Opleiding: Arbeidsrechtelijk kwalificeren anno 2025: trends, (schijn)zelfstandigheid en herkwalificatierisico's
Deze cursus staat in het teken van de ontwikkelingen op het gebied van de arbeidsrechtelijke kwalificatievraag. De toepassing van de Deliveroo-gezichtspunten in de feitenrechtspraak blijft een heet hangijzer. Dit geldt ook voor het Uber-arrest. Hoe verhoudt dit arrest zich tot de huidige lijn in de feitenrechtspraak en het aangepaste concept-wetsvoorstel VBAR (27 juni 2024)? Maakt het voor de kwalificatievraag uit als een tussenpersoon de contractspartij wordt (driehoeksrelatie)? En wat is de rechtspositie van de geherkwalificeerde werkende? Aan de hand van verschillende voorbeelden en constructies uit de praktijk neemt de docent, die promoveerde op een onderzoek over zzp’ers en veelvuldig schrijft en spreekt over de kwalificatievraag, u mee op rondreis langs het kwalificatielandschap: wanneer is sprake van een echte zelfstandige, wanneer riekt het naar schijnzelfstandigheid en wat zijn de risico’s van herkwalificatie (arbeidsrecht, pensioen, fiscaliteit en sociale zekerheid)?
PUNTEN
NOvA 4 PO-punten
MfN 4 punten, cat. 2 kunnen indien gewenst voor u aangevraagd worden, vermeld dit svp in het vakje opmerkingen op het aanmeldformulier.
NIVEAU
** Verdieping (Basiskennis aanwezig en gerichte praktijkervaring vereist)
RECHTSGEBIED
Arbeidsrecht
UW RESULTAAT
Na afloop van de cursus bent u volledig op de hoogte van de laatste stand van zaken op het gebied van de arbeidsrechtelijke kwalificatievraag. De verbreding en verdieping kunt u direct toepassen in de praktijk.
VOOR WIE
De doelgroep is advocaten, rechtsbijstandsjuristen en bedrijfsjuristen.
DOOR WIE
Mr. dr. N.M.Q. (Niels) van der Neut
– universitair docent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam
SYLLABUS
De syllabus wordt tijdens de cursus uitgereikt. Een week voorafgaand aan de cursus wordt u de digitale versie van de syllabus toegezonden.
12.00 – 12.30 uur Ontvangst met sandwiches, registratie en uitreiking documentatie
12.30 – 14.30 uur – De uitlegfase: wat is de rol van de maatschappelijke positie van partijen, en welke waarde heeft het schriftelijke contract ten opzichte van de feitelijke uitvoering?
– De kwalificatiefase: welke lessen zijn te trekken uit de toepassing van de Deliveroo-gezichtspunten in de feitenrechtspraak, en welke invloed heeft het Uber-arrest?14.30 – 14.45 uur Pauze
14.45 – 16.00 uur – De tussenpersoon: wat maakt het voor de kwalificatievraag uit of sprake is van een tweepartijen- of driepartijenovereenkomst?
– Herkwalificatie: wat zijn de risico’s?
16.00 – 16.15 uur Pauze
16.15 – 17.15 uur Een blik op de toekomst (VBAR): in welk opzicht wijzigt het toetsingskader daadwerkelijk ten opzichte van de huidige situatie (VBA), en hoe kan een werkende de verschillende rechtsvermoeden inroepen (R)?
17.15 uur Afsluiting
