Nederland tegen terrorisme: het gevoel van (schijn)veiligheid

Nederland moet veiliger. Op www.nederlandtegenterrorisme.nl worden we aangespoord na te denken over de onveiligheid in onze bedrijfsprocessen. Transportondernemer Jan van Royen zegt: "Jongens die de baan op gaan met gevaarlijke stoffen, trek ik altijd even na”.

Veiligheid is vandaag ‘big business’. RFID en satellietcommunicatie, tracking & tracing, container scans, secure trade lanes, AEO’s, automatische kentekenregistratie, security ports en iriscans.  We plaatsen enorme ijzeren gordijnen rond onze havens en magazijnen, bewakers kijken ons vanuit kogelvrije hokjes argwanend aan en brede mannen en bijpassende auto’s geven een gevoel van ‘blijf hier weg’. De koude oorlog lijkt weer helemaal terug.

Bij Defensie weet men dat die koude oorlogsreactie schijnveiligheid biedt. De situatie waarbij de vijand vanuit het Oosten kon binnenvallen, en waarbij de Nederlandse eenheden het gevecht met de Bolsjewiek op de Duitse laagvlakte moesten aangaan, is voorbij. Die Rus was overigens een betrouwbare vijand. Hij vocht met dezelfde militaire middelen, spelregels en tactieken als wij. Een symmetrisch conflict. Veel veiligheidsoplossingen zijn bedacht met zo’n betrouwbare vijand in het hoofd.  Maar, vandaag kent Defensie een totaal andere, onbetrouwbare, vijand… Ondergrondse netwerken die effectief asymmetrisch opereren met irreguliere middelen. Dan werken die traditionele veiligheidsoplossingen niet.

Overheid en bedrijfsleven trekken gemeenschappelijk op in een nieuwe wapenwedloop. De veiligheidstechniek gaat ons denkvermogen te boven. Alles kan... Maar, in hoeverre raakt het die asymmetrische vijand echt? Slimme oost-Europeanen die via transportmarktplaatsen op het Internet met onze ladingen aan de haal gaan, skimmende straatmuzikanten op het Amsterdamse stationsplein, phishende wizzkids en gewiekste Nigeriaanse geldwisselaars. Slimme vijanden, die met totaal nieuwe, irreguliere middelen werken.

En soms is de vijand zelfs dichter bij huis dan je denkt? De meeste overvallen, diefstal en fraude gebeuren door (of met een steuntje van) jouw eigen personeel. Mensen weten klaarblijkelijk niet meer wat mijn en dijn is. En juist van die mensen moet onze veiligheid komen? Die mensen downloaden massaal illegale films en games, vinden verzekeringsfraude normaal. hebben bumperkleven verheven tot nationale sport en fietsen mobiel bellend met een kind voorop en een kind achterop door rood. Moeten die mensen onze organisaties veiliger maken?

Ben ik een oude mopperaar? Of zou veiligheid juist thuis moeten beginnen? Dan verdwijnt bij mij dat gevoel van schijnveiligheid die meer blauw op straat en hogere hekken moeten wekken misschien…

Walther Ploos van Amstel

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Richard Puyt
Ha Walther,
Ik heb voor de aardigheid eens opgezocht wat de definitie van terrorisme is. Volgens de engelse wikipedia is deze nog niet voor handen. Terrorisme is vandaag de dag vooral een politiek term om een 'tegenstander' als gelegitimeerde schietschijf neer te zetten. Het verschijnsel wat ik dagelijks in het journaal zie en hoor , maar wat mij dus niet aangaat (ver van mijn bed). De hele oorlogsretoriek van G.W. Bush was natuurlijk 'the war of terror' en de Nederlandse tegenhanger is de campagne 'Nederland tegen terrorisme'. Met de geweldige teksten als 'Let erop dat iemand in uw omgeving geen terroristische gedachten krijgt'. Ik heb het altijd als 'treurig en lachwekkend' ervaren. Met de komst van Obama vermoed ik dat de campagne binnenkort gaat heten 'Veranderen begint bij jezelf!'. 2009 is het jaar van Darwin, dus misschien is er een verklaring voor roekeloos gedrag te vinden in natuurlijke selectie van de soort (bumperklevers, fietsers door rood en dieven hebben nu eenmaal een kortere levensverwachting).

Groeten,
Richard

Meer over Overheid