Het loont de moeite om te investeren in de bevlogenheid van werknemers. Bevlogen werknemers zijn mentaal gezonder en optimistischer. Men moet het optimisme onder werknemers te behouden en te stimuleren. Schenk voldoende aandacht aan alles wat goed verloopt op de afdeling, en zorg dat werknemers zich dusdanig gewaardeerd voelen dat optimisme over zichzelf en de geleverde prestaties ontstaat.
Een leidinggevende kan ervoor zorgen dat er een positieve werkomgeving behouden wordt, of ontstaat als deze er nog niet is. Dit houdt in dat er voldoende aandacht geschonken dient te worden aan alles wat goed verloopt op de afdeling, en dat werknemers zich dusdanig gewaardeerd voelen dat optimisme over zichzelf en de geleverde prestaties ontstaat. Een positieve, optimistische instelling hangt samen met bevlogenheid, wat op zijn beurt weer tot productiviteit leidt. En aangezien productiviteit een streven is van vrijwel iedere organisatie, is het een investering waard.
Prestatieloon zeer in trek
Volgens managers heeft prestatieloon ook een positief effect op de arbeidsproductiviteit. Maar een topman zou flexibel om moeten gaan met zijn bonus, uit solidariteit met zijn personeel.
Kwam voorheen vooral het hogere kader ervoor in aanmerking, tegenwoordig zien ook middenmanagers hun prestaties direct terug op hun loonstrookjes. Directeuren kregen in 2006 gemiddeld 20 tot 25 procent van hun totale vaste inkomen uitbetaald in de vorm van bonussen, voor middenmanagers ligt het aandeel op 10 tot 15 procent. Maar de verschillen worden kleiner.
In veel gevallen heeft u weinig te zeggen over het percentage variabel loon dat u krijgt. Uw werkgever neemt hierin het voortouw, u als werknemer kunt hooguit schipperen over de prestaties die u hiervoor moet leveren.
Werkt prestatieloon nu wel of niet?
Ja, de arbeidsproductiviteit gaat er merkbaar door omhoog. De stijging bedraagt gemiddeld zo’n 9 procent. Maar dit komt vooral door een verschuiving in de selectie aan de poort. Een bedrijf dat prestatieloon uitbetaalt, trekt werklustig, gemotiveerd personeel aan. En die zijn productiever.
Prestatieloon heeft ook zijn nadelen. De loonkosten voor de werkgever nemen licht toe, de werknemer moet genoegen nemen met grotere financiële onzekerheid. Prestatieloon kan leiden tot een hoger ziekteverzuim (stress), toenemende werkdruk en een verstoorde balans tussen werk en privéleven.
Prestatie vs motievatie
Kun je de productiviteitsniveaus niet opschroeven door als manager meer je best te doen om anderen te motiveren? Of door simpelweg strakker leiding te geven? Resultaatgericht organiseren verhoogt arbeidsproductiviteit
Het effectief en resultaatgericht organiseren van de werkzaamheden van medewerkers verhoogt de arbeidsproductiviteit. Dit geldt zeker in vergelijking met arbeidsproductiviteit door competentiegerichte arbeid. Er zijn echter zoveel competenties mogelijk, dat een goede waardering hier vaak niet meer mogelijk is. Daarvoor is het competentiegerichte werken te complex.
Een alternatief is het effectief en resultaatgericht organiseren van de werkzaamheden. Door de individuele activiteiten van de medewerkers zo efficiënt mogelijk te organiseren, kan men werken aan een gezamenlijk doel. Dat betekent dat op deze manier eigenlijk aan de arbeidsproductiviteit wordt gewerkt. Een hogere arbeidsproductiviteit levert de onderneming meer op, omdat door een zorgvuldige organisatie de gezamenlijke belangen van het bedrijf voorop staan. Bij competentiegericht werken zal er eerder nadruk gelegd worden op het eigen functioneren en dus de eigen belangen. Wanneer echter gericht gewerkt wordt aan resultaten, wordt de medewerker gestimuleerd om voor zichzelf en de onderneming te werken.
Gerelateerd artikel:
De bionische medewerker
Over de maakbaarheid van medewerkers
door: Arend Ardon, Stijn van den Eshof
Performance Management Systemen zijn zeer populair. De zegetocht van de Balanced Score Card is hiervan een fraai voorbeeld. Maar meestal komt er niet veel van terecht. We weten overigens al lang waar dat aan ligt: Houding, gedrag en organisatiecultuur! Maar hoe we daar mee om moeten gaan is nauwelijks of niet bekend. De auteurs komen met inzichten en praktijkvoorbeelden over de kansen en mogelijkheden.
Bron: Sociale Innovatie
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>