Opleiding: Omgevingsplan en Bopa voor niet RO-ers
- Inzicht in de werking en opbouw van het tijdelijk omgevingsplan
- Kennis van juridische kaders zoals instructieregels, Bbl en Bal
- Recente jurisprudentie en de impact op het tijdelijk omgevingsplan
Inhoud
Inleiding
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet gaan professionals, niet zijnde ruimtelijke ordenaars, niet meer kijken in de bestemmingsplannen, maar in het nieuwe tijdelijk omgevingsplan. En dat werkt anders dan men altijd gewend was.
De Omgevingswet heeft het speelveld van ruimtelijke ordening ingrijpend veranderd, waarbij het omgevingsplan een centrale rol speelt als opvolger van onder andere het bestemmingsplan, de welstandsnota en de bouwverordening.
Deze cursus is speciaal ontworpen voor professionals die regelmatig te maken hebben met het raadplegen en toepassen van het omgevingsplan in hun dagelijkse werkzaamheden.
Inhoud en resultaat
Deze cursus biedt inzicht in de opbouw en inhoud van het tijdelijk omgevingsplan, de relevante juridische kaders, en de manier waarop andere regelingen, zoals de APV, hierin worden opgenomen. Door het programma heen krijg je praktische handvatten om het omgevingsplan effectief te gebruiken, inclusief recente jurisprudentie en belangrijke veranderingen, zoals de knip in vergunningen en het wegvallen van de kruimellijst.
In de ochtend start de cursus met een introductie over het tijdelijk omgevingsplan en de overgang van oude regelgeving, zoals het bestemmingsplan en de bouwverordening, naar het nieuwe stelsel. Er wordt ingegaan op de integratie van lokale regelingen zoals de APV, en hoe het besluit omgevingsplan activiteit (Bopa) gebruikt kan worden voor wijzigingen in het omgevingsplan. Daarnaast worden de instructieregels uit hoofdstuk 4 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en de samenhang tussen het omgevingsplan en de uitputtendheid van de besluiten Bbl en Bal behandeld.
In de middag ligt de focus op praktische veranderingen, zoals de gevolgen van het wegvallen van de kruimellijst en de onlosmakelijke samenhang, en de scheiding tussen technische en ruimtelijke vergunningen. De cursus bespreekt verder de toepassing van de coördinatieregeling, zowel verplicht als vrijwillig, en de samenwerking met andere bevoegde gezagen. Tot slot wordt recente jurisprudentie besproken, inclusief de impact van het overgangsrecht op het tijdelijk omgevingsplan. De dag wordt afgesloten met een samenvatting en ruimte voor vragen en discussie, waarbij praktische handvatten voor de toepassing in de praktijk centraal staan.
Na afloop van de cursus:
- heb je een goed begrip van de werking van het tijdelijk omgevingsplan en de juridische kaders die daarbij horen,
- ben je in staat om verschillende beleidsbelangen in samenhang te beoordelen,
- weet je het omgevingsplan effectief te gebruiken in je werk en
- ben je op de hoogte van de recente jurisprudentie en overgangsregels, waardoor je goed voorbereid bent op de toepassing van het omgevingsplan in de praktijk.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor personen die het omgevingsplan willen of moeten raadplegen zoals beleidsmedewerkers, vergunningverleners, handhavers, adviseurs, medewerkers beheer en andere betrokkenen die in de praktijk werken met ruimtelijke documenten. De cursus is niet bestemd voor RO-ers die het omgevingsplan opstellen.
Programma
Ochtend
- Introductie werken met tijdelijk omgevingsplan
- Tijdelijk omgevingsplan: opvolger o.a. bestemmingsplan, welstandsnota en bouwverordening
- Opnemen andere regelingen (o.a. APV) in omgevingsplan
- Bopa of wijziging omgevingsplan
- Instructieregels hoofdstuk 4 Bkl en ruimtelijke toestemming
- Relatie omgevingsplan en uitputtendheid Bbl en Bal
Middag
- Betekenis wegvallen kruimellijst
- De knip in de technische en ruimtelijke vergunning
- Betekenis wegvallen onlosmakelijke samenhang
- De dubbele knip (artikel 12.27a Bkl): bopa basis en bopa concreet
- Verplicht toepassing van de coördinatieregeling
- Vrijwillige toepassing van de coördinatieregeling
- Advies/instemming van andere bevoegde gezagen
- Recente jurisprudentie incl. overgangsrecht
Materiaal
- Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
- Toegang tot de gehele digitale kennisbank PONT | Omgeving tot een maand na de cursus
Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.
Verder krijgt u met PONT | Omgeving gratis toegang tot tientallen dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.
