Manager, hou van je mensen!

Columns

Regelmatig wordt mij gevraagd, wat maakt iemand nou een goede manager? Ik ontmoet in mijn werk veel managers. Variërend van steengoed tot ver onder de maat. Maar wat maakt het verschil? Mijn antwoord is verrassend simpel: ‘De enige echte opgave van een manager is houden van zijn mensen'! Maar ja, wat betekent dat dan: 'houden van', als we het hebben over managers?

Een voorbeeld uit de praktijk....
Bij één van mijn opdrachten kwam ik terecht op een managerloze afdeling. Ondanks haar maandenlange afwezigheid bleef de afdeling gewoon doordraaien. Dat vond ik – overtuigd van de onmisbaarheid van goede managers – op zijn minst opvallend. Administratief werk ging gewoon door. Nieuwe ideeën werden geopperd en uitgewerkt. Zelfs grote, politiek gevoelige projecten werden – managerloos – opgepakt en uitgerold. Alsof er niets aan de hand was.

Indrukwekkend, zoals deze groep professionals de afdeling draaiende hield. Werd deze manager dan echt niet gemist? Moest ik mijn visie op de onmisbaarheid van goed leiderschap gaan herzien?

Nee, na een paar dagen bleek dat niet nodig. Integendeel, deze manager werd ontzettend gemist. Toch was het niet eenvoudig om de vinger op de zere plek te leggen. Het werk ging immers door. Waarom werd deze manager dan toch gemist? Of anders gezegd, wat maakt een goede manager?

Het antwoord is: 'houden van'. Natuurlijk heeft geen enkele medewerker dat letterlijk tegen mij gezegd. Maar tussen de regels door lees (en hoor) je veel. In het kort komt 'houden van' hier op neer:

1. Onvoorwaardelijke acceptatie van en aandacht voor iemand als persoon.
2. Positieve bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van iemand.
3. Randvoorwaarden creëren waarin iemand kan excelleren.

Onvoorwaardelijke acceptatie van iemand als persoon. Dat is niet altijd makkelijk. Je accepteert namelijk niet alleen de positieve eigenschappen, maar je neemt ook de negatieve voor lief. Dit is een belangrijke opgave voor een manager. Accepteer onvoorwaardelijk, voordat je overgaat tot het bijdragen aan iemands ontwikkeling. Een voorbeeld: het irritante en neurotische geplan van een medewerker vormt misschien de basis voor zijn gestructureerde wijze van werken. Of het moeilijke detailzieke van een ander; waarschijnlijk is hij inhoudelijk zeer goed onderlegd. Al het positieve heeft een keerzijde. Accepteer beide. Onvoorwaardelijk.

Naast acceptatie is aandacht voor iemand als persoon belangrijk. Het managerloze team was goed in staat om elkaar te vertellen wat ze moesten doen. Ze wezen elkaar makkelijk op fouten. Maar tegelijk was er geen aandacht voor de mens als persoon. Dat is ook logisch, want geen van de collega\'s droeg een (vervangende) managerspet. Daarvoor had ook niemand tijd. Ieder had zijn of haar eigen taken. Consequentie: onvrede. De medewerkers snakten naar aandacht, een schouderklopje, een onvoorwaardelijk compliment. Ze wilden gezien worden! Deze manager werd echt gemist...

Nu kunnen we verder met de positieve bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Want écht 'houden van' begint als je eisen aan iemand durft te stellen:

“Ik verwacht dat je het volgende project beter plant dan het laatste.” De medewerker kijkt verbaasd. “Was het vorige project dan niet goed genoeg?” is zijn reactie. “Jawel”, knik je, “het vorige project was zelfs perfect, maar ik weet dat je meer in je mars hebt en dat je het nú nog beter kunt. Ik zal je daarbij helpen.”

Het managerloze team moest het zonder dit alles stellen. In al die maanden hadden ze ontzettend hard gewerkt en meer uren gedraaid dan ze lief was. Misschien deden ze er onbewust ook wel een schepje bovenop. Maar er stond niemand aan de zijlijn te juichen. Niemand die complimenten en schouderklopjes gaf. Niemand die nieuwe persoonlijke ontwikkeling verwachtte. En dan is het zwaar om iedere dag nieuwe energie aan te boren. Deze manager werd echt gemist...

Het viel mij op, dat er (te) veel tijd werd besteed aan het creëren van de juiste situatie voor het uitvoeren van werk. Budgetten toewijzen, de juiste tools vaststellen, het inhuren van tijdelijk personeel, het bemiddelen met andere afdelingen en het bepalen van de afdelingsstructuur. Dit zijn lastige zaken om democratisch te regelen. Voorheen had niemand er een mening over. Dat hoefde ook niet. Maar nu – managerloos – was iedereen opeens kapitein op hetzelfde schip. Waardoor het uiteindelijk stuurloos was.

Hier is een manager essentieel. Hij bepaalt de kaders en randvoorwaarden zodat het team kan excelleren. Het pad wordt geveegd, de euro's komen beschikbaar en voor er iemand omvalt, zijn er ondersteunende troepen. Zo wordt het team beschermd tegen het slechte weer buiten. Deze manager werd echt gemist...

Dus managers, heb niet de illusie dat het werk ineens ophoudt als jij er even niet bent. Of dat jij inhoudelijk het verschil gaat maken. Maar je bent wél onmisbaar voor je team...

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

AAFH Rook
Jan-Willem, uit het hart gegrepen! Dit is precies hoe ik over managen denk en hoe ik dit in de praktijk toepas! Dus geen getheoretiseer, maar houden van mensen en zorgen voor mensen. Met fantastische resultaten. Ik gun alle teams zo'n manager!
Tony de Bree
Lid sinds 2019
Abigael, tja. Maar "wat er niet in zit, kan je er ook niet uithalen". Dit soort recepten is prima, maar in de praktijk blijkt dat veel managers het gewoon niet kunnen. Ik heb in de loop der jaren veel managers (inclusief mijzelf!) laten observeren en in de meeste gevallen zijn mensen gewoon op basis van achterhaalde gedragscompetenties aangenomen en gepromoveerd. Gaat dus niet lukken!

Tot slot. In veel grote bedrijven draait de tent gewoon door als in de vakantie 50% er niet is! Kansen genoeg.

Tony de Bree
www.dagboekvaneenbankier.nl
Aleks Veldhoen
Een hele kunst om die onvoorwaardelijke acceptatie te geven, maar dat werkt wel geweldig. In de terugblik op de veertig jaar dat ik managers boven me heb gehad en advies en trainingen heb mogen geven aan leidinggevenden (in spe) staken deze lieden er met kop en schouders boven uit! Misschien nog meer dan louter charisma, inspirerend leiderschap is de authentieke manager die van de eigen mensen houdt de beste!
Ieder heeft zo zijn eigen"-aardigheden". en dat waardeert de goede leider oprecht. Dat is meer nog dan het "teddybeer" gevoel dat je moet hebben bij jouw baas. Een idool in plaats van een idioot! Een 10 met een griffel en een kusje van de medewerkers...

Meer over Leidinggeven