Opleiding: Introductie tot dierondersteunde hulpverlening
In deze korte introductiecursus krijg je een overzicht van alle elementen, thema's en doelstellingen waar je mee te maken krijgt als je dieren wenst in te zetten in jouw hulpverleningspraktijk. Je zal een inkijk krijgen in deze magische wereld.
Introductie tot dierondersteunde hulpverlening
Wil je dieren inzetten in de hulpverlening, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of werk je al met dieren en wil je meer kennis en achtergrond om je aanpak te versterken? In deze cursus dierondersteunde hulpverlening krijg je een duidelijke en praktische basis, zodat jij op een verantwoorde manier aan de slag kunt.
Steeds meer mensen willen therapie en begeleiding combineren met het werken met dieren. Dat kan heel waardevol zijn — voor cliënten, maar ook voor jou als begeleider. Mits je weet wat je doet, én rekening houdt met het welzijn van de dieren. In deze cursus leer je hoe dat werkt.
Wat je leert in deze cursus dierondersteunde hulpverlening
In deze cursus leer je hoe je een eigen programma opzet waarin dieren een rol spelen in therapie, coaching of begeleiding. Je ontdekt hoe je sessies inricht, welke elementen daarbij belangrijk zijn en hoe het therapeutisch proces via dieren tot stand komt. Ook sta je stil bij de impact op het dier zelf: want ook voor het dier moet deze samenwerking kloppen.
Je krijgt concrete inzichten en handvatten die je direct kunt toepassen in de praktijk. Of je nu werkt met kinderen of volwassenen, individueel of in groep, met honden, paarden of andere dieren — deze cursus helpt je om je aanpak doordacht vorm te geven.
Een sterke basis voor therapie met dieren
De cursus wordt gegeven door een ervaren docent met meer dan 30 jaar praktijkervaring en ruim 25 jaar leservaring in deze methodiek. Je leert dus niet uit een boek, maar van iemand die weet wat werkt. Dankzij haar praktische benadering en heldere uitleg is deze cursus ook geschikt als je nog geen ervaring hebt in dierondersteunde therapie.
Dit levert de cursus je op:
- Bouw je eigen begeleidingstraject met dieren op
- Begrijp hoe dier en mens elkaar beïnvloeden in een therapeutische context
- Herken de bouwstenen van een succesvolle setting met dieren
- Ontwikkel methodieken die passen bij jouw werkwijze en doelgroep
- Zorg voor een veilige en zinvolle rol van het dier in de sessie
De rol van mens, dier én omgeving
Een sessie met dieren draait niet alleen om de interactie tussen cliënt en dier. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol. Waar je werkt, hoe je ruimte eruitziet, en wat dat oproept bij dier én mens — het maakt uit. In deze cursus leer je hoe je al deze factoren meeneemt in je aanpak, zodat jouw therapievorm echt tot zijn recht komt.
Voor wie is deze cursus dierondersteunde hulpverlening?
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het inzetten van dieren in de hulpverlening. Of je nu net start of al met dieren werkt en je achtergrondkennis wilt verdiepen — je bent welkom. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig. Wel de motivatie om meer te leren over de manier waarop mens en dier samen kunnen werken in een therapeutische setting.
Werk je als hulpverlener, coach, begeleider of in de zorg? Dan biedt deze cursus je nieuwe inzichten en praktische richtlijnen om dieren op een verantwoorde manier te integreren in je werk.
Start hier – en groei verder
Na het afronden van deze introductiecursus kun je je, als je wilt, inschrijven voor de verdiepende éénjarige online cursus. Maar eerst leg je hier een stevige basis: helder, concreet en praktijkgericht.
Schrijf je nu in en zet de eerste stap naar een eigen praktijk waarin mens en dier samen het verschil maken.

