doen dit in een oude, maar enigszins vergeten organisatievorm, de coöperatie. Daarmee laten ze zien dat nieuw organiseren niet alleen iets is voor hoog opgeleide professionals, maar dat het overal kan."
Met de toekenning van de prijs hoopt de jury dat het goede voorbeeld navolging krijgt van andere bedrijven, in dezelfde sector en daar buiten.’

De publieksprijs

Tijdens het Nieuw Organiseren Event in buurttheater De Nieuwe Regentes konden de deelnemers eveneens hun stem uitbrengen op een van de genomineerden. Bij het tellen van de stemmen werd duidelijk dat het publiek een grote voorkeur uitsprak voor Amy van Son, projectleider van Your Song. Met dit project geeft zij militairen een stem, die hen helpt bij de verwerking van gebeurtenissen die zij tijdens hun uitzending hebben meegemaakt.

De genomineerden voor de prijs waren:
- Softwarebedrijf IHomer;
- Platform DeBroekriem;
- Netwerkorganisatie HowAboutYou;
- Patrick Donath, van Inter Access/SLTN;
- JP van den Bent Stichting;
- Kindercentrum Bzzzonder;
- Barry Calf van BK Bodem;
- Remmelt Schuuring van Schoongewoon;
- Communicatiebureau Loo van Eck;
- Ecodorp Boekel;
- Matthias van Alphen van Amstelring Wijkzorg;
- Amy van Son van Your Song powered by humanism.

Lees meer over de genomineerden op de website van nieuworganiseren.nu.

Verkiezing Beste Werkgever van 2014

Een andere prijs ging 7 oktober naar Stichting Buurtzorg Nederland. Buurtzorg kreeg de prijs uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Buurtzorg behaalde de hoogste Beste Werkgevers Score in de categorie ‘meer dan 1000 medewerkers’. Er was ook een prijs voor de best scorende organisatie in de categorie ‘minder dan 1000 medewerkers’: ZLM Verzekeringen.  De verkiezing was georganiseerd door Effectory en Intermediair.

Stichting Buurtzorg Nederland behaalde een Beste Werkgevers Score van 8,7. Dit is een uitzonderlijk hoge score, het gemiddelde ligt namelijk op een 7,0. Werkplezier en een goede fit tussen medewerker en organisatie maken dat de stichting dit jaar als eerste eindigt. Autonomie en professionaliteit staan hoog in het vaandel. Het meest trots is de stichting op de bevlogenheid en de deskundigheid van haar medewerkers. Oprichter Jos de Blok probeert om de ballast weg te nemen die mensen ervaren. ‘Dat betekent dat er geen hiërarchie in onze organisatie is, dat de verpleegkundigen zelf hun teams samenstellen en dat er geen managers zijn.

Schoongewoon en Buurtzorg laten zien hoe sociale innovatie en innovatief organiseren tot een schitterend resultaat leiden.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Innovatief organiseren