Er zijn er net zoveel managementstijlen als dat er managers zijn maar er is één kwaliteit die echt fantastisch goede managers onderscheidt van de rest. En dat is dat ze erin slagen te weten te komen wat de unieke kwaliteiten zijn van elk van hun mensen.
Het zijn managers die zich steeds weer afvragen:
- Wat zijn haar of zijn sterke kanten?
- Waardoor worden deze sterke punten verder geactiveerd?
- Wat is haar of zijn leerstijl?
De unieke kwaliteiten van medewerkers weet de echt goed manager optimaal te benutten en om te zetten in hoge prestaties. Deze focus op uniekheid van mensen -en zelfs hun excentriciteiten- heeft een sterke businesscase:
- het bespaart tijd (iedereen doet waar hij of zij heel goed in is),
- het maakt mensen meer verantwoordelijk voor dingen
- het creëert een sterk teamgevoel.
Eigenlijk is het zo: gemiddelde managers dammen (waarbij de stukken identiek en onderling uitwisselbaar zijn), zeer goede managers schaken.
Enthousiasmeren
Om een goed leider te zijn, moet je andere kwaliteiten bezitten dan om een goed manager te zijn. Een essentieel kenmerk van excellente leiders is dat ze de mensen in hun organisatie kunnen enthousiasmeren waardoor ze met elkaar de weg naar een betere toekomst kunnen inslaan. Ze geven hen vertrouwen in de toekomst en de richting van de organisatie. Leiders kunnen daarin alleen slagen indien ze de dingen voor zichzelf duidelijk hebben. Dus indien ze geregeld time-outs nemen voor reflectie.
Andere factoren
De kwaliteit van het management is dus de bepalende factor bij bedrijfsprestaties en de productiviteitsstijging. Dat is opmerkelijk, want totnogtoe werd aangenomen dat productiviteit werd bepaald door een toename in arbeid of kapitaal. Het blijkt ook dat een beter management in termen van procestechniek, doelbepaling en prestatiebeoordeling nauw samenhangt met een hogere productiviteit, een hoger rendement op het eigen vermogen en een hogere marktwaarde ten opzichte van de boekwaarde.
Onderzoekers trachtten het raadsel van productiviteit te doorgronden door vanuit een micro-economisch perspectief naar productiviteit te kijken: immers, sommige bedrijven weten hun productiviteit steeds te verbeteren, anderen niet. Zelfs wanneer verschillen in werknemervaardigheden, kapitaal en investeringen in technologie verrekend zijn, blijft er een niet te verklaren verschil in productiviteit.
Ze omschrijven de algemene managementaanpak als de doorslaggevende `managementaanpak` op het prestatievermogen. Dit verklaart tevens waarom familiebedrijven met een directeur grootaandeelhouder aan het roer in de regel slechter presteert dan professioneel extern management. Ook het concurrentieklimaat is een belangrijke variabele omdat dit ondernemingen met een slecht management nekt.
Gerelateerd artikel:
Verwaarloosde organisaties (3),
Herstelstrategie bij mislukte verandering
door: Joost Kampen
Wie in een verwaarloosde organisatie iets probeert te veranderen stuit op een muur. Je krijgt met vijandigheid, woede en agressie te maken. Wat werkt wel? Hier vindt u een praktijkvoorbeeld. U vindt ook de verschillen met gangbare veranderstrategieën.
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Sigma Online)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>