Volgens de Times in Engeland stappen Royal Bank of Scotland medewerkers massaal over naar concurrenten. De RBS is net als een aantal Nederlandse banken door de staat gefinancierd ten tijde van de crisis. RBS heeft daarom in opdracht van de overheid het bonusbeleid versoberd. De medewerkers die zijn overgestapt deden dit vanwege de hogere salarissen en bonussen.
De vraag is waarom concurrerende banken mensen in dienst nemen die alleen maar overstappen vanwege economische redenen. Als je in herinnering roept wat de teloorgang van menig bank is, lijkt het onvoorstelbaar dat men blijkbaar niets heeft geleerd. Passie en bezieling zouden juist nu een reden moeten zijn als motivatie om iemand aan te nemen. Juist de medewerkers die op geld belust zijn, zijn zeer zeker deelnemers aan de financiële crisis. In plaats van samen met collega’s een succes van RBS te maken vertrekt men. Kortom, de moraliteit van een flink aantal mensen in de financiële wereld in Engeland is ver te zoeken.
Ook in Nederland is er flink wat geschuif onder het bankpersoneel, alleen heeft dit alles te maken met de onzekere situatie van de betreffende banken. We weten allemaal dat er bijvoorbeeld binnen Fortis ABN Amro flink gereorganiseerd gaat worden. Medewerkers zijn bang voor hun positie die vaak ook nog eens afhangt van een niet capabele leidinggevende. Daarnaast is het gras altijd groener aan de andere kant, wat maakt dat men juist nu gaat jobhoppen. Het uitgestippelde carrièrepad moet natuurlijk vervolmaakt worden om het pensioen veilig te stellen.
Dus uiteindelijk is het maar de vraag of de nieuwe werkgevers wel de juiste mannen en vrouwen om de juiste redenen aannemen. Want dat men op papier de juiste ervaring heeft, wil niet zeggen dat men ook goed in de praktijk is, toch?
Gerelateerde artikelen

Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
De vraag van waarom die mensen "niet gewoon blijven om er samen wat van te maken" is dus ook gemakkelijk te verklaren: daar gaat het die groep mensen helemaal niet om. Dat was vroeger niet en dat is nu nog steeds niet. En men komt er nog steeds mee weg.
Zie ook http://www.go4estrategy.nl/dagboekvaneenbankier/capitalism-a-love-story-de-prooi-welcome-to-reality/
Het getuigt allemaal van weinig realiteitszin en heeft een hoog "flower power"gehalte.
Ik vind het tweede stuk eerlijk gezegd behoorlijk ongepast om niet te zeggen kwetsend. Waarbij je voorbijgaat aan het feit dat 30.000 gewone mensen met hun families nu al jarenlang in onzekerheid zitten en niet over hun eigen lot kunnen beslissen. Een opmerking als:
"Het uitgestippelde carrièrepad moet natuurlijk vervolmaakt worden om het pensioen veilig te stellen."
vind ik gewoon niet kunnen en is van hetzelfde niveau als een gemiddelde uitzending van P&W en DWDD.
Tony de Bree
http://www.dagboekvaneenbankier.nl
Gelukkig kan alles gezegd worden en mag dat ook.
En ja, ehm dat je niet over je eigen lot mag beslissen?? Welkom in de wereld van de gewone werknemer! HEt is duidelijk dat bankiers nog heel wat moeten leren.
Dat je in onzekerheid zit, NOU EN??
Dat hebben heel veel mensen in heel veel banen!
Ik kan geen enkele reden bedenken waarom bankmedewerkers daarvan uitgezonderd moeten worden.
Of is mij iets ontgaan en zijn bankmedew. een beter soort mensen dan alle andere mensen en verdienen zijn bijzondere voorrechten...?
Zolang een grote groep mensen die gewoon probeert hun brood te verdienen voortdurend wordt verward met een kleine groep die heel veel geld heeft verdiend (en nog steeds trouwens ondanks "het staatsingrijpen") verandert er niets. Slaap zacht.