Opleiding: Jaarrekening-analyse in de familierechtpraktijk

Cursusbeschrijving

Inleiding

De komende jaren zal bij veel familiebedrijven een nieuwe generatie het roer van de vorige generatie overnemen. In dat verband zal de waarde van de onderneming moeten worden bepaald. Daarnaast worden ondernemingen of delen daarvan ook regelmatig gekocht door en verkocht aan ‘derden’. Het is daarbij de vraag hoe de waarde van een onderneming of de waarde van de aandelen van een organisatie moeten worden bepaald. Welke aanknopingspunten zijn daarvoor aanwezig en welke stappen moeten daarvoor worden gevolgd? Vergelijkbare vragen komen op als bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding een boedel moet worden verdeeld, indien daarin een onderneming of aandelen van die onderneming zijn opgenomen. De waardering is dan van belang om te komen tot een boedelscheiding. In de praktijk van familierecht-advocaten komen deze en soortgelijke vragen veelvuldig aan de orde.

In de praktijk circuleren rekenregels om een bedrag te berekenen. Maar geeft dat ook de waarde van een onderneming weer? Mag je daarvan uitgaan om vast te stellen wat een reële waardering zou zijn? Ook de jaarrekening wordt in de praktijk als vertrekpunt voor de waardering genomen. Maar kan dat eigenlijk wel? Een begrijpelijke vraag die in de praktijk veelvuldig wordt gesteld, maar die voor de beantwoording wel enige toelichting behoeft. Wat zijn de uitgangspunten van een jaarrekening en hoe verhoudt deze zich tot de waarde van de onderneming waarvoor deze is opgemaakt? Overigens is naast de waarde van een onderneming ook de prijs een relevant gegeven. Komen deze grootheden met elkaar overeen? In de praktijk zit regelmatig licht tussen waarde en prijs. Hoe is dat verklaarbaar? En wat is daarbij acceptabel? Bij de waardering van een onderneming (of de aandelen daarvan) in een concrete situatie is het van belang zicht te hebben op de uitgangspunten en rekenmethoden.

Deze en soortgelijke vragen staan centraal in deze praktijkgerichte cursus. Vanuit theoretische ankerpunten maken de docenten de vertaalslag naar de praktijk van waardering van (aandelen van) ondernemingen. Daarbij worden ook de bronnen van informatie benoemd die daarvoor relevant zijn, waaronder de jaarrekening. 

Het waarderen van ondernemingen is een specialisme geworden. De docenten zijn werkzaam in de praktijk maar baseren zich daarbij op achterliggende uitgangspunten en theorieën.

Programma

Hoe kom je in een familierecht-casus tot de waardering van een onderneming? Welke uitgangspunten hanteer je daarbij? Waar vind ik de juiste informatie? Wat kan ik met de jaarrekening daarbij? Deze en soortgelijke vragen staan centraal in deze cursus, waarbij de focus ligt op waarderingsvraagstukken in de familierechtpraktijk. Tijdens de cursus wordt onder andere ingegaan op waardering van de (aandelen van) onderneming bij echtscheiding, vererving, opvolging en uitkoop.

Het programma is er op gericht u handvatten te geven voor de waardering van ondernemingen in de praktijk. Na afloop van de cursus kunt u benoemen wat het belang is van de jaarrekening bij het waarderen van een onderneming. Tevens hebt u zicht op de waarderingsmethoden en op de stappen in het proces van de waardering van een onderneming. Daardoor bent u in staat om kritische vragen te stellen bij de waardebepaling van ondernemingen. 

Vanuit een theoretische analyse nemen de docenten u mee naar een vertaling voor de praktijk. U wordt daarbij van harte uitgenodigd tijdens de cursus uw praktijkervaringen in te brengen. 

Voor wie bestemd?

Deze cursus is bestemd voor familierecht-advocaten, (kandidaat)notarissen, juristen en financials met enige (basis)kennis van het jaarrekeningenrecht en die de waardering van (de aandelen van) ondernemingen in een familierecht-casus kritisch moeten kunnen bevragen.

Docenten

De cursus wordt gegeven door ervaren docenten, die hun sporen hebben verdiend in de wetenschap en in de praktijk. Dr. mr. Jurriën van der Heijden RA is verbonden aan de Business Universiteit Nyenrode en de Belastingdienst. Drs. D. Peters MiF MBV RV is partner business valuator bij ValueBase B.V.

Sprekers

Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA studeerde fiscale economie, fiscaal recht en accountancy. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst. Van 1999 tot en met 2003 was hij tevens werkzaam als universtair docent aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij op het onderwerp Winstrealisatie bij onderhanden werk volgens goed koopmansgebruik. Jurriën is tevens verbonden aan Nyenrode Business University.

Drs. D. (Daniël) Peters begon zijn carrière op de waarderings- en corporate finance afdeling van een multidisciplinair accountantskantoor. Hij heeft een Master of Science-graad in bedrijfseconomie en een post-mastergraad in business valuation (MBV) en finance (MiF). Daniël is momenteel Partner Business Valuator bij ValueBase B.V. 

Als projectmeester begeleidde hij professionals van de opleiding Business Valuation aan TIAS Business School. Daniël verzorgt regelmatig trainingen en cursussen op het gebied van bedrijfswaardering voor vakgenoten, accountants, fiscalisten en juristen. Voor de beroepsvereniging NiRV is hij lid van de commissies Vaktechniek en Toelating. Daniël staat als deskundige ingeschreven in het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD).

Certificaat en opleidingspunten

Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat van deelname (6 opleidingspunten / PO).

Lesmateriaal

Als onderdeel van de cursus ontvangt u lesmateriaal (kort voorafgaand aan de cursus of direct na afloop van de cursus).

Meer...
€450
ex. BTW
Aangeboden door
Iuris Legal
Onderwerp
Beoordelen jaarstukken
Jaarrekening
Niveau
Looptijd
6 dagen
Taal
nl
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Min: 10
Max: 25
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Aristo Meeting Center Amsterdam
di 2 dec. 2025
Keurmerken aanbieder
NBA
Nederlandse Orde van Advocaten
NEVOA