Leidinggeven en motiveren

Columns

Wanneer je een leidinggevende hoort zeggen: "Deze machine moet vrijdag af" of "Dit project moet woensdag af, anders wordt de klant boos" of "Hoe gaan we dit probleem oplossen?", dan kun je concluderen dat deze leidinggevende tekortschiet in effectief leidinggeven. Dergelijke uitspraken motiveren of inspireren medewerkers namelijk niet. Integendeel, ze verliezen hun betrokkenheid. Ik heb gemerkt dat het niet vanuit hun motieven en intenties te communiceren veelvuldig wordt gebruikt door leidinggevenden

Onduidelijkheid over de eigen motieven, maakt “onzichtbaar”

Verhoog zichtbaarheid

Het overgrote deel van de mensheid, voelt een intrinsieke motivatie om anderen te helpen. Het biedt hen voldoening, zingeving en inspiratie. Om gebruik te maken van deze behoefte, is het als leidinggevende belangrijk om vanuit de eigen inspiratie en zingeving te spreken.

Bijvoorbeeld: "Ik wil graag de klant tevreden stellen door deze machine eind van de week af te leveren. Hoe kunnen jullie mij daarbij helpen?" Of: "Dit project inspireert mij en ik wil het graag succesvol afronden. Wie kan of wil mij daarbij ondersteunen?" Door op deze manier te communiceren, maak je jezelf zichtbaar voor anderen wat de betrokkenheid en eigenaarschap verhoogt van je medewerkers.

Mensen raken gemotiveerd als je ze om hulp vraagt vanuit je persoonlijke intenties

Van “we” naar “ik en jullie”

Op de werkvloer wordt vaak het woordje "we" gebruikt door leidinggevenden. Hoewel het lijkt alsof dit verwijst naar samenwerking en gezamenlijke inspanningen, kan het juist een leidinggevende onzichtbaar maken. Om meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid te stimuleren, is het belangrijk om over te stappen van "we" naar een meer persoonlijke benadering, waarbij zowel de individuele inzet als de betrokkenheid van anderen benadrukt worden. 

Bijvoorbeeld, van "Hoe gaan we dit probleem oplossen?" naar "Ik ben vastbesloten om dit probleem op te lossen en heb jullie hulp en ideeën hierbij nodig." Of van "Deze machine moet eind van de week af" naar "Mijn streven is om deze machine deze week af te hebben en hoe zouden jullie mij daarbij kunnen helpen?" Het lijkt wellicht een kleine verandering, maar in de praktijk maakt het een groot verschil, zoals ik heb ervaren bij het begeleiden van leidinggevenden.

Mensen willen niet graag werken vanuit dwang

Vier voorbeelden 

Hoe je als leidinggevende je eigen motieven, intenties en beweegredenen kan verduidelijken en ontwikkelen.

  • Identificeer en reflecteer over je eigen motieven
    Dit kan betrekking hebben op persoonlijke groei, grotere klantgerichtheid, innoveren, werk-privébalans,  zingeving, ondersteuning van het team, moreel kompas, enzovoort. 
  • Creëer een ondersteunend netwerk
    Bouw een ondersteunend netwerk op van collega's, mentors of een coach waarmee je openlijk kunt praten over jouw motivatie. Bespreek jouw uitdagingen en zorgen, en zoek advies en feedback om jou te helpen ermee om te gaan. Communiceer jouw motivatie aan je team, collega's of hoger management. Vraag om ondersteuning
  • Werk aan persoonlijke groei
    Investeer in je eigen ontwikkeling en groei. Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Maak tijd vrij voor ontspanning, hobby's en activiteiten die je energie geven. Dit zal je helpt om persoonlijke zingeving en  motivatie  beter te vatten. 
  • Laat je “zien”
    Wanneer je als leidinggevenden jezelf laat zien, je motieven erkent en jezelf erover  uitspreekt, creëer je een krachtige aantrekkingskracht. Dit leidt tot een betekenisvolle verbinding en een gezonde dynamiek waarin iedereen gedijt. 

Ter afronding drie praktische tips

  • Van moeten naar moed
    Vervang “deze machine moet deze week af” in “ik wil deze machine eind van de week af hebben en wie kan me daarbij helpen?”
  • Van vrijblijvendheid naar vrijheid
     Definieer duidelijke doelen en resultaten die je wilt behalen. Geef medewerkers de autonomie en de verantwoordelijkheid om hun eigen weg te kiezen om deze doelen te bereiken. Zorg ervoor dat medewerkers de nodige ondersteuning, training en middelen krijgen om hun werk goed te kunnen doen. 
  • Van “we” naar “ik en jullie”
     I.p.v. “Hoe gaan we twee wegens ziekte uitgevallen collega’s opvangen om dit project deze week af te ronden” naar “Ondanks 2 uitvallers is mijn streven om dit project eind deze week af te ronden, hoe kunnen jullie mij daarbij helpen?”

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leiderschap