Organisatiestress beschreven

Een grote vuist op zowel voor- als achterkant. Een frisse cartoon erbij en je hebt een aansprekende kaft. ‘Elementaire bedrijfskunde en het White Knuckle Syndrome’ van Arkesteijn straalt kracht uit. Het concept en de intro zijn leuk en verfrissend. Hij start met een verhaal over een taxichaffeur in Bombay die al z’n passagiers lijkbleek en met witte knokkels ziet uitstappen. De witte knokkels zouden komen van de wilde rit door de drukke straten van Bombay. Snel naar het vliegveld, tussen de riksha’s en de koeien door, knijpen de passagiers van de taxichaffeur harder en harder in het dashboard van de taxi.

Dit gebruikt de auteur om het White Knuckle Syndrome in te leiden. Al snel maakt hij de link naar het bedrijfsleven en de onbeheersbaarheid aldaar. Hij bespreekt de onbeheersbaarheid van de situatie in het algemeen, de onafhankelijkheid van bijvoorbeeld aandeelhouders, banken en klanten maar ook de onvoorspelbaarheid van de toekomst. Een scherpe analyse van een probleem dat toch wel de dagelijkse praktijk raakt. Het is wel een beetje een basisboek. Niet met echte theorie maar wel een frisse kijk op het bedrijfsleven en haar kantooromgevingen. Kortom, frisse ideeën voor iedereen die bij een overheid, commercieel bedrijf of organisatie werkt en daar allerlei dingen ziet gebeuren die niet helemaal te plaatsen zijn. Dat zou leiden tot stress of zoals hij noemt White Knuckle Syndrome.

Het is knap hoe een grote diversiteit van populair en opmerkelijk wetenschap onderzoek wordt gecombineerd om een sterk punt te maken: de chronische onbeheersbaarheid van het bedrijfsleven. Een oplossing is er volgens de auteur niet. Wel een manier om er aan te werken. Om, bedrijven te benaderen. Dit doet hij aan de hand van het het H2O-model. Het gaat om Harmonie, Homeostase en Ontwikkeling. Harmonie voor de interactie met de omgeving. Homeostase voor de interne balans. Homeostase is namelijk een medische term voor het volledig in balans zijn met jezelf.

Opmerkelijk is hoe de auteur het belang van renegade’s in het bedrijfsleven aanprijst. Afvalligen of outsiders die net even anders naar je bedrijf kijken en dus tot opmerkelijke conclusies kunnen komen. Daarmee gezegd hebbende, plaatst de auteur gelukkig ook kritische kanttekeningen bij de balans. Hij stelt, balans nu is leuk. Maar, ontwikkelen doe je uit onbalans. Dus, zonder onbalans zou je geen toekomst hebben. Hoe je dit vervolgens het beste kunt organiseren, ben ik nog wel benieuwd naar. Er zijn wel handvatten maar, die zijn nog wel wat algemeen.

Binnen een week had ik mijn exemplaar uit. Maar, ik lees hem vast nog wel een keer. De veelheid van zeer divers onderzoek maakt het dat ik eigenlijk niets wil vergeten.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>