Opleiding: Basisopleiding verandermanagement
In onze Basisopleiding maak je grondig kennis met het vak verandermanagement. En word je - op basisniveau – vaardig in mensgericht veranderen.
De opleiding is praktisch, interessant en breed en wordt daarom zeer gewaardeerd door onze studenten! Ook doordat we veel aandacht besteden aan jouw situatie en jouw vragen.
Deze Basisopleiding verandermanagement is niet zomaar een training: het leert je anders kijken en denken. Je leert niet alleen veel over verandermanagement, maar ook over je organisatie, je managers en jezelf.
De basisopleiding bestaat uit 5 sessies over een tijdsperiode van 8 weken en zoekt zowel de breedte op als de diepte in het vakgebied verandermanagement. Dat wil zeggen: we geven je inzicht in de belangrijkste stromingen en aanpakken in het vakgebied (de breedte) én we laten je de mensgerichte aanpak zelf toepassen (de diepte).
Opbouw
De opleiding bestaat uit 5 sessies van een halve dag. Elke sessie behandelt je veranderopgave vanuit een ander aspect en bouwt tegelijk voort op de voorafgaande sessies. Aan bod komen onderwerpen als: organisatiecontext; veranderproces, veranderstrategie en veranderaanpak; mensen en verandering; mensen meenemen en verbinden, perspectieven en rollen, jouw perspectief en rol.
Je verdiept je in je organisatie en de aanleiding en doelstelling van de verandering. Dat doe je eerst vanuit het perspectief van de initiatiefnemers van de verandering, daarna verdiep je je ook in andere betrokkenen en hun visies.
Rode draad
Er zijn twee rode draden in de opleiding te herkennen:
- Je gaat praktisch aan de slag en leert welke theorie daarbij past
- Je gaat collega’s interviewen en verdiept je in hun visie (mensgericht veranderen)
Praktisch aan de slag
De toepassing staat centraal. Vanaf het begin ga je een verandertraject in je eigen organisatie onderzoeken en daarover in gesprek met betrokkenen.
Wat je precies doet is afhankelijk van de situatie in jouw organisatie en bepaal je in afstemming met je opleider. Je hebt zelf dus een aandeel in het bepalen van de inhoud van de opleiding. Naast je onderzoeken en gesprekken verdiep je je in de theorie en modellen die relevant zijn voor jouw situatie op dat moment. Je opleider volgt dus geen standaard programma, maar sluit steeds aan bij jouw vragen en opgaven.
Mensgericht
In de opleiding wordt veel aandacht geschonken aan de betrokkenen bij de verandering: mensgericht veranderen. Gedurende de opleiding leg je contacten met verschillende mensen in je organisatie. Met de initiatiefnemers, maar ook met anderen. Enthousiastelingen en tegenstrevers. Je luistert, verdiept je in hun wensen en visies en doet je best die visies met elkaar te verbinden, er een plek voor te vinden in het veranderproces.
Overigens ben jij zelf ook onderdeel van het veranderproces en verdiep jij je dus ook in je eigen werkwijze en stijl.
Groeidocument
Tijdens de opleiding houd je je vorderingen in een groeidocument bij. Een eerste versie daarvan stel je aan het begin van de opleiding op, op basis van de veranderopgave die je als casus hebt gekozen. Elke week vul je je document en je veranderplan steeds verder in. Ook reflecteer je daarin op wat er in de praktijk gebeurd is met al je plannen en acties. En op wat je zelf daarvan geleerd hebt: over je aanpak, je organisatie, jezelf en de andere betrokkenen.
