'Als er kinderen kijken naar President Trump: racisme is NIET OK!', 'Ik beschik over één van de grootste wijngaarden en die ligt in Charlottesville, weet je dat?.' De eerste reactie is van een Republikeins senator. De tweede van Donald Trump, 45e president van de VS en grootgrondbezitter.
President Donald Trump verzorgde gisteravond (onze tijd) één van zijn meest opmerkelijke, en nu al historische, speeches. Wat begon als een inleiding op zijn infrastructurele plannen, vloog vervolgens totaal uit de bocht op het moment dat de aanwezige pers de Charlottesville rellen van afgelopen weekeinde aanhaalden. Trump had in een primaire reactie de rol van white supremacists bij deze rellen willen negeren. Twee dagen later las hij onder grote druk alsnog een veroordeling voor. Om nu weer volledig terug te keren naar zijn oorspronkelijke mening: 'Het viel allemaal wel mee.' Deze mening leverde hem aan het einde van zijn speech iig een bedankje op van de KKK.....
Trump is zeker niet de enige die bij een speech volledig uit de bocht vliegt, o.m. Steve Jobs ging hem bij de intro van de IPhone 4 voor. De vraag is dan ook: hoe krijgt de pers je zo ver en wat kun je doen om dit te voorkomen?
Inleiding: in the City of Charlottesville vonden dit weekeinde rellen plaats i.v.m. het verwijderen van monumenten die worden geassocieerd met de Amerikaanse burgeroorlog. Onder voor- en tegenstanders braken rellen uit, wat uiteindelijk leidde tot de dood van Heather Heyer. Ook stortte er een helicopter neer wat het leven kostte aan 2 politiemensen, onduidelijk is nog of dit met opzet gebeurde of dat het een incident was.
In zijn primaire reactie op de rellen en de dood van Heather Heyer was Trump zéér omzichtig. Zo noemde hij in zijn tweets het slachtoffer 'this woman'. Hij is verstandig genoeg te begrijpen dat je als eindverantwoordelijke het inrijden op demonstranten dient te veroordelen. Maar aan de andere kant leek het er op dat de dader en zijn medestanders behoren tot het electoraat van Trump. Dat dubio leverde Trump veel kritiek op en vragen bleven onbeantwoord. Vragen die de pers voor het eerst kon stellen op het moment dat hij zijn giga infrastructurele plannen bekend maakte: gisteren.
Tot het instructieboek van journalisten behoort de 'persconferentie'. Tips voor de journalist zijn dan:
- Kom voorzien van Essentiële vragen;
- Stel je Beste vragen;
- Ben Agressief als dat nodig is;
- Vergeet de PR praat, focus op het Nieuws;
- Zet de spreker Onder Druk;
- Raak Niet geïntimideerd.
Bekijk bijgaande YT en zie dat de aanwezige pers het instructieboek goed heeft bestudeerd. Niet alleen verbaal maar m.n. zijn lichaamstaal zegt vervolgens alles over de reactie daarop van de spreker.
Wat kun je nu als spreker doen?
- Loop zeker niet weg maar sta open voor vragen;
- 'Stick to the Message', laat je niet afleiden;
- Ben Authentiek, ben gecommitteerd;
- Blijf Vriendelijk, wordt niet boos;
- Controleer je ademhaling;
- Stabiliseer je houding, is dat lastig houdt dan het spreekgestoelte vast;
- Parkeer vragen met iets als 'goede vraag, daar kom ik zo op terug';
- Tel regelmatig tot 5.
Wat ook nog kan helpen d.i. een souffleur die achter de pers staat. Hij/zij kan je m.b.v. gebaren & lichaamstaal 'de goede richting in sturen'. Bron van deze tips? Mijn persoonlijk ervaring, als aanwezige maar ook als spreker.
Tot slot. Meerdere commentatoren vinden deze speech cruciaal voor het voortbestaan van de functie van de 45e president van de VS. Zo twitterde één van hen: 'Als hij als (schoon)vader en opa van een Joods gezin, zijn (klein)kinderen niet kan beschermen, dan lukt hem dat ook niet met ons.' Bedoeld is hier Ivanka, niet alleen dochter van Trump maar samen met haar man Jared Kushner ook een belangrijke speler in het kabinet van Trump. Onduidelijk is (want geen tweet van Trump) of hij beseft dat hij hen hiermee ook heeft laten vallen.
Je speech gaat vaak verder dan alleen de ruimte waar je die uitspreekt, zeker nu.....
Zojuist verschenen: "11e Dagboek van een ManagementPro".
Een terugblik op 2016, een jaar waarin naast robotica, Internet of Things, Machine Learning en Artificial Intelligence, 'De Organisatie zonder Medewerkers, zonder Managers, zonder CEO' ofwel: de DAO een blijvende (management)Trend zetten. Het thema 'werk' verandert daardoor ingrijpend.
Wat nog meer voorbijkomt: bijv. de Belastingdienst ivm een mislukte Cultuurverandering. Natuurlijk: Strategie, Visie, Missie zoals 'We willen de Beste zijn!', komen aan bod. Maar ook: 'De Rebellerende Medewerker!'. Hoe zou dat nu komen?
Trendsetters in 2016: Max Verstappen, zijn overwinning in Barcelona liet zien hoe succesvol RED BULL's talentmanagement programma is, Sheryl Sandberg's inspirerende commencement speech, in meerdere entries komt entrepreneur Elon Musk voorbij, hij is een visionair die dit jaar een onuitwisbare indruk achterliet. Om Donald Trump kon ik dat jaar al niet heen. Dat geldt overigens ook voor UNILEVER's Paul Polman. 2016 was management-trend-gedenkwaardig.
Ook deze 11e in de 'ManagementPro' serie is verkrijgbaar als softcover en e-boek.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO