Liever goede 'zachte' arbeidsvoorwaarden dan geld

Bedrijven betalen onmisbare medewerkers om hen trouw te blijven. De krappe arbeidsmarkt noopt bedrijven werknemers te belonen voor hun loyaliteit. Maar het is de vraag of een geldbonus wel werkt als bindingsmiddel.

Met veel pijn en moeite nieuw talent binnenhalen, terwijl bestaande medewerkers via de achterdeur verdwijnen, is zonde. De arbeidsmarkt is krap, dus wie goed is of over specifieke kennis beschikt, heeft de banen voor het uitkiezen.

Om hun onmisbare medewerkers aan zich te binden zet men, naast een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, ook een ander middel in: de loyaliteitsbonus. Deze bonus eist in principe niets van de werknemer, behalve dat hij (voorlopig) bij zijn werkgever blijft. Vooral mensen met veel ervaring, van senior tot managementniveau, lijken ervoor in aanmerking te komen.

Hoe populair het bindingsmiddel precies is, is onbekend. Uit 'concurrentieoverwegingen' hangt er een zweem van geheimzinnigheid omheen. Maar werkt het ook? Bedrijven wijzen op de exclusiviteit van het instrument. Slechts zij die cruciaal zijn op een bepaalde plek of zij die echt uitblinken, komen ervoor in aanmerking. Wie zo'n bonus krijgt, voelt dat dan ook als een teken van waardering.

De bonus bindt je niet, maar toont juist je marktwaarde aan.
Als je het krijgt, ben je blijkbaar veel waard. Die ene werkgever is heus niet uniek in het herkennen van talent. Geld leidt maar tot een zeer betrekkelijke vorm van loyaliteit leidt. De prestatiebonussen worden bekendgemaakt in januari. Maar de uitbetaling is in maart. Na maart zie je ineens heel veel beweging.

Pure financiële impulsen hebben slechts kort effect. Het zijn nog steeds de `zachtere' arbeidsvoorwaarden, zoals werkomgeving en ontwikkelingsmogelijkheden, belangrijke redenen voor werknemers om bij een bedrijf te blijven werken. Een loyaliteitsbonus als losse maatregel inzetten, helpt in elk geval niet, Pas als de rest ook goed is geregeld, kan een loyaliteitsbonus het positieve gevoel over de werkgever versterken.

Lees ook:
Lessen in logistieke human resource management

Inspireren in plaats van delegeren
door: Walther Ploos van Amstel
Logistiek vraagt meer en beter talent terwijl het aanbod aan personeel opdroogt. Daarom; wijze lessen om personeel te binden en te laten blijven!

(bron: NRC NEXT)

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--