Maak onderscheid in functioneringsmethodes

Managers voeren gemiddeld een of twee keer per jaar functioneringsgesprekken. De tevredenheid over functioneringsgesprekken ligt bedroevend laag.

Frequentie
Een veelgehoorde klacht over functioneringsgesprekken is dat ze door managers worden vergeten of vooruit geschoven tot voorbij de gangbare ‘een keer per jaar’-grens. Eens per jaar is gebruikelijk, maar het is volgens de managers niet de ideale situatie. Beoordelingsgesprekken zouden vaker per jaar moeten plaatsvinden.

Goed gesprek
Functionerings- en beoordelingsgesprekken zijn er in soorten en maten. In de kern komt het erop neer dat een medewerker wordt voorzien van feedback over zijn functioneren. Als we die persoon in een denkbeeldige cirkel plaatsen, kan die feedback uit alle richtingen op hem afkomen. Een waarderingsmethodiek waarbij uitsluitend de manager feedback geeft heet ‘180 graden feedback’. Als ook collega’s hun waardering mogen terugkoppelen, heet het 360 graden feedback en (u voelt ’m al aankomen) er is ook zoiets als 90 graden feedback. In dat geval komt het oordeel van de medewerker over de manager in het gesprek terug.

In de praktijk
Opvallend genoeg hanteren managers vaak geen enkele methodiek. Ze omschrijvingen het als ‘een goed gesprek’ en ‘een open gesprek’. Managers gaan losjes om met de bestaande methoden. De 90 graden feedback-methode is weliswaar het minst populair, in de praktijk vallen alle beoordelingssessies uit als tweerichtingsgesprekken. Overigens vinden vrijwel alle managers dat een functioneringsgesprek ruimte moet bieden voor kritiek aan hun eigen adres. Een p&o-afdeling maakt weing onderscheid tussen een functionerings- en gespreksrondes. Onderscheid tussen beide en een derde functioneringsmethode, het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), is er dan weer wel.

Effectief
Het doel van beoordelingsrondes is het geven van feedback over iemands effectiviteit. Dat is lastiger dan het lijkt. In de praktijk hebben managers moeite met het geven van een negatieve beoordeling.

Prestatiemanagement invoeren? Onmogelijk!
De 4 eigenschappen van een zeer effectieve performance manager
Arend Ardon en Muriël Serrurier Schepper
Prestatiemanagement is al enkele jaren 'hot'. En in deze tijd zal de behoefte alleen maar toenemen om de prestaties te verbeteren. Klantenbinding, marktaandeel en kosten zijn veel gehanteerde stuurcriteria. Maar leidt prestatiemanagement daadwerkelijk tot betere prestaties? Houding en gedrag van leiding en medewerkers veranderen niet gemakkelijk. Heel vaak verzandt de boel. Deze bijdrage verschaft concreet en practisch houvast aan iedereen die hier leiding aan moet geven.

(bron: Management Team)

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--