Meer loon voor falende topambtenaar

Columns

Soms snap ik het even niet. Zoals nu bij de gemeenteambtenaren. De ambtenaren in de lagere loonschalen die vies en zwaar werk doen, moeten natuurlijk een inflatiecorrectie op hun salaris krijgen. Geen enkel probleem. De vuilophalers, politieagenten, brandweermannen, medewerkers van het bevolkingsregister. Ze doen allemaal belangrijk werk. Maar boven schaal 7, waar al die beleidsadviseurs, voorlichters, directeuren en anderen zitten, waarom hoeven die niet te voelen wat de mensen meemaken die niet voor de overheid werken? Beseffen de ambtenaren niet dat ze worden betaald uit ons belastinggeld? Snappen ze niet dat ze veredelde uitkeringstrekkers zijn?

Er is een heuse crisis. De gemeenten moeten gezamenlijk miljarden bezuinigen. Het sociale vangnet staat onder druk. Buurthuizen zullen worden gesloten, op allerlei activiteiten zal worden bezuinigd. En ondertussen krijgt de top van de ambtenaren een salarisverhoging.

De vakbonden, geconfronteerd met mijn kritiek, antwoorden dan dat ambtenaren moeten blijven concurreren met de commerciële (niet-ambtelijke) arbeidsmarkt. Maar dat is helemaal niet waar. Want het zijn de ambtenaren in de hoogste schalen die verantwoordelijk zijn voor de falende containerterminal in de haven. Het zijn deze zeer goedbetaalde ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het Noord/Zuidlijndrama. Het zijn deze, de hele dag op hun kont zittende, zakenlunches houdende topverdieners die hele wijken hebben laten verloederen en geen antwoorden kunnen vinden voor reljongeren die bewoners met hun terreur gijzelen.
In het bedrijfsleven waren deze falende topambtenaren, die van ons belastinggeld worden betaald, er allang uitgevlogen. Maar in ambtenarenland niet. Hup, wethouder weg, maar ambtenaren blijven lekker zitten. En als deze riant betaalde ambtenaren toch een keer opzij worden gezet, wegens hun incompetentie, dan blijven ze hun vorstelijke salaris ontvangen, al werken ze niet. Lees de gemeentebegroting maar een keer goed door.

En juist deze falende betweters gaan in deze tijd van crisis meer verdienen. Snappen ze niet dat de bevolking hierdoor een grotere hekel aan ze krijgt? Ze hebben betere arbeidsvoorwaarden dan de gemiddelde hardwerkende Nederlander. Ze betalen de facto minder belasting dan de gemiddelde hardwerkende Nederlander en ze hebben betere ontslagbescherming dan de gemiddelde hardwerkende, belastingbetalende Nederlander.
De topambtenaren bij de gemeentes hebben over de rug van de kleine ambtenaren, via de asociale vakbonden, hun zakken weer lekker gevuld.

Het komt door de staking van de reinigingsdiensten dat de gemeentes door de knieën gingen. Want laten we wel wezen, als de topambtenaren zouden staken, zou geen Nederlander een centje pijn hebben. Ja, de restaurants zouden misschien een dip in hun omzet hebben en de telefoonproviders zouden minder omzetten, maar wij, de normale, belastingbetalende burger? Nee.

Maar ja, van hun Groenlinkse wethouder Maarten van Poelgeest hebben die linkse topambtenaren geleerd nooit één cent belastinggeld in te leveren. Altijd het maximale pakken van de belastingbetaler. Want toen de politieke uitkeringstrekkers besloten een wethouder erbij te nemen was onze 'links lullende, rechts zakkenvullende' linkse partijleider te beroerd om salaris in te leveren. Ben je gek? De belastingbetaler mag even meer dan een ton bij betalen. Die belastingbetalers zijn toch te verdeeld om hun geldverspillende ambtenaren en politici echt aan te pakken.

Gefeliciteerd asociale topverdieners! Anderhalf procent erbij, terwijl anderen hun baan kwijt zijn en de overheid tientallen miljarden moet bezuinigen. Snappen jullie nu waarom bezuinigen op ambtenaren zo populair is?

Deze column is eerder verschenen in het Parool op dinsdag 18 mei 2010 en met toestemming van de auteur geplaast op ManagementSite

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jos Steynebrugh
Lieve Prem,

er VALT niets te snappen!

Het is net als een eksteroog: je weet niet hoe het zo gekomen is.
De echte vraag is "Hoe kom je d'r vanaf, zonder dat ie weer terugkomt?"

Groet,
Jos Steynebrugh
Dirk-Jan de Bruijn
Wat spijtig dat een gerespecteerd medium als Managementsite deze onzin plaatst. Met droge ogen. Het zou de schrijver sieren als hij eens een weekje zou meelopen met een topambtenaar om zo de werkelijkheid een klein beetje te kunnen benaderen. Ik weet zeker dat hij dan uit een ander vaatje tapt. Zegt overigens wel iets over de doelgroep (hoor er zelf ook toe) dat we (nog) steeds op deze wijze te kakken worden gezet als profiteurs, lamzakken en luie donders. Werk aan de winkel dus. Be good & tell it!
Willem Mastenbroek
Lid sinds 2019
Beste Dirk-Jan Dit is wel de beleving van velen vooral in A'dam. En met reden: Musea dicht, straten open, verkwisting van miljoenen, te veel mooi klinkend beleid, te weinig aandacht voor goede uitvoereing en coordinatie. Kortom "Werk aan de winkel dus. Be good & tell it!"
Renzo Verwer
dirk-jan wat is de onzin?
Besef wel dat ambtenaren, ook de top, betaald worden uit belastinggeld.
Ik geloof eerlijk gezegd nietdat dat onzin is, maar jij mag me vertellen dat het wel zo is.

We kunnen weeeeeken , jaren meelopen met topambtenaren, maar eh dan blijft dat er veel fouten worden gemaakt.
Een woord: Noord-zuid. Of vind jij die kostenoverschrijdingen normaal?

Enfin, dit heeft toch geen zin, Je zult me flauw vinden, en zeggen dat ik mensen wegzet.
Maar onzin in het stuk?
nee
en beleving van amsterdammers, zoals mastenbroekzegt is natuurlijk ook zoiets. Het is niet alleen beleving, er kloppen ook echt dingen niet.

Misschien maar eens wat herverdelen in de inkomens. Wie de straat schoonmaakt en functioneert krijgt een topinkomen, wie faalt in beleidszaken: het schoonmaakinkomen.
dat is rechtvaardigheid en loon naar prestatie!
Nico Viergever
Pro-lid
Beste Prem,
Is dit uniek voor de wereld van ambtenaren?
Denk aan al die falende CEO's die veel te lang blijven zitten en daarna met gouden handdrukken wegkomen.

Meer over Het spel om poen en prestige