Je ziet het vaak bij ambitieuze dingen die mensen willen; wat het ook is. Of het nu om cultuurverandering, verkoopverdubbeling of klantgerichter werken gaat. Verbazingwekkend snel worden er dingen gezegd als: “Accepteer nou maar dat het niet kan”. Maar is dat ook zo?
Anytime someone tells me that I can’t do something, I want to do it more”- zei Taylor Swift ooit.
Een tussenstation is iets anders dan een eindstation. Kan iets ‘nooit’ of ‘nog niet’?
Alle topsporters, topmusici enzovoorts waren ooit nog onderweg naar de top. Mensen zien vaak pas het eindresultaat, niet alles wat eraan voorafging.
‘Niet makkelijk’ is niet hetzelfde als ‘onmogelijk’
Soms kunnen dingen nog niet, maar is er ook nog geen bewijs dat het niet zou kunnen in de toekomst. Als dingen niet aan verandering onderhevig waren communiceerden we nog steeds via kleitabletten en reden we rond op paarden. Waarom zou je uitgaan van ‘onmogelijk’? ‘Niet makkelijk’ is vaak geen ‘voordeel’ of ‘garantie op succes’. Maar het is soms ook nog geen bewezen feit dat iets ‘onmogelijk’ zou zijn.
Wat we horen, weten en voelen beïnvloedt wat we denken en doen. Wat geloof je – en wat is daarvan het gevolg voor wat je doet (of laat)? Laat je je tegenhouden door deze dingen?
“Things perceived as real, are real in their consequences” – William Isaac Thomas
Waarom zou ‘misschien niet’ niet ‘misschien wel’ zijn?
Als je dingen niet doet (bijvoorbeeld omdat de perceptie van jou of anderen is dat het ‘toch onmogelijk is’ kan het grote gevolgen hebben. Als je niks doet gebeurt er ook zeker niks. Het gaat er niet om of voorzichtigheid of realisme ‘goed’ zijn. Het gaat erom dat het etiket ‘onmogelijk’ niet altijd waar is. En het realiseren van ambities, dromen en doelen in de weg hoeft te zitten. Het ‘schijnbaar onmogelijke’ kan toch mogelijk zijn.
‘Verwacht onmogelijk’ is iets anders dan ‘bewezen onmogelijk’.
Je hoeft je niet door verwachtingen van anderen tegen te laten houden. Zeg als de mogelijkheid nog onbekend is liever ‘misschien wel’ dan ‘misschien niet’. Het gaat vooral om het woord ‘misschien’ toch (als in: ‘niet zeker’)? ‘Als je uitgaat van het negatieve kan het alleen maar meevallen’, denken sommigen. Dat kan wel zo zijn, maar erg motiverend is het niet en ambities bereik je er zeker niet mee.
Je laat je toch niet tegenhouden door de prietpraat van anderen?
Als je iets wil is zijn uitspraken als ‘Waarschijnlijk kan het niet’ op zijn zachtst gezegd weinig motiverend. Natuurlijk, eindeloos vasthouden aan het onmogelijke heeft weinig zin. Maar wat als je nog niet weet of iets (on)mogelijk is? Dan is de perceptie ‘onmogelijk’ van anderen niet automatisch iets wat je zou moeten tegenhouden toch? ‘Niet makkelijk’ is niet het hetzelfde als ‘niet mogelijk’.?
“People who say it cannot be done should not interrupt those who are doing it” zei George Bernard Shaw
Zijn gebruikte ‘feiten’ waar?
Feiten, meningen en belangen kunnen overlappen, maar zijn niet hetzelfde. Meningen zijn idealiter op feiten gebaseerd, maar daar kun je niet vanuit gaan. Het gaat mis als er misinformatie gebruikt wordt, als sommige feiten onevenredig veel aandacht krijgen of als spookfeiten gemaakt worden. Via ‘Artificial Intelligence’ kunnen beelden ‘gecreëerd’ worden die er levensecht uitzien (maar niet bestaan). De paus in een leren motorjack met glitteropdruk? Of een paaldansende oma op stilettohakken? Geen probleem voor Artificial Intelligence toepassingen. Ook bagatelliseren mensen vaak wat hen niet uitkomt en vergroten uit wat wel in hun belang is. Ook met schijnbare feiten is voorzichtigheid geboden.
Niet alle feiten krijgen even veel aandacht
Naar dezelfde feiten kun je op verschillende manieren kijken. Feiten kun je niet veranderen. Wel kun je soms beïnvloeden hoe ze gezien worden.
- Als één iemand punnikt met paars draad en ik zorg dat het in alle ‘social media’ en op televisie getoond wordt, lijkt het al snel alsof heel veel mensen punniken met paars draad.
Valse hoop moet je niet geven, da’s waar. Soms zijn er helaas feiten die bewijzen dat iets onmogelijk is of een nodig fundament is niet te realiseren. Maar wat als dat niet het geval is? Moet je dan maar nergens voor gaan? Dan kun je toch beter als een nijlpaard zijn dat zich niet laat tegenhouden – en gewoon niet luisteren naar meningen die je niet helpen?
Nog niet is iets anders dan nooit, moeilijk is iets anders dan onmogelijk
Het kan enorm veel verschil maken als anderen zeggen ‘Misschien kan het inderdaad, ga er gewoon voor’! ‘Natuurlijk gaat het lukken’! of ‘Niks houd je tegen toch’? Minder motiverend wordt het als ze zeggen ‘Twijfelachtig of dat kan’.
Dus voor iedereen met een ambitie
- laat je niet tegenhouden, geef niet te snel op
- als je niks doet gebeurt er zeker niks.
- laat je niet ontmoedigen door andermans meningen en belangen (dat zijn niet automatisch ook feiten)
- feiten veranderen, laat je niet tegenhouden door wat vroeger (technisch) onmogelijk was; de wereld verandert, techniek maakt soms nieuwe dingen mogelijk
- langere termijn doelen zijn niet op korte termijn realiseerbaar (en meetbaar).
- ‘niet makkelijk’ is niet hetzelfde als ‘niet mogelijk’
- ‘nog niet’ betekent niet hetzelfde als ‘nooit’. Het hoeft jou in ieder geval niet tegen te houden.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>