Overpeinzing van het voorbije jaar+

Het is een boeiend en onrustig jaar geweest. Het ontslagrecht was onder andere voer voor discussie. De politiek en bonden waren erover verdeeld. Je zou bijna door alle smeu?ge verhalen vergeten dat er na de 100 dagen ¦het land in¦ nog steeds niemand in de regering is die een besluit over datzelfde ontslagrecht durft te nemen maar het door een raad van wijze heren wil laten beoordelen. De deadline voor het nieuwe ontslagrecht wordt hiermee met (minstens) een jaar niet gehaald.

Ook was er de ene overname van ¦Neerlands¦-trots bedrijven na de andere. Vertrekpremies van topmannen in ons land lopen op tot zo¦n 30 miljoen euro in het bankwezen. Bedragen welke als vanzelfsprekend overtroffen worden in het land van de onbegrensde mogelijkheden alwaar een topman van eveneens een bank 161 miljoen dollar meekreeg. Ook al is de dollar er qua waarde dit jaar niet bepaald op vooruit gegaan, het is toch nog altijd zo¦n slordige 110 miljoen euro. En net op het moment dat ik denk dat dit toch echt eenmalige uitzonderingen zijn en het nu toch echt zo is dat niemand meer verdient dan onze JP, lees ik dat de topmannen en vrouwen er van 2005 naar 2006 zo¦n 44% bij hebben gekregen en nu een gemiddelde inkomen genieten van zo¦n 2,5 miljoen euro. De cijfers van 2007 heb ik nog niet maar iets zegt me dat het zeker niet minder is geworden!

En dan niet te vergeten de ¦schaarste¦ op de arbeidsmarkt. Iedereen had en heeft er een eigen mening over. Er is een discrepantie tussen de ww-ers en de vacatures zegt de ??n. De ander zegt dat bedrijven te kritisch zijn en liever 3/4 jaar een open vacature houden omdat ze niet exact die perfecte kandidaat kunnen vinden. Er is een doemscenario voor de nabije toekomst te weten de ¦vergrijzing¦. Ook een niet te ontkennen feit is dat de jonge werknemers gewoon ¦opraken¦. Zo¦n 50 jaar geleden was een groot gezin met 8 kinderen heel normaal maar tegenwoordig zijn het er zo¦n 1 a 2. Tja wat is dan het logische gevolg, de 55 plussers stromen de komende jaren uit en de nieuwe aanwas is beperkt.

Maar als we eens kritisch kijken naar de jongere medewerkers dan zien we ook een trend dat velen starten als eigen ondernemer (140.000 is de verwachting voor 2007 als eindtotaal) en dat de groep interimmers en zelfstandigen (ZZP-ers) enorm is gegroeid. Dit zorgt tevens voor een uitholling van het aanbod van hoogopgeleide en ambitieuze werknemers die nog een ¦vaste¦ baan willen, want verdien je immers niet al snel 3 x zoveel als interimmer? De huidige werknemer is zelfstandiger geworden, mede door internet & web 2.0 ook een stuk mondiger en beter ge?nformeerd dan de vorige generatie en in tijden van schaarste regeert het aanbod en niet de vraag.

Vooruitkijkend naar 2008 stelt het CPB dat de Nederlandse economie in 2008 met 0.75% daalt naar 2,25% en dat de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt. Dat zal ervoor zorgen dat in 2008 de lonen ¦substantieel¦ gaan toenemen en dat mede daardoor de inflatie versnelt van 1,5% dit jaar naar 2,25 % in 2008. Wat doen de Recruitment bureaus in het nieuwe jaar? Als we kijken naar de vorige hoogconjunctuur in 1999 dan kwam ongeveer 1/3 van de nieuwe werknemers via een extern bureau. Hetzij een detacheerder, W&S of uitzendorganisatie. Op dit moment is dat in vele sectoren al bijna 80%.

Tegelijkertijd schieten de arbeidsmarktcommunicatie trainingen als paddenstoelen uit de grond, wordt er veel gesproken over employer branding en aandacht voor de interactiviteit van de vacaturepagina¦s op de Corporate websites. Om over de populariteit van online netwerken maar te zwijgen. Het ¦googlen¦ van de potenti?le werknemers (maar ook werkgevers) groeit met de maand en de discussie of dit wel ¦kies¦ is duurt eveneens voort. Voeg daarbij het feit dat kandidaten tegenwoordig steeds meer om een persoonlijke benadering vragen (in mijn optiek geheel terecht overigens) en dat de personeelswerving via advertenties op de vele vacaturebanken en printmedia niet meer zoveel effect sorteren als voorheen.

Het lijkt alsof de ontwikkelingen in 2007 in een stroomversnelling zijn geraakt en dat als je in deze business niet actief ¦rekt en erbij blijft¦ je achterblijft in het stof van degenen die wel alle nieuwe media, web 2.0, online netwerken en vooral ook het ouderwetse headhunten (nieuwe stijl dat wel) omarmen. Als ik mijn opgeschreven gedachten hierboven weer even doorlees merk ik dat ik ook aan het einde van een enerverend, wervelend jaar waarin ik weer veel geleerd heb, reikhalzend uitkijk naar het nieuwe jaar. Ik heb zo¦n idee dat het een spannend jaar gaat worden! Een leuke overpeinzing zo net voor de jaarwisseling is de quote van William E. Vaughan: ¦ ¦An optimist stays up until midnight to see the New Year in. A pessimist stays up to make sure the old year leaves¦. Welke is op u van toepassing? Ik wens alle lezers hele prettige feestdagen een goed uiteinde toe!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>