Channels

Gezocht: sterke roeier die solo en per houten boot de gevaarlijkste oceanen ter wereld oversteekt. Geboden: jaarcontract, 12 uur werken per dag, zeven dagen per week zonder vakantiedagen, eten inclusief (wel zelf vangen en bereiden). Vergoeding: minus € 150.000.

Zo ongeveer zou de personeelsadvertentie eruit hebben gezien voor de tocht die Ralph Tuijn maakte. Wat bezielt iemand om solo in 281 dagen de stille oceaan over te steken en wat kunnen managers hier van leren? In de huidige tijd zoeken we tenslotte allemaal ondernemende en initiatiefrijke mensen die het beste uit zichzelf halen. Na een bezoek aan een lezing van Ralph Tuijn kom ik tot drie principes die naar mijn idee het verschil maken. Wellicht niet nieuw, maar in hoeverre bent u in staat deze principes voor uzelf en uw eigen organisatie vorm en inhoud te geven?

1. Heldere missie en doel

Je wordt als ondernemer of beroepsavonturier geboren is regelmatig de gedachte. Toch ligt dit bij Ralph Tuijn genuanceerder. Ralph heeft een normale jeugd gehad met voetbal, rugby, uitgaan en studeren. Anders was hij toen nog niet en aan extreme duursporten dacht hij al helemaal niet. In de roeiboot raakte hij per toeval terecht. Als een van de weinige mannen binnen de opleiding verpleegkunde werd hij gevraagd het roeiteam te versterken: de boot moest vol! Na een aantal trainingen bood een documentaire op televisie van een fransman die de oceaan over was geroeid hét wenkende perspectief. “Ik was verbaasd en ook opgetogen: dit had ik nog nooit gezien en blijkbaar was zoiets mogelijk.” Het idee was geboren en vanaf dat moment is het (levens)doel van Ralph: op een sportieve manier en eigen kracht afstanden overbruggen door uitgestrekte natuur waar ook ter wereld: in bossen, woestijnen en gebergten, maar dus ook over zeeën en oceanen. Alles wat Ralph doet is gericht op deze missie. Dit biedt focus en houvast en is in de kern eenvoudig: van A naar B komen! De volgende tocht over de Indische Oceaan staat alweer in de planning. In hoeverre heeft u zelf een heldere missie en (levens)doel en volgt u deze ook echt consequent?

2. Eigen verantwoordelijkheid nemen en continu verbeteren

Als je écht verantwoordelijkheid neemt voor je eigen succes dan schuif je niets af. Ralph heeft zelfstandig keuzes moeten maken die om leven en dood gingen. Hij had zijn tocht meerdere keren kunnen afbreken met zeer legitieme redenen: tegenwerkende douanebeambten, voedseltekorten, noodweer en gevaarlijke zeestromingen maar besloot om door te gaan. Ralph bleef zich hierbij continu aanpassen en verbeteren. Zo bleek zijn ritme van ‘2 uur op, 2 uur af ‘op een solotocht lichamelijk niet vol te houden. Direct schakelde hij over naar langer roeien overdag en (gewoon) zes uur slapen ’s nachts. Hij werd gedwongen te gaan vissen omdat de voedselvoorraad aanzienlijk was geslonken en de mossels die aan zijn boot groeide bleken prima eetbaar. Borstimplantaten bleken ineens een prima zadel te vormen om de blaren op zijn billen te verzachten. En het enige kledingstuk dat écht uitkomst bleek te bieden was een sok….(koop zelf het boek maar om te zien waar hij deze droeg). Moraal is dat het nemen van eigen verantwoordelijkheid en continu verbeteren er toe leidt dat (prestatie)grenzen steeds worden verlegd. In hoeverre neemt u eigen verantwoordelijkheid, blijft u verbeteren en uw grenzen verleggen?

3. Hard werken en uren maken

Succesverhalen klinken inspirerend en lijken soms eenvoudig te kopiëren. Een oceaan oversteken vraagt echter jaren van gedegen voorbereiding, analyses en plannen. Ralph had voorafgaand aan deze tocht al bloot gestaan aan extreme omstandigheden. Niets gaat tenslotte vanzelf en succesvol zijn vraagt nu eenmaal om hard werken. Om even een beeld te schetsen: Ralph had al 80.000 fietskilometers in de benen, en misschien nog wel meer in zijn hoofd zitten. De Noordzee was hij al over geroeid, en ook de langste sloeproeirace in Nederland had hij al op zijn naam staan. Overigens stapte hij twee dagen na deze loodzware tocht met twee ontstoken en overbelaste polsen alweer op de fiets richting Azië! Zowel lichamelijk als mentaal was hij meer dan een gemiddeld mens getest. Ik heb namelijk nog niet verteld over zijn vele infecties, kneuzingen, botbreuken, uitdrogingen, en hallucinaties op zijn trip. Al deze uren en leerervaringen hebben hem gebracht waar hij nu is. Bovendien kun je geen directere feedback voorstellen. De spreekwoordelijke spiegel kreeg hij meerdere keren per dag voorgeschoteld. Met zijn opgebouwde kennis en ervaring helpt hij nu ook anderen avonturiers succesvol te zijn.

Lees ook:

Zaken doen in Turkije.

Kortom, volg uw passie, blijf uzelf uitdagen, werk hard en geniet van de vreemde, onverwachte en zware situaties die komen!

Cris Zomerdijk
Holland Consulting Group.

Meer lezen?
Ralp Tuijn (2009). Zes Miljoen Slagen – in 281 dagen de stille oceaan over. Nieuw Amsterdam Uitgevers. www.ralphtuijn.nl

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x