Je kiest zelf voor een vervreemd of stromend leven

In een wereld van systemen, structuren en spaarzaamheid kiezen we voor een behoudend leven. Een leven, waar mensen en de omgang met elkaar ondergeschikt is gemaakt aan geld, bezit, orde en status. Dat zijn de belangrijke waarden in die wereld. Hierdoor raken we vervreemd van elkaar en van onszelf. Angst ligt op de loer om toe te slaan. We zoeken naar zekerheid en veiligheid. We hebben niet in de gaten, dat we in ons streven te overleven in die wereld onveiligheid en onzekerheid scheppen voor elkaar en voor onszelf. Onvrij in onze keuzes. Een wankel evenwicht. Gevangen!

“Ik zou graag weer willen werken in mijn moederland, waar mijn man een eigen zaak heeft. Ik wil graag moeder worden en samen een gezin hebben. Nu vlieg ik elke vrijdag naar huis en maandagmorgen weer terug. In het weekend moet het allemaal gebeuren. We praten veel en doen veel samen. Dat is fijn. Ik kan nu een fantastische baan krijgen in mijn moederland, maar ik ben bang dat ze me te weinig gaan betalen.” Dat zegt mijn cliënt, als ze haar actuele probleem op tafel legt.

Het raakt haar echt. Ik zie het aan de vochtige ogen. Toen ze voor het eerst binnenkwam, ging het vooral over haar relatie. Ze raakten langzaam vervreemd van elkaar. We hebben de kwaliteit van de relatie onderzocht en ze heeft nieuwe ingangen en inzichten gekregen. Ze kunnen elkaar weer verstaan en er voor elkaar zijn. De ander hoeft niet meer te veranderen. De relatie is weer springlevend. Hierdoor is de behoefte aan meer samen zijn, samen leven en een gezin vormen gegroeid. De kans op een nieuwe baan biedt de mogelijkheid deze behoefte te bevredigen. Maar ja, dat geld, hè? Wat te doen?

In een wereld van connecties, contacten en creativiteit kiezen we voor een stromend leven. Een leven waar mensen en de omgang met elkaar van het grootste belang zijn. Ontmoeting, emotie, aanraking zijn de belangrijke waarden in die wereld. Hierdoor leren we elkaar en onszelf beter kennen. Liefde en vrijheid vieren hoogtij. We zoeken naar reflectie, betrekking en ontdekking. We weten dat we elkaar nodig hebben om te leven en te worden wie we zijn. We zijn vrij in onze keuzes. Een dynamisch evenwicht. Bevrijd!

Een cliënt mailde me het volgende: “Ik heb heel veel plezier en resultaat met deze coaching. Op de een of andere manier lukt het me erg goed om de rust te bewaren in het contact met mijn kinderen waarin ik eerder weinig kon hebben. Ik trek me veel minder dingen aan en alleen als ik het echt belangrijk vind maak ik er een punt van. Resultaat: veel meer rust in de tent en veel meer plezier met elkaar. Ik heb het gevoel dat ik niet meer zo op mijn tenen loop. De jongens komen nu ook eerder naar me toe en dat is erg fijn. Ik kom weer in mijn kracht en maak van daar uit keuzes, die goed zijn voor mijzelf en mijn omgeving. Hoe minder ik stuur en controleer, hoe meer er ontstaat en gebeurt. En dat is bijzonder. Iets nastreven wat er niet is, valt zwaar. Iets ontdekken wat er is, gaat eenvoudig, mits ik er maar voor open sta. En dat openstaan gebeurt vooral als ik me focus op de belangrijke dingen ‘nu’ en niet op wat er hierna weer moet komen.”
Als je jouw huis moet verkopen of als je jouw huis niet kunt verkopen, terwijl je al een nieuwe hebt gekocht, is dat heel vervelend. Echter bedenk je wel, dat je dit alleen maar kan overkomen als je bezittingen hebt. Je kunt alleen iets verliezen als je iets bezit. Als je je hecht aan die bezittingen, ben je afhankelijk geworden. Dan moet je wel je nieuwe baan laten schieten, als deze minder geld oplevert. Dan maakt het niet meer uit of je gelukkiger wordt van die nieuwe baan. Nee, behouden wat je hebt, is dan het belangrijkste. Als je dan ook nog eens vertrouwd hebt op de betrouwbaarheid van de verzinsels en constructies van banken, dan ben je helemaal overgeleverd aan het systeem. Dat heeft de financiële crisis ons wel geleerd.
Ben je bereid je huis te verliezen? Ben je bereid je baan te verliezen? Ben je bereid je geliefde te verliezen? Als je de moed en bereidheid hebt te verliezen wat je hebt, ben je vrij en onafhankelijk en kan het leven weer stromen. Dan kan je weer in contact komen met je eigen kracht en kwetsbaarheid. Nieuwe ontmoetingen en creaties zullen je leven vullen. Misschien is nog wel het allermooiste resultaat de openheid en vrijheid waarmee je door de medemens kunt worden aangeraakt en hoe jouw geraaktheid die ander weer kan raken. Het is daar waar het leven stroomt.
Ton de Baaij is werkzaam bij De Baaij Authentikos en Capgemini als mensprocesbegeleider en auteur van het boek ‘Zorg dat je wordt wie je bent’.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>