Channels

De principes van de Braziliaanse ondernemer Semler over beter managen en organiseren spreken aan. Het succes van zijn ondernemingen geeft ze overtuigingskracht. Zie het volgende filmpje van Nieuwsuur.nl:

 

Lees ook:

Leidinggeven als Semler; nieuw of gewoon lastig?

De Semler principes maken deel uit van een veel bredere stroming met ook tal van Nederlandse voorbeelden. Binnen de stroming is veel variatie zichtbaar. Overzichten vindt u onder Innovatief Organiseren en bij Sturen op Verantwoordelijkheid. De talrijke voorbeelden maken duidelijk langs welke weg bedrijven stap voor stap te werk gaan. Ook onderdelen van organisaties blijken soms belangrijke elementen van ‘Innovatief Organiseren’ te kunnen realiseren.

In welke mate Nederlandse organisaties met de principes van nieuw organiseren aan de gang zullen gaan blijft de vraag. Zitten we hier te suffen of is het meer een kwestie van gevestigde routines en dikke ego’s Zie: Nieuw Organiseren! Zitten we te suffen? Bij ManagementSite signaleren we wel degelijk een toenemende belangstelling en steeds meer goede voorbeelden. Wellicht moeten we het zien als een evolutie die op gang begint te komen. Zie Nieuw organiseren: hype, doorbraak of evolutie.

ArrayDe variatie in de aanpak bij de voorbeelden in NL verschaft de mogelijkheid om een aanpak te kiezen die bij de eigen organisatie past. Voorop staat dat de lijnorganisatie te beginnen bij de top ermee uit de voeten moet kunnen. Men moet het zogezegd ‘zien zitten’ en een bepaald enthousiasme voelen. De leidraad is altijd ‘Hou het simpel’ en ‘Werk stap voor stap’. Stap voor stap betekent niet een uitgebreid stappenplan; maar wel een keuze voor de eerstvolgende stap. ‘Hou het simpel’. nietwaar.
Een overzicht van ervaringslessen, praktijkvoorbeelden en de belangrijkste principes voor de aanpak vindt u in  Concurrentiekracht en Innovatief Organiseren.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen bijdragen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. Bron van het filmpje: NieuwsUUR

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

De ideeën van Ricardo Semler sluiten aan bij de huidige ontwikkelingen rond lean management, ketenorganisaties, zelfsturende teams en scrum/agile ontwikkeling. Ricardo gaat nog een stap verder door de essentie van nut en effect te zoeken en medewerkers daarbij maximale zeggenschap te geven. Interessant om zijn principes op praktische toepasbaarheid te toetsen wetende dat iedere organisatie met eigen specifieke uitdagingen te kampen heeft. Ik zou zeggen: “think big, act small…”

[…] een integrerende visie over beter organiseren en managen, zoals bijvoorbeeld Lean Management of de Semler-principes. Onder de noemer van Innovatief of nieuw organiseren zien we steeds meer voorbeelden van […]

x
x